Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Shane Tusup előbb vonult vissza, mint Hosszú Katinka

Szalay Attila
2023.02.14. 07:46 2023.02.14. 08:29
Shane Tusup előbb vonult vissza, mint Hosszú Katinka

Négyszer választották meg Magyarországon az év edzőjének, amivel külföldiként a kétszeres győztes Marco Rossi sikerét is felülmúlja, de Shane Tusup mostanra gyakorlatilag megszűnt létezni mint edző. Hosszú Katinka után nem csak úszókat készített fel, többek közt Szoboszlai Dominik és Dzsudzsák Balázs is dolgozott az amerikaival, de Shane Tusup tűzrakásainak mindig nagyobb volt a füstje, mint a lángja. S mostanra már csak hamu maradt.

Három olimpiai és hat világbajnoki cím nagymedencében – ezek voltak a legfontosabb sikerei a Shane Tusup párosnak, amely ezen kívül szinte megszámlálhatatlan mennyiségű érmet, valamint emlékezetes világrekordokat halmozott fel abban az öt-hat évben (2012–2017), amíg a csúcsra járatták az úszásban forradalminak számító, versenyzésen alapult edzésmódszerüket.

Shane Tusup
Shane Tusup csak Hosszú Katinka edzőjeként volt sikeres Fotó: MTI / Kovács Tamás

A botrányoktól sem mentes, hangos szakítás 2018-ban, Shane Tusup sokszor megkérdőjelezhető, olykor arroganciába átcsapó viselkedése és a tény, hogy Hosszú után egyetlen úszóval sem ért el komolyabb sikereket, mind megtépázták az amerikai edző szakmai hitelességét.

De mostanra tulajdonképpen már nem is lehet edzőnek nevezni Tusupot. Azért lehet ezt leírni, mert minden jel szerint már ő sem így definiálja saját magát.

Hétfőn Shane Tusup hosszú interjúban mesélt a (szerelmi) életéről az Nlc.hu oldalon. Azon már meg sem lepődtünk, hogy nem sportoldalakon találkoztunk a nevével: Shane Tusup új természetes közege már a bulvár, a celebvilág és a női magazinok.

Shane Tusup már csak tanácsadó lenne

Az interjúban a sportkarrierje szinte csak mellékes szálként került elő, amire Tusup így reagált: – A fitneszszövetséggel hosszú ideje együtt dolgozom, szóval nem szakadt meg teljesen a kapcsolat a sport és köztem. (…) Szeretnék a jövőben sportcsapatokkal is együttműködni, leginkább tanácsadóként, hiszen arra már nincs időm, hogy minden sportolóval egyenként foglalkozzak.

Shane Tusup ez utóbbi mondatával gyakorlatilag elismerte, hogy edzőként már nem kíván dolgozni. Pedig mondanunk sem kell, hogy 34 évesen még mindig elképesztően fiatal lenne az edzők világában, sokan ennyi idősen még sportolnak, lám egyelőre a 33 éves Hosszú Katinka sem vonult vissza, bár egyre többen firtatják, hogy jelenleg mire és hogyan készül.

Ki bukott nagyobbat: Hosszú Katinka vagy Tusup?

Hogy szakmailag ki bukott nagyobbat a válással, az egyértelmű. Hosszú Katinka Tusup nélkül is bizonyított, 2019-ben megvédte a világbajnoki címeit 200 és 400 vegyesen, az már más kérdés, hogy azóta erősen visszaesett a teljesítménye. De Tusup Hosszú nélkül semmilyen eredményt nem tudott felmutatni edzőként.

Pedig több úszóval kísérletezett, többek közt az olaszok Eb-ezüstérmes vegyesúszójával, Ilaria Cusinatóval, az ugyancsak Eb-ezüstérmes pillangóúszó Szilágyi Liliánával vagy a 2017-es vb-n a férfi gyorsváltó tagjaként bronzérmes Holoda Péterrel, de egyikük sem tudta megközelíteni a korábbi sikereit Tusup irányításával.

Mellettük Tusup utánpótláskorú tehetségekkel is foglalkozott, közülük Bujdosó Zsombor 15 évesen hagyta ott néhány hónap közös munka után. A 2004-es születésű úszó tavaly ezüstérmes lett a bukaresti junior Eb-n 400 vegyesen, s mi is írtunk róla, hogy jelenlegi edzője, Lőrinczi György irányításával milyen sokat fejlődött.

Szoboszlai és Dzsudzsák is csak futó kaland volt

Tusup az úszás mellett más sportágak szereplőivel is foglalkozott egyéni edzéseket tartva. A leghíresebb munkái a futballban jöttek össze, hiszen több válogatott játékossal, dolgozott együtt, mint Bogdán Ádám, Sallói Dániel vagy Hahn János. Csapatokkal, például az NB III-ban szereplő III. Kerülettel is volt együttműködése.

Lényegében minden esetben ugyanaz volt a Tusup-képlet: óriási felhajtás, cikkek, posztok, nagyra fújt lufik kísérték az edzői tevékenységét eleinte, majd hamarosan következett a csendes elválás. Olyan csendes, hogy Tusup közösségi médiás oldalain, amelyek korábban szinte naponta jelentkeztek egy-egy edzős bejegyzéssel, több mint egy éve nem találni ilyen fotót (akkor épp a magyar curlingválogatottal készült).

Shane Tusup tavaly már nem részesült állami támogatásban a Kiemelt edzői programon (KEP) keresztül, mert nem voltak arra feljogosító eredményei a megelőző négy évből. Minden jel szerint megszűnt az edzői pályafutása.

S még egy gondolat. Az amerikai rendszeresen nagy szavakkal, óriási víziókról beszél, padlógázzal száguld a nyilvánosságban, s nemcsak edzőként tette ezt, hanem az élet más területein is. Egyetlen eset volt, amikor fordítva csinálta: előbb dolgozott és csak utána dobta le a kommunikációs bombát. A 2012-es londoni olimpia után, amikor belevágtak az akkor lehetetlennek tűnő küldetésbe Hosszú Katinkával. Az volt a nyerő recept, azóta mégis mindig másként főz.

Borítókép: Shane Tusup elsősorban már nem edző (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.