Keveset emlegetett akadémisták, akik kisebb csodát tettek

A Magyar Kupa-győzelem után újabb sikert könyvelhet el a Budapest Jégkorong Akadémia HC. Kangyal Balázs együttese nyerte a magyar bázisú jégkorong-bajnokság, az Erste-liga alapszakaszát. A csapat vezetőedzője, a 237 fellépéssel válogatott rekorder Kangyal Balázs büszkén mondja, annak ellenére végeztek az élen, hogy előzetesen csupán nyolcadikként rangsorolták őket. A héten egyfelől megkezdődik az alsóházi rájátszás a nyolc közé jutásért, másfelől a válogatott felkészülési tornán vesz részt az olaszországi Bolzanóban. Az Erste-liga negyeddöntőiben február 18-án játsszák az első mérkőzéseket.

Magyar Nemzet
2023. 02. 06. 8:58
Schlekmann Márk
Schlekmann Márk Forrás: BJAHC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan megszenvedett a Budapest Jégkorong Akadémia HC azért, hogy megkoronázza az eddigi teljesítményét, és az első helyen zárja a jégkorong Erste-liga alapszakaszát. Kangyal Balázs együttesének a csupán nyolcadik UTE ellen hazai pályán egyetlen pont is elég volt ehhez, s az akadémisták kicentizték a dolgot, az 53. percben egyenlítettek 3-3-ra, majd a hirtelen halálban immár tét nélkül beütötték a győztes gólt és 4-3-ra nyertek. Ennek köszönhetően megelőzték a Gyergyót, megvan a hőn áhított első hely az alapszakasz zárultával.

Kangyal Balázs érthetően elégedett a csapatával (Fotó: BJAHC)

– Nagy bravúr, hogy nyolcadikként rangsorolt csapatként megnyertük az alapszakaszt, köszönet érte minden játékosnak és stábtagnak – értékelte az idény első fázisát Kangyal Balázs vezetőedző. P

A korábbi kiváló hátvéd, sőt 237 fellépéssel válogatott rekorder Kangyal Balázs konkrét példát is említett, ki mit tett ennek érdekében. Az utolsó fordulóban három játékosa is sérülten vállalta a játékot, csak hogy hozzá tudjon tenni a csapat teljesítményéhez, hogy meglegyen az első hely.

A vezetőedző sportszerűen megjegyezte, a végül csupán két ponttal lemaradva második Gyergyó ugyanúgy megérdemelte volna az alapszakasz-győzelmet.

– A sikerünk mégsem szerencse kérdése, minden mutatóban ott vagyunk elöl. Ám ez nem jogosít semmire, a play-off más történet, ott bármi megtörténhet – jegyezte meg Kangyal Balázs. A részsiker csak a szeptemberi rajthoz képest meglepetés, a BJA az idény során azzal is bizonyított, hogy a döntőben az osztrák bajnokságoban szereplő Fehérvárt legyőzve elhódította a Magyar Kupát.

 

Miként korábban beszámoltunk róla, az Erste-liga címvédője, a Csíkszereda nem tudta megtalálni az augusztusban távozott kanadai tréner, Rico Rossi megfelelő utódját, s végül csupán a hatodik helyen zárta az alapszakaszt. Csalódás a másik tavalyi döntős, egyben magyar bajnok FTC szereplése is, a Fradi az ötödik. 

A versenykiírás szerint először a hetedik–tizedik helyezettek vívnak rájátszást a legjobb nyolc közé jutásért. A hetedik helyen DEAC a sereghajtó FEHA19-et választotta, így a nyolcadik UTE a kilencedik Dunaújvárosi Acélbikákkal találkozik. A párharcok az egyik fél harmadik győzelméig tartanak.

Amennyiben a papírformának megfelelően a Debrecen és az Újpest jut tovább, akkor a negyeddöntőben jó eséllyel ismét összetalálkozik a BJA az UTE. Az immár több éves szokás jegyében ugyanis először az alapszakasz győztese – utána a második, végül a harmadik – választ magának ellenfelet. Logikusnak tűnik, hogy a BJA nem hagyná el a fővárost, s inkább az Újpesttel küzdene meg a négy közé jutásért, mint a Ferencvárossal.

 

Az alsóházi párharcok szerdán, a negyeddöntők február 18-án kezdődnek. Közben a válogatott csütörtöktől szombatig Bolzanóban szerepel felkészülési tornán, ahol sorrendben a Koreai Köztársaság, a házigazda Olaszország, valamint Szlovénia együttesével mérkőzik meg.

Erste-liga, az alapszakasz végeredménye:

 1. Budapest JAHC               36 24   4   1   7 161- 85  81 pont
 2. Gyergyói HK                    36 24   2   3   7 149- 92  79
 3. DVTK Jegesmedvék       36 19   4   2  11 120- 95  67
 4. Brassó                               36 19   4   2  11 123-103  67
 5. FTC                                   36 18   2   2  14 116-107  60
 6. SC Csíkszereda               36 13   6   5  12 133-124  56
 7. DEAC                                36 16   1   3  16 121-126  53
 8. UTE                                  36  9   2   5  20 110-136  36
 9. Dunaújváros                   36  6   3   3  24 101-173  27
10. FEHA19                          36  3   1   3  29  75-168  14

Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmények rangsoroltak.

Kangyal Balázs mellett a BJAHC húszéves válogatott játékosa, Schlekmann Márk, valamint Virág Csaba, az UTE vezetőedzője is értékelte a mérkőzést, illetve az alapszakaszt.

Borítókép: Schlekmann Márk már a válogatottban is biztos pont (Fotó: BJAHC)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.