Mikor lesz újra a magyar vízilabda a legjobb? Itt az őszinte válasz

A magyar férfi-vízilabdaválogatott szerdán már a zágrábi világkupa-selejtezőben játszik, amelynek elsősorban a nyári vb és a jövő évi olimpia miatt van tétje, mert most a csapatépítés a feladat. Varga Zsolt többek között erről, és kérdésünkre az olimpiai bajnok Varga Dénes kimaradásáról is értekezett a válogatott sajtónyilvános edzése után a Duna Arénában. A szövetségi kapitány lapunknak arról is őszintén beszélt, mikor lesz újra Magyarország a legesélyesebb a nagy világversenyeken.

2023. 03. 06. 17:08
null
Fotó: Kovacs Aniko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt korábban megírtuk, a magyar vízilabda-válogatott hétfőn délelőtt kihirdette a zágrábi világkupa-selejtezőre a 16 fős utazó keretét , amelynek legnagyobb meglepetése az volt, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok klasszis, kimaradt a csapatból, noha a tavalyi budapesti vb óta most először visszatért és együtt készült a válogatottal.

– Számomra sosem volt kérdés, hogy ő a kvalitásai és a tapasztalata alapján nagyon fontos tagja a magyar válogatottnak – válaszolta lapunk Varga Dénes helyzetét firtató kérdésére szövetségi kapitány. – Másfelől viszont vannak olyan játékosok, akiket szeretnék megnézni akár az ő posztján is. Most az a cél, hogy a nyári vb-re tényleg a legjobbak kapjanak lehetőséget, Dumiról már tudjuk, hogy mire képes, a fiatalabbaknak pedig a világkupa-selejtező jó alkalom a bizonyításra. Fontos építeni a tehetségeinket, hogy akár olyan magas szintre jussanak, mint Dumi.

A 19 éves Vismeg Zsombor a legfiatalabb újonc Varga Zsolt keretében Fotó: Magyar Vízilabda Szövetség/Kovács Anikó 

Varga Dénes tehát ténylegesen csak a nyári folytatásra tér vissza a válogatottba a jelenlegi tervek szerint, ellenben három újonc, Aranyi Máté, Szakonyi Dániel és Vismeg Zsombor is lehetőséget kap a zágrábi tornán. Róluk a szövetségi kapitány elmondta, mindhármójukban látja azt a potenciált, hogy hosszú távon a magyar válogatott hasznos tagjaivá váljanak, de szükségük van a játéklehetőségre.

– Az olimpiai csapatba kerülésük nem ebben az egy hétben dől el, hanem a következő másfél évben, a munkájuk és a fejlődésük alapján. Igyekszünk irányt mutatni nekik, hogy merre haladjanak akkor is, amikor nem a válogatottal készülnek – jegyezte meg Varga Zsolt.

A magyar vízilabda érdeke az alázatosság

Az idény végéig a Ferencváros vezetőedzői posztját is ellátó szakember elkötelezett az utánpótlás és a sportág fejlesztése iránt, nem vakítják el az elmúlt évek részsikerei, a még Märcz Tamás vezetésével szerzett olimpiai bronzérem 2021-ből és a tavaly immáron az ő irányításával elért Eb-ezüst sem. Varga Zsolt a januárban rendezett vízilabda-konferencián beszélt arról, hogy a minden siker alapjának számító védekezést a szerbek és az olaszok is jobban csinálják, mint a magyarok.

Mekkora hangsúlyt fektet arra a világkupában, hogy ezen a területen fejlődjünk? – tettük fel a kérdést Varga Zsoltnak, aki a lapunknak adott válaszában arra is kitért, hogy mikor juthatunk el újra arra a szintre, amikor az egész világ a magyarokat akarja majd legyőzni.

– A védekezés fejlesztése egy folyamat része, és ezt a munkát csak mérkőzésszituációkban lehet tesztelni, amire mindenképpen jó a világkupa – fogalmazott Varga Zsolt. – Ilyenkor tudunk videózni, elemezni, átbeszélni és kijavítani a felszínre bukkanó hibákat. Akkor járunk a helyes úton, ha megvan bennünk a kellő alázat, ha hajlandók vagyunk meglátni, hogy mondjuk az olaszok mivel vertek meg minket a vb-n. Csak ebben az esetben tudunk ugyanis tanulni azoktól a csapatoktól, amelyek valamilyen területen előttünk járnak, és alapkészségszintre emelni az így szerzett tudást.

– Ez az egyetlen út, hogy újra elérjük azt a szintet, amikor egy világversenyen a magyar válogatott lesz a legnagyobb esélyes az öt-hat esélyes közül – folytatta Varga. – Nekünk ezt az esélyt kell minden egyes nap, akár egy-egy százalékkal is növelnünk.

A világkupában a magyarok szerdától sorrendben Franciaországgal, Olaszországgal, Japánnal, az Egyesült Államokkal és a házigazda Horvátországgal játszanak. Mivel a sorozat döntőjének Los Angeles ad otthont, így az amerikaiak automatikusan továbbjutók, mellettük a két legjobb csapat szerepelhet majd a végjátékban.

– Az a cél, hogy továbbjussunk, másodlagosan pedig az, hogy akár megnyerjük ezt a csoportot – jelentette ki a szövetségi kapitány, aki közben hangsúlyozta, hogy a legfontosabb most mégis a csapatépítés.

Idén ugyanis elsősorban Japánban kell jól szerepelni júliusban, a világbajnokságon – akkor már Varga Dénessel is a fedélzeten.

A zágrábi világkupa-selejtező tervezett programja:
március 8., 20.30: Franciaország–Magyarország
március 10., 19.00: Magyarország–Olaszország
március 11., 20.30: Japán–Magyarország
március 13., 19.00: Egyesült Államok– Magyarország
március 14., 20.30: Magyarország–Horvátország

Borítókép: Varga Zsolt, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya (Fotó: Magyar Vízilabda Szövetség/Kovács Anikó )

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.