Guardiola krákogott, és Szoboszlaiék megakadtak a torkán

Vezetett, de nem tudott nyerni a Manchester City a Lipcse otthonában a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a párharc első meccsén. A német csapat második félidei feltámadásában és az 1-1-es döntetlen kiharcolásában Szoboszlai Dominik volt az egyik kulcsfigura. A nap másik meccsén az Inter hazai pályán a hajrában, emberelőnyben gyűrte le 1-0-ra a Portót.

Magyar Nemzet
2023. 02. 22. 22:53
null
Lipcse, 2023. február 22. Riyad Mahrez, a Manchester City játékosa (b2) gólt lõ a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntõjének RB Leipzig - Manchester City elsõ mérkõzésén Lipcsében 2023. február 22-én. MTI/AP/Andreas Gora Fotó: Andreas Gora
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pep Guardiola a torkához kapott és krákogott a Lipcse elleni meccs előtt, ezzel magyarázta az újságíróknak, hogy Kevin De Bryune beteg, nem lép pályára. A Manchester City belga karmestere valóban nem játszott, de az angolok sokáig nélküle is nyeregben érezhették magukat.

Hiába a Szoboszlai Dominiket és Willi Orbánt kezdőként végig bevető Lipcse játszott hazai pályán, az első félidőben a City dominált, többnyire Guardiola csapatánál volt a labda, a németek kontrákra rendezkedtek be. Az Orbánt is dicsérte, hogy az angol mezőnyfölény meddő volt, sem tudott helyzetbe kerülni.

ORBÁN, Willi
jól őrizte Erling Haalandot Fotó: Andreas Gora

A 27. percben azonban megtört a jég, amihez egy lipcsei hiba kellett: Schlager csúnyán eladta a labdát, ebből indult a City támadása, a labda pedig a Grealish-Gündogan útvonalon jutott el Mahrezig, aki a tizenhatoson belülre érve pontos lövéssel lőtte ki a bal alsót – 0-1.

A vezető gól még jobban a City malmára hajtotta a vizet, továbbra is ők kezdeményeztek, de a támadásaikban már több volt a veszély is, érett a második gól, és a félidő pont olyan jól jött a Lipcsének, mint a ringben kissé tántorgó bokszolónak a gongszó.

A szünetben Marco Rose edző gatyába rázta a csapatát, sokkal bátrabb, támadóbb Lipcse érkezett a második félidőre, és az utóbbi időben vezérré váló Szoboszlai most is a csapat élére állt. Az 55. percben az ő passza után került ziccerbe Henrichs, ám az egyenlítés ekkor még elmaradt, a lövése elkerülte a kaput.

Szoboszlai bátorsága kellett az egyenlítéshez

Ami késett, nem múlt, Szoboszlai szánta el magát lövésre mintegy harminc méterről, és kapus csak bravúrral tudta szögletre tolni a labdát. A magyar középpályás vérszagot érzett, lelkesítette társait, hogy itt az esély, és milyen igaza volt: a szöglet után Ederson rosszul jött ki, a magasra ugró Gvardiol pedig a kapuba fejelt – 1-1.

A folytatásban a Citynek volt még egy veszélyes lövése Gündogan révén, de az eredmény már nem változott, az 1-1 után nyílt maradt a párharc, Szoboszlaiék most megakadtak Guardiola torkán, de a City edzője a március 14-én esedékes visszavágón még lenyelheti a rágós lipcsei falatot.

Lukaku volt az Inter megmentője

A nap másik nyolcaddöntőjén az olasz Inter fogadta a Portót. Mindkét csapatnak megvoltak a lehetőségei, de gól egészen a hajráig nem született. A fordulatot az hozta meg, hogy a 78. percben a portugálok emberhátrányba kerültek: Otavio az első sárgáját szövegelés miatt kapta, a másodikat buktatásért.

Sokba került ez a Portónak, ugyanis az Inter élt az ölébe hullott eséllyel, és a 86. percben Romelu Lukaku Barella szép beadása után a kapufát találta el fejjel, majd a kipattanóra ő reagált a leggyorsabban, és nem hibázott, megszerezte a győztes gólt. A visszavágóra itt is három hét múlva kerül sor.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, szerdai első mérkőzések:
RB Leipzig–Manchester City 1-1, gól: Gvardiol (70.), illetve Mahrez (27.)
Internazionale–Porto 1-0, gól: Lukaku (86.), kiállítva: Otavio (Porto, 78.)

Borítókép: Willi Orbán végigjátszotta a Manchester City elleni meccset (Fotó: MTI/AP/Andreas Gora)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.