Sztanyiszlav Csercseszov majdnem úgy járt, mint Thomas Doll

A Ferencváros ma a Puskás Arénában fogadja a Bayer Leverkusen együttesét az Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágóján. Sztanyiszlav Csercseszov csapata 2-0-s hátrányból próbál meg újabb óriási bravúrt elérni a nemzetközi porondon, azonban az orosz szakember dolgát nehezíti, hogy sok játékosával nem számolhat, mindössze tizenhárom mezőnyjátékos áll rendelkezésére. Persze a közelmúltban járt ennél is rosszabbul a Ferencváros, erről Thomas Doll tudna mesélni.

2023. 03. 16. 6:10
Sztanyiszlav Csercseszov Ferencváros Puskás Aréna edzés
Labdarúgó Európa-liga - A Ferencváros edzése Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros elmúlt tíz éve sikertörténet. A másodosztály bugyrából és a csőd széléről felkapaszkodott magyar rekordbajnok az NB II rémálma után Ricardo Moniz irányításával nyert újra trófeát, Thomas Doll vezérletével lett újra bajnok, Szerhij Rebrov edzősködése alatt jutott el az Európa-liga és a Bajnokok Ligája csoportkörébe, majd Sztanyiszlav Csercseszov regnálása alatt élte meg a nemzetközi kupatavaszt. Természetesen a mai keret erőssége már nemigen említhető egy lapon azzal, amellyel Moniz tíz éve megnyerte az azóta megszüntetett Ligakupát, most mégis egészen hasonló problémával találja szembe magát, mint néhány éve Doll.

Sztanyiszlav Csercseszov
Sztanyiszlav Csercseszov ezúttal nem variálhat sokat (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

2017-et írtunk, amikor a Ferencváros a dán Midtjylland ellen próbálta ledolgozni az első meccsen összeszedett kétgólos hátrányát. A visszavágóra azonban szinte elfogyott a keret, sok volt a sérült, Botka Endre pedig az összegyűlt sárga lapjai miatt nem játszhatott. Ismerős a helyzet?

Az akkori visszavágó jegyzőkönyve ugyan arról árulkodik, hogy Thomas Doll válogatott játékosokat (Leandro, Böde Dániel, Varga Roland) nevezett a kispadra, de valójában ők sem voltak hadra foghatók. Gera Zoltán középhátvédként játszotta végig a meccset, amelyen az akkor tizenhét éves Csonka András úgy állt be csereként, hogy még egyetlen NB I-es játékperce sem volt. A Fradi simán kiesett, Doll pedig a meccs után reménytelennek festette le a magyar klubfutball helyzetét az európai főtábla szempontjából.

Merthogy akadnak különbségek is. Akkor nem az Európa-liga nyolcaddöntőjében, hanem a selejtező második fordulójában került szorult helyzetbe az FTC, amely azóta lekörözte a hazai riválisokat. Sztanyiszlav Csercseszovnak pedig még annyi előnye is van Thomas Dollhoz képest, hogy lesz húsz évesnél idősebb cserejátékosa is.

Így nézhet ki Sztanyiszlav Csercseszov kezdőcsapata

Amikor a Ferencváros Európa-liga-visszavágója előtti hivatalos sajtótájékoztatón az orosz szakembert az esetleges taktikai változtatásokról kérdezték, Csercseszov kissé méltatlankodva felelt:

Tizenhárom mezőnyjátékos áll rendelkezésre, a többiek utánpótláskorú játékosok.

Persze korábban felhívta a figyelmet arra is, hogy a Bayer Leverkusen otthonában összeszedett 2-0-s hátrány ellenére nem lehet fejvesztve nekirontani a német csapatnak. Csercseszov már a kinti meccsen sem számíthatott Samy Mmaee, Muhamed Besic, Pászka Lóránd, Owusu Kwabena és Tokmac Nguen játékára, akik közül senki sem épült fel a visszavágóra. Ehhez a névsorhoz csatlakozik a hiányzók listáján aki Leverkusenben kapta meg az automatikus eltiltást érő harmadik sárga lapját az El-ben.

A kinti meccshez képest tehát egy ponton biztosan változik a Ferencváros kezdője, amely így nézhet ki:

Dibusz – Wingo, Knoester, Abena, Civic – Esiti, Vécsei – Marquinhos, Zachariassen, Traoré – R. Mmaee

A két Leverkusen elleni meccs között lejátszott bajnokin kezdőként kapott lehetőséget a maradék három bevethető mezőnyjátékos, de a Puskás Akadémia elleni vereség során nyújtott teljesítménnyel Kovacevic, Gojak és Frederiksen aligha vált kihagyhatatlanná az El-kezdőből.

Visszatérve a Midtjyllandra: ha esetleg a Leverkusen elleni visszavágó is mutatna párhuzamot az akkori párharccal, a Ferencváros idénybeli nemzetközi szereplésére már akkor sem lehetne egyetlen rossz szavunk sem.

Európa-liga nyolcaddöntő, visszavágó

Ferencváros–Bayer Leverkusen
Puskás Aréna, csütörtök, 21.00 (tv: M4 Sport)
A párharc állása: 0-2.

Borítókép: Sztanyiszlav Csercseszovnak kevés játékos áll rendelkezésére (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.