Négyéves doppingeltiltása után visszatér a világbajnok magyar kajakos

Hat éve, azaz 2017-ben a Magyar Kajak-kenu Szövetség az év legjobb hazai női kajakosának választotta Takács Tamarát, aki 21 évesen a Plovdivban rendezett Európa-bajnokságon a királykategóriában, K–1 500 méteren és K–4 500-on aranyérmes lett, s a négyessel a racicei világbajnokságon is a dobogó legfelső fokára állhatott. 2019-ben azonban fennakadt egy doppingellenőrzésen, és négyéves eltiltást kapott. Takács Tamara a büntetése letöltése után most visszatér, és megcélozta a párizsi olimpiát.

Magyar Nemzet
2023. 02. 24. 6:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Takács Tamara a bevezetőben említett 2017-es sikeréve után 2018-ban sérülésekkel bajlódott, kiszorult a négyesből, de a belgrádi Európa-bajnokságon 5000 méteren aranyérmes lett, 1000 méteren pedig ezüstérmet nyert. 2019 januárjában a Magyar Antidopping Csoport ellenőrzésén akadt fenn. Talányos történet az övé. A sztanozolol nevű szerrel bukott meg, ami ősrégi doppingszer, s mivel fél évig kimutatható a szervezetben, ezzel manapság már nem nagyon próbálkoznak. Takács Tamara állította, hogy megmérgezték vele, poligráfos hazugságvizsgálatnak is alávetette magát, és át is ment rajta, de hiába küzdött jogi úton, négy évre eltiltották.

Két éve a következőket nyilatkozta a Kisalföldnek: „Túl vagyok már a történteken, lezártam, és végiggondolva igazából nem is csinálnám másként az elmúlt időszakot. A doppinggyanú persze fájó volt, hiszen a táplálékkiegészítőmbe keverték bele a doppingszert, nem tudtam róla, de elfogadtam a döntést, és viselem a következményeket.”

Takács Tamara hazaköltözött Győrbe, férjével az akkor féléves kisfiukat nevelte, de már előrevetítette, hogy visszatér az élsportba.

 

Takács Tamara történelmet írna

Az eltiltása lejártával az első lépéseket pedig már meg is tette, a terveiről az M1 aktuális csatornának nyilatkozott a 26 éves sportoló. Elárulta, hogy május elején indulna a szegedi tájékoztató versenyen, és szeretne minél több viadalon részt venni, mert az életéből kimaradt négy év versenyzés, ezért abba nehéz lesz visszaszoknia.

– Szeretnék bekerülni a világkupára utazó csapatba, de ehhez szerintem nagyot kell bizonyítanom a tájékoztatón. Telefonon beszéltem a szövetség képviselőivel, ők is nagyon izgatottan várják, milyen formában térek vissza – fogalmazott Takács Tamara, aki Németh Balázs edző irányításával Győrben készül.

Takács Tamara szerint minden sportoló legnagyobb vágya, hogy ott legyen az olimpián, már az óriási elismerés, ezért nagyon boldog lenne, ha bekerülne a négyesbe. Hozzátette, olyat még nem hallott, hogy valaki négy év eltiltás után olimpián szerepeljen, szeretne ő lenni az első. Ugyanakkor a prioritások megváltoztak nála.

– Sok minden történt velem, de elmúlt négy év volt a legboldogabb négy évem. Nagyon szeretem az anya szerepet, a kisfiam került első helyre, a sport a második – szögezte le Takács Tamara.

Borítókép: Takács Tamara a királyszámban, K–1 500 méteren Eb-t tudott nyerni (Fotó: MTI)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.