Tizenéves reménység mutatkozik be a magyar válogatottban

Kevin Constantine, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya – egyben a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzője – kijelölte a keretét a jövő héten az olaszországi Bolzanónban esedékes felkészülési tornára. A mieink csütörtöktől szombatig sorrendben a Koreai Köztársaság, a házigazda Olaszország, valamint Szlovénia együttesével mérkőznek meg. A válogatottban újoncként bemutatkozik a csupán 19 éves Hadobás Zétény, a svéd Västeras hátvédje, aki a decemberi U20-as világbajnokságon a csapat legjobbja volt, s bizonyította, immár megérett arra, hogy a felnőttek között is lehetőséget kapjon.

Magyar Nemzet
2023. 02. 03. 12:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még javában a klubidényt tapossuk jégkorongban, a legtöbb bajnokságban, így a magyar bázisú Erste-ligában is közeleg az alapszakasz vége, ám mindenki tudja, az évad csúcspontja májusban az A csoportos világbajnokság Finnországban, a mezőnyben Magyarországgal. (Sokáig reménykedhettünk benne, hogy Szlovéniával közösen hazánk lehet az egyik rendező ország, de a kormány nem adott garanciát a pályázathoz.) Éppen ezért a felkészülési tornáknak is lényegesen nagyobb a jelentőségük a korábbiaknál. Ezzel is magyarázható, hogy a jövő héten Bolzanóban sorra kerülő viadalon a legértékesebb magyar hokist, Sebők Balázst leszámítva valamennyi klasszisunk szerepel, az élen Galló Vilmossal és Hári Jánossal.

Kevin Constantine, a magyar válogatott szövetségi kapitánya azonban nem csupán a kipróbált harcosokra számít, örvendetes módon fiatal tehetségeknek is lehetőség biztosít. Az elmúlt években, tulajdonképpen egészen a 2016-os szentpétervári világbajnokság óta éppen amiatt lehetett hiányérzetünk, hogy miközben a többi csapatsportághoz hasonlóan a hoki is soha nem tapasztalt jó körölmények között működhet idehaza, a fiatalok nem nagyon tudják átlépni a felnőttválogatott küszöbét.

A tavaly decemberi U20-as divízio I/A vb több szempontból is áttörést hozott. A magyar válogatott egyrészt először tudott bennmaradni ebben az osztályban – érdemes közbevetni, hogy az elitet korosztályos szinten csak tíz csapat alkotja, tehát a második vonalat jelentő divízió I/A mezőnye is befér a legjobb tizenhat közé –, másrészt több fiatal olyan teljesítményt nyújtott, ami felnőtt szinten is biztató.

Közülük kiemelendő a még csupán 19 éves Hadobás Zétény, aki hátvéd létére egy góllal és tíz gólpasszal a csapat legeredményesebb játékosa volt, sőt a torna legjobb védőjének választották. A még csak 19 éves, technikás, jó felépítésű hokis 2018 és 2020 között Svédországban pallérozódott, a Covid alatt hazatért másfél évre, az előző idényben a DVTK felnőttcsapatában szerepelt, a nyáron pedig visszatért Svédországba, a második ligás Västerashoz. A fejlődése töretlen, a klubcsapatában is egyre feljebb lép, s újabb jelentős mérföldkőként jövő héten bemutatkozhat a magyar felnőttválogatottban is.

– Természetesen nagyon örültem a meghívónak, megtiszteltetésként és egyben hatalmas lehetőségként fogom fel. Szeretném ezt kihasználni, és olyan teljesítményt letenni az asztalra, amivel kiharcolhatom a meghívást a közvetlen vb-felkészülésre is – nyilatkozta lapunknak Hadobás Zétény.

A 2003-as születésű hátvéd mellett ott van a keretben a 2002-es Schlekmann Márk, aki a BJA-ban (ex-MAC) már alapember, valamint a szintén 2002-es Németh Kristóf, de Horváth Dominik, Falus Ádám, Horváth Milán, Ambrus Gergő és Páterka Bence is a fiatalságot képviseli.

A magyar válogatott programja:
február 9., csütörtök: Magyarország–Koreai Köztársaság 13.30
február 10., péntek: Magyarország–Olaszország 17.30
február 11., szombat:  Magyarország–Szlovénia 13.00

A magyar keret

Kapusok: Bálizs Bence (JKH GKS Jastrzebie), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19)

Hátvédek: Falus Ádám (Küsnacht Lions), Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (Budapest JAHC), Hadobás Zétény (Västeras), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Pozsgai Tamás (BJA), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJA), Szirányi Bence (DVTK), Tóth Gergely (BJA), Vokla Roland (DEAC)

Csatárok: Ambrus Gergő (Hydro Fehérvár AV19), Bartalis István (Hydro Fehérvár AV19), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Linköping), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Horváth Bálint (Vimmerby), Kóger Dániel (Corona Brasov), Kulmala Rasmus (FTC-Telekom), (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (BJA), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Páterka Bence (DVTK), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Schlekmann Márk (BJA), Sofron István (SC Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Vértes Nátán (Hydro Fehérvár AV19), Vincze Péter (Gyergyói HK)

Borítókép: Hadobás Zétény célja is az A csoportos vb (Forrás: DVTK)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.