Sallai csapattársa kifakadt, kézlevágás és zsebpénz is szóba került

A papírforma érvényesült a Juventus és a Freiburg párharcában, a nemzetközi szinten sokkal rutinosabb olaszok 3-0-s összesítéssel jutottak az Európa-liga negyeddöntőjébe. A németek finoman szólva sem voltak elégedettek a játékvezetéssel, Sallai Rolandék csapatkapitánya, Christian Günter meccs utáni szavaiba németellenes összeesküvést is bele lehet hallani.

Magyar Nemzet
2023. 03. 17. 11:56
SC Freiburg - Juventus Turin
16 March 2023, Baden-Württemberg, Freiburg Im Breisgau: Soccer: Europa League, SC Freiburg - Juventus Turin, knockout round, round of 16, second leg, Europa-Park Stadion. Freiburg's Michael Gregoritsch (4th from right) hugs referee Serdar Gözübüyük after a confusing situation. Photo: Philipp von Ditfurth/dpa (Photo by Philipp von Ditfurth / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp von Ditfurth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

nem kapott könnyű feladatot. A magyar válogatott támadót a 62. percben cserélte be a Freiburg, amely ekkor összesítésben már 2-0-s hátrányban volt a Juventus ellen, ráadásul tíz emberrel futballozott. A németek Manuel Gulde piros lapjának és a torinóiak javára ugyanakkor megítélt tizenegyesnek a jogosságát erősen vitatták, s volt egy ennél is nyilvánvalóbb játékvezetői tévedés a kárukra.

Ginter Danilo ( Sallai csapata)
Sallai csapata, a piros mezes Freiburg nagyot küzdött, de kiesett az Európa-ligából. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

A németekre rájárt a rúd az európai kupák nyolcaddöntőiben. A Dortmund és a Leipzig a Bajnokok Ligájából búcsúzott, mindkét párharcban fontos szerepet játszott egy-egy vitatott, VAR-ozás után kezezésért a németek kárára megítélt tizenegyes. Ráadásul a végül a Manchester City ellen nagy pofonba beleszaladt Leipzig később újabb, teljesen nyilvánvalóan rossz játékvezetői ítélet áldozata is lett.

S a lipcseiekhez nagyon hasonlóan járt a Freiburg. Gulde kezére közvetlen közelségből lőtte rá a labdát a hazai tizenhatoson belül Gatti, ezért járt a második sárga lap és a tizenegyes. A második félidőben Szczesny megfogta a labdát Locatelli teljesen nyilvánvaló hazaadása után, de mehetett tovább a játék, a Freiburg nem végezhetett el közvetett szabadrúgást. Gregoritsch kétségbeesésében megölelte a holland játékvezetőt, de Serdar Gözübüyük erre sem gondolta meg magát. (Az M4 Sport összefoglalója a Freiburg–Juventus meccsel kezdődik.)

SC Freiburg - Juventus Turin
Christian Günter
Christian Günter véleménye a játékvezetésről. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

– Alapvető kérdéssé vált a kezezésé, főleg, ha figyelembe vesszük, mi történt a többi német csapat meccsén. Marius Wolf kezét egy méterről találták el, Benjamin Henrichs háttal volt a labdának, s ma Guldét ismét egy méterről találták el. Ráadásul duplán büntettek minket, tizenegyessel és kiállítással. 

Ez teljes őrület, még akkor is ha megfelel a szabályoknak. Ebben az esetben rosszak a szabályok. Mit kell tennie a futballistának, vágja le a kezét?

– tette fel a nagyon is aktuális költői kérdést Christian Günter, a Freiburg csapatkapitánya.

Sallai csapattársa zsebpénzre spórol

Günter kis híján tovább taglalta a játékvezető ténykedését, de aztán megálljt parancsolt magának, a hazaadásig már nem is jutott el.

Oda kell figyelnem, mit mondok, különben eltiltanak. Inkább a kislányom malacperselyébe teszem a pénzt, semhogy a FIFA-nak vagy az UEFA-nak kelljen fizetnem.

A kezezés miatt pórul járt csapatok búcsúja ellenére két német klub még érdekelt a nemzetközi kupákban: a Bajnokok Ligájában a Bayern München, az Európa-ligában a Ferencváros ellen a Bayer Leverkusen jutott be a legjobb nyolc közé.

Borítókép: Gregoritsch ölelése sem bírta jobb belátásra a játékvezetőt (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp von Ditfurth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.