Véget ért a nagy kaland, a Leverkusen kiejtette a Fradit

A Ferencváros az idegenbeli 2-0-s vereség után hazai pályán is 2-0-ra kapott ki a Bayer Leverkusen ellen, így nem jutott be az Európa-liga negyeddöntőjébe.

2023. 03. 16. 22:50
a20230316 FTC Leverkusen Europa Liga labdarugas Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hidegzuhany érte a Ferencvárost. A Bayer Leverkusen, amely eleve 2-0-s előnnyel érkezett Magyarországra, már a harmadik percben tovább nyitotta az ollót a két csapat között. Moussa Diaby könnyedén lefutotta Mats Knoestert, majd higgadtan gurított Dibusz Dénes kapujába. Hiába hangsúlyozta Sztanyiszlav Csercseszov, hogy az óvatosság is fontos, a Ferencváros kezdésén ez nem tükröződött.

ezúttal is két gólt kapott (Fotó: Mirkó István)

Az orosz mester másik kívánsága sem teljesült. Az egyébként is megtizedelt Ferencváros már a tizennegyedik percben cserére kényszerült, a megsérült Henry Wingo helyett a némi meglepetésre csak a padra jelölt Marquinhos állt be.

A brazil helyett a bosnyák Amer Gojak kezdett, aki egy szerencsésen lecsorgó labdát a Leverkusen kapusába, Hradeckybe bombázott. Pedig Zachariassennek is passzolhatott volna, aki néhány méterről minden bizonnyal bevette volna az üres kaput.

A Ferencváros ezen az egy helyzeten kívül tizenhatoson kívülről próbálkozott lövésekkel, ám ezek rendre célt tévesztettek. A Leverkusen előtt nagyobb területek nyíltak, mint a németországi meccsen, s veszélyesebb is volt a magyar csapatnál, Dibusz több védést is bemutatott az első félidőben, a legnagyobbat a tizenkilenc éves Florian Wirtz lövésénél.

A Fradi pedig ugyanúgy járt, mint Leverkusenben: a keresztléc akadályozta meg az egyenlítésben Adama Traoré megpattant lövése után. A párharc első három játékrésze egyaránt egy-egy leverkuseni gólt hozott, 3-0-s hátrányból kellett volna csodát tennie az FTC-nek negyvenöt perc alatt.

A második félidő elején ismét Diaby kapott remek indítást, Bakkert játszotta meg, előle azonban bravúrosan mentett a kényszer-jobbhátvéd, Kristoffer Zachariassen. Néhány perccel később fordított volt a szereposztás, de szerencsére hiába talált másodszor is az FTC kapujába a francia támadó, a beadás előtt csapattársa lesen volt.

A Leverkusen magabiztosan játszott, Azmunt Dibusz óriási bravúrja, Diabyt a kapufa akadályozta meg a gólszerzésben.

is érezte, hogy ezen a meccsen már nem a tapasztalt játékosait kell bevetnie, a tizenhét éves Manner Balázs kapott lehetőséget, aki egy szép megindulással le is tette a névjegyét.

A Leverkusen a Ferencváros fölé nőtt (Fotó: Mirkó István)

Néhány perccel később megjött a menetrendszerű Leverkusen-gól a párharc negyedik játékrészére is, Civic elszórt labdája után Amine Adli talált be. Azt csak ő tudja, hogy ezután miért kellett hergelnie a ferencvárosi B-közepet...

Ha az első mérkőzés után azt írtuk, hogy túlzó volt a kétgólos különbség, a visszavágó után ki kell jelenteni, hogy volt összességében négygólnyi különbség a két csapat között, a Bayer Leverkusen teljesen megérdemelten jutott az Európa-liga legjobb nyolc csapata közé.

Mégsem ellentmondás, hogy a Ferencváros nem vallott kudarcot. A magyar bajnok a kupatavasszal újabb szintet lépett az idényben, s bár a hosszú nemzetközi utazás véget ért, a Fradi, sőt a magyar futball szurkolói sok kellemes emléket gyűjtöttek ebben az idényben.

Európa-liga, nyolcaddöntő, visszavágó

Ferencváros–Bayer Leverkusen 0-2 (0-1), gólszerző: Diaby (3.), Adli (81.)

Továbbjutott a Leverkusen, 4-0-s összesítéssel.

További késő esti eredmények
Union SG–Union Berlin 3-0, továbbjutott az Union SG, 6-3-as összesítéssel
Real Sociedad–Roma 0-0, továbbjutott a Roma, 2-0-s összesítéssel
Arsenal–Sporting 1-1, továbjutott a Sporting 3-3-as összesítés után, tizenegyesekkel

Borítókép: A Ferencváros számára a Leverkusen jelentette a végállomást (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.