Nagy lehetőség, egyben nagy kockázat lett volna a hoki-vb

A magyar kormány nem biztosít garanciát a 2023. évi elit jégkorong-világbajnokság rendezéséhez a közös magyar–szlovén pályázatnak, ezért a Magyar Jégkorong-szövetségnek aligha van más választása, mint hogy elálljon a kandidálástól. Az esemény költségvetése durván 13,3 milliárd forint, hazánk viselné ennek a kétharmadát, amihez 2,6 milliárd forintos támogatást szeretett volna kapni az államtól.

Magyar Nemzet
2022. 05. 24. 18:22
null
20220506 jegkorong Magyarorszag Szlovenia Foto: Domotor Csaba Fotó: Domotor Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közös pályázat ötlete már az idei divízió I/A világbajnokság előtt felmerült a Magyar (MJSZ), valamint a Szlovén Jégkorong-szövetség vezetőiben. Az orosz–ukrán háború ugyanis – bármennyire is fájdalmas, netán sértő így kimondani – különös esélyt kínált a két ország jégkorongsportjának. Egyfelől Oroszországot és Fehéroroszországot kizárták az idei elit, avagy régi megfogalmazás szerint A csoportos világbajnokságról, a létszámot feltöltendő felléptették Franciaországot és Ausztriát a második vonalból, ahol így a szlovén és a magyar válogatott a feljutás két favoritjává lépett elő. Másfelől Oroszországot megfosztották a 2023-as vb már évekkel ezelőtt elnyert rendezésétől.

A nemzetközi szövetség (IIHF) hirtelen új pályázatot írt ki, aminek – minden egyéb mellett – a legfontosabb feltétele mégiscsak az A csoportos tagság. Szlovénia is ingázónak számít a két osztály között, Magyarország pedig korábban csupán kétszer jutott fel az elitbe, évekre előre tehát egyik ország sem jöhet számításba potenciális házigazdaként, de a különös (sport)történelmi időben mindkettő esélyt kapott.

Éppen ezért, a szlovén és a magyar válogatott feljutásával végződött idei divízió I/A világbajnokság zárónapján, május 8-án a két ország szövetségének vezetői büszkén és bizakodva jelentették be közös kandidálásukat, bírva a kormány – hangsúlyozandó, csupán elvi – támogatását.

A szintén közös finn–lett pályázat a rivális, azzal a kiegészítéssel, hogy az idei, most is zajló világbajnokságnak Finnország ad otthont, tavaly pedig Lettország volt a rendező. A magyar–szlovén sikert tehát szinte tálcán kínálta az élet. Éppen ezért ért mindenkit váratlanul a kormány hétfőn késő este nyilvánosságra hozott döntése, amelyről az MJSZ főtitkárának, Sipos Leventének sajnálkozó nyilatkozatából értesültünk. 

– Rengeteg munkát végeztünk az elmúlt hetekben, hogy sporttörténelmet írjunk, és minden idők legnagyobb és legrangosabb hazai jégkorongos eseményét rendezzük meg. A visszajelzések alapján napról napra javultak az esélyei a szlovénokkal közös pályázatnak. Rendkívül sajnáljuk ezért, hogy a rendelkezésre álló rövid idő alatt nem tudtuk a kormányt meggyőzni arról, hogy milyen előnyökkel járna Magyarország számára a jégkorongsport csúcseseményének a hazai megrendezése – mondta Sipos Levente. 

Az elit jégkorong-világbajnokságok rendezéséről tudni kell, hogy a Svájcban bejegyzett Infront Sports & Media partner cégen keresztül az IIHF birtokolja a marketing-, mindenekelőtt a tévéközvetítési jogokat, a rendező szövetségnek kell biztosítani a csapatok és a hivatalos személyzet szállását, bevétele csupán a jegyértékesítésből van. Az elmúlt évek külföldi tapasztalataiból kiindulva így is kigazdálkodható a pozitív szaldó, de nem árt az óvatosság.

A magyar–szlovén közös pályázatban a két fél lehetőségei és adottságai eltérők. A magyarországi helyszín, az MVM Dome befogadóképessége majdnem húszezer fő, a ljubljanai Stozice Arénái viszont csupán nyolcezer. Éppen ezért Budapesten játszanák a két elődöntőt, továbbá a döntőt és a bronzmérkőzést is. A Magyar Jégkorong-szövetségtől kapott tájékoztatás szerint a világbajnokság tervezett költségvetése durván 35 millió euró (13,3 milliárd forint), ám a költségek nem fele-fele, hanem a kapacitásnak megfelelően kétharmad-egyharmad arányban oszlanak meg, a nagyobb terhet Magyarország viselné. Az MJSZ az esemény előfinanszírozására kért 2,6 milliárd forintot a kormánytól, s úgy kalkulált, hogy nyereséges rendezés esetén ezt az összeget vissza is fizetné.

De hogy mi lesz jövőre, azt a bizonytalan gazdasági és világpolitikai helyzetben senki sem tudja megmondani. Nem csak a lehetőség nagy, a kockázat is jelentős.

Borítókép: Mégsem leszünk szövetségesek a szlovénekkel (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.