Milánó–Sanremo: Mathieu van der Poel megcsinálta, amit a nagyapja

Mathieu van der Poel nyerte az egyik legjelentősebb, egyben leghosszabb egynapos kerékpárversenyt, a Milánó–Sanremót. A vagány holland bringás az utolsó lejtmenet megkezdése előtt lépett el az élen haladó másik három társától, s a célban a viadalon 62 évvel ezelőtt győztes nagyapja előtt tisztelgett. Filippo Ganna a második, Wout van Aert a harmadik, a kétszeres Tour de France-győztes Tadej Pogacar lemaradt a dobogóról. Valter Attila először indulhatott a legendás versenyen, végig a főmezőnnyel haladt, s harmincnegyedikként ért célba.

Magyar Nemzet
2023. 03. 18. 17:04
null
Team Alpecin's Mathieu van der Poel celebrates as he crosses the finish line to win the Milan - Sanremo one-day classic cycling race, on March 18, 2023. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén kegyes volt az időjárás a versenyzőkhöz, akik szikrázó napsütésben vágtak neki a 294 kilométeres távnak, amelynek az útvonala az 1907-es kezdetek óta változatlan, s amelyet természetesen Eddy Merckx nyert meg a legtöbbször, szám szerint hétszer. Nekünk idén mégis régen várt újdonsággal szolgált a viadal: a pályafutása során először ott volt a mezőnyben Valter Attila. S persze indultak a világ legjobb bringásai: a kétszeres Tour da France-győztes (2020,2021) Tadej Pogacar, a 2020-as győztes, a szintén szlovén címvédő Matej Mohoric, az egynapos specialistának mondható Wout van Aert, a 2019-ben első Julian Alaphilippe, aztán szintén az esélyesek közé tartozó Mathieu van der Poel és az idény végén visszavonuló Peter Sagan, akinek ez a trófea hiányzik a gazdag gyűjteményéből, s aki azt mondta, ha megnyeri a Milánó–Sanremót, már másnap visszavonul…

Peter Sagan idén sem nyert a Milánó–Sanremo viadalon, Mathieu van der Poel volt a hős. Forrás: Twitter

Kilenc versenyző viszonylag hamar meglépett, ám ez inkább afféle marketingszökés volt, az előny alig haladta meg a három percet. Az első híres emelkedő, a 30 kilométerrel a cél előtt kezdődő Cipressa lábánál már utol is érték őket. Addig három kisebb bukás borzolta a kedélyeket, az alábbi felvétel is arról árulkodik, a Milánó–Sanremo vonalvezetése bizony gyakran izgalmas.

A Cipressán az UAE csapat diktált tempót, s ez már erősen megrostálta a mezőnyt. Ezután következett a másik ismert emelkedő, a Poggio, amelyen Pogacar robbantott, amit csak hárman tudtak követni: Van der Poel, Van Aert és az időfutam-specialista Filippo Ganna. A lejtmenet megkezdése előtt Van der Poel támadott sikerrel. Íme a pillanat:

A holland klasszis ijesztően vette a kanyarokat, elhúzott négy-öt másodperccel, amit aztán az utolsó egy-két kilométeren, a finisben gond nélkül megtartott. Meglepetésre Ganna lett a második, Van Aert a harmadik, a kétszeres Tour de France-győztes Pogacar csúszott le a dobogóról. aki végig a főmezőnnyel haladt, harmincnegyedikként ért célba.

– Nagyon szerettem volna nyerni ezen a versenyen, örülök neki, hogy a nagyapám példáját követve sikerült – mondta Van der Poel a célban a 62 évvel ezelőtt győztes Raymond Poulidor emléke előtt tisztelegve.

A befutó:

Milánó–Sanremo, 294 km:
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Deceuninck) 6:25:23 óra
2. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 15 másodperc hátrány
2. Wout van Aert (belga, Jumbo–Visma) azonos idővel
4. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) a. i.
...34. Valter Attila (Jumbo–Visma) 32 mp h.

Borítókép: Mathieu van der Poel a célban (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.