időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Hosszú Katinka: Eredményeket nem csak a vízben lehet elérni

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport
2023.02.03. 11:30 2023.02.03. 11:42
Hosszú Katinka: Eredményeket nem csak a vízben lehet elérni

Bár Hosszú Katinka elkezdte az edzéseket, a legfrissebb interjúja alapján a háromszoros olimpiai bajnokot legalább annyira motiválja, hogy a medence szélén öregbítse a magyar úszósport hírnevét, mint a vízben. Így saját akadémiája létrehozására összpontosít.

Az őszi pihenőidőszakot követően újra edzésbe állt Hosszú Katinka. Az úszóklasszis a tokiói olimpia után azt tűzte ki célul, hogy felnőtt világversenyen megszerezze a századik érmét, és amíg ezt eléri, addig biztosan nem vonul vissza. A tavalyi Európa-bajnokságon a háromszoros világbajnok nem került közelebb az álma eléréséhez, továbbra is 97 dobogós helyezéssel büszkélkedhet. A 33 éves klasszis az ősszel tudatosította, hogy neki van a legtöbb érme a világon, és ezek után több dolgot is átértékelt. Az úszást addig folytatja, amíg élvezi, és közben szeretne az emberek gondolkodásmódjára is hatni, hogy értékeljék, a harminc feletti sportolók nem dobják be a törülközőt.

– Szerintem nagyon fontos, hogy a tapasztalt versenyzők a sport világában maradjanak. Nem váltunk más szakmára, hanem szeretnénk további eredményeket elérni abban, amiben a legjobbak voltunk, akár a vízben, akár a szárazföldön – magyarázta Hosszú a Nemzeti Sportnak adott interjújában. – Nem kell feltétlenül nyerni, folyamatosan meg főleg nem: én nagyon sokat kaptam az úszástól, az elmúlt majdnem három évtizedben rengeteget tanultam a sportnak köszönhetően, most már szeretnék valamit vissza is adni belőle. Szerintem fontos, hogy a sportoló milyen példát mutat a fiataloknak. Fontos, hogy mit képvisel, hogy alázattal viseltessen a kemény munka iránt – nem csak az érmek számítanak.

A sikerhalmozó sportoló hozzátette, a negatív hangokat igyekszik elengedni a füle mellett. Büszke arra, amit elért, és nagyon szeretné, ha a magyar úszósport jövője is fényes lenne.

– A világversenyeken megnyert kilencvenhét érem a valaha volt legtöbb, amit egy úszó elért, és ez egy magyar sportolónak sikerült. Ezért fontos nekem az utánpótlás, mert szeretném, hogy eredményesek maradjunk, hogy Magyarország húsz-harminc év múlva is úszónagyhatalom legyen. Kis ország vagyunk, de a sport által azért mindig képesek vagyunk felkerülni a térképre.

Hosszú tenni is szeretne a jövő magyar sikereiért, ezért nemcsak a klubját támogatja, hanem a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiához és a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémiához hasonlóan szeretne ő is hasonló intézményt létrehozni, megakadályozandó, hogy a fiatalok elkallódjanak a rendszerben.

– Már a fiatalabb korosztály tagjai is eredménycentrikus rendszerben nőnek fel, viszont az egyik korosztályból a másikba ugrani egyáltalán nem egyszerű feladat, ezeknél a fordulópontoknál sok úszót elveszítünk. Az akadémia épp erre való, ezt a hidat építené fel, ahogy a többi sportág esetében is megtörtént. Különálló intézmény, de együttműködik a szakszövetséggel. Az akadémiai rendszer az úszásban is az utánpótlást helyezné előtérbe, ahogy az országban a különböző sportágakban működő harmincegy akadémia. Megadva minden olyan nemzetközi tapasztalatot, segítséget, amit a kapcsolataim és eredményeim révén képes vagyok megadni – fogalmazott Hosszú, aki egyelőre nem tudja, hogy mikor, melyik versenyen áll újra rajtkőre. Megítélése szerint nagy a lemaradása, de szeret lejárni az uszodába, és olyankor még a jövő évi párizsi olimpián való induláson is elmereng.

A teljes interjút a Nemzeti Sport honlapján olvashatják.

Borítókép: Hosszú Katinka a női 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében a római vizes Európa-bajnokságon 2022 augusztusában (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.