Dibusz Dénes hibája ismét sokba került a Fradinak

A Ferencváros hazai pályán 2-1-re kikapott a Puskás Akadémiától a labdarúgó NB I 23. fordulójának zárómérkőzésén. A Fradi tehát vereséggel hangolt az Európa-liga nyolcaddöntőjének csütörtöki visszavágójára, miközben az ellenfele, a Leverkusen 3-2-re győzött a Werder Bremen vendégeként.

Magyar Nemzet
2023. 03. 12. 20:09
null
20230312 Budapest Labdarúgás OTP Bank Liga NB1 FTC Ferencváros PFLA Puskás Akadémia FC Felcsút Foto: Szabó Miklós Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztanyiszlav a Ferencváros edzője az orosz Szport Expressznek nyilatkozva szőrmentén felelősségre vonta Botka Endrét, amiért sárga lapot kapott Leverkusenben és így nem játszhat az Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágóján, márpedig a sok sérült miatt minden játékosra szükség van. A válogatott hátvéd persze e hibáért nem kapott büntetést, ott volt a Fradi kezdő tizenegyében a Puskás Akadémia elleni mérkőzésen, vagy csupán őt már nem volt értelme pihentetni.

A Leverkusenben pályára lépett csapatból nem kezdett Abena, Civic, Esiti, Zachariassen, Marquinhos és Ryan Mmaee sem, tehát Csercseszov hat poszton is változtatott.

A télen érkezettek közül lehetőséget kapott Boudjemaa és Frederiksen is. Érdemes összehasonlítani a csütörtöki és a vasárnap tizenegyet.

  • A Leverkusen ellen: Dibusz – Botka (Wingo, 87.), Abena, Knoester, Civic – Zachariassen, Esiti, Vécsei – Marquinhos (Gojak, 78.), R. Mmaee, A. Traoré (Frederiksen, 87.).
  • A Puskás Akadémia ellen: Dibusz – Wingo, Knoester, Kovacevic, Botka – Sigér, Vécsei – Gojak, Boudjemaa, Traoré – Frederiksen.

Nehéz eldönteni, hogy a testi vagy szellemi fáradtság, netán a visszavágóra mint kiemelt fontosságú mérkőzésre való felkészülés miatt, mindenesetre a Ferencváros meglehetősen fásultan futballozott az első félidőben, amit a Puskás Akadémia kihasznált és kétgólos vezetést szerzett.

 

A 28. percben Spandler beadását Dibusz rosszul, éppen Komáromi elé ütötte, aki okosan lőtte a labdát két védő között a hálóba – 0-1.

A 38. percben Jonathan Levi ívelt be szabadrúgást a jobb oldalról. Favorov nyerte meg a fejpárbajt Knoester ellen, amit Dibusz tanácstalanul figyelt, a kapu elé bólintott labdát Puljic gólvonalról vágta a kapuba – 0-2.

Dibusz az első gólban mindenképpen benne volt, a másodikért nem tehető felelőssé, igaz, nem is olvasta a jelenetet úgy, miként azt gyakran láthatjuk tőle. Dibusz Leverkusenben az elsó gól előtt sem volt a helyzet magaslatán. Nyilván hatalmas felelősség van a vállán, de most különösen bírnia kellene a nyomást, hiszen nem csupán az FTC-ben, hanem sérülése miatt a hónap végén a válogatottban is helyt kell állnia.

Csercseszov már a szünetben kettős cserére szánta rá magát, Vécseit a rehabilitált Auzqui, Traorét pedig a télen Debrecenből igazot Baráth Péter váltotta. Igazán nagy helyzete nem volt a Fradinak, a címvédő az 57. percben aztán nagy esélyt kapott. Durva belépő után Puljic megkapta a második sárga lapját, vele a pirosat is. Csercseszov hirtelen még kettőt cserélt – Sigér és Frederiksen helyett Marquinhos és Ryan Mmaee –, végül ötödikként Gojak helyett újabb téli szerzemény, Sagal állt be, ám ez sem segített. 

A Ferencváros játékából hiányzott a lendület, a rámenősség és a pontosság is, s így az emberelőny sem hozott igazán nagy fölényt. Sőt, az ellentámadásokból a Puskás Akadémiának voltak nagy helyzetei.

Botka a hosszabbítás hatodik percében Markek kapus hibájából közelről szépített, majd Favorovot kiállították, amiért éppen őt lerúgta, de a lényegen ez nem változtat, a Puskás Akadémia 2-1-re győzött a vendégként a Groupama Arénában, s azt sem mondhatjuk, hogy érdemtelenül.

Reméljük, a Fradi összeszedi magát csütörtökre. A Leverkusen mindenesetre nem lazít, a Bundesligában vasárnap 3-2-re nyert a Werder Bremen vendégeként.

NB I, 23. forduló:
Szombat:
Kisvárda Master Good–Debreceni VSC 0-1, gól: Babunski (48.)
Paksi FC–Mol Fehérvár FC 2-1, gól: Varga (29, 56. – tizenegyesből), ill. Schön (45+1.)
Budapest Honvéd–ZTE FC 1-0, gól: Kocsis (40.)

Vasárnap:
Kecskemét–Vasas 2-0 (0-0), Kecskemét, Széktói stadion, 3223 néző, v.: Farkas Á. Gólszerzők: Tóth B. (59.), Banó-Szabó (84.).
Újpest FC–Mezőkövesd 1-0 (1-0), Szusza Ferenc Stadion, 2547 néző, v.: Andó-Szabó. Gólszerző: Mudrinski (10.). Kiállítva: Lehoczky (74.)
Ferencváros–Puskás Akadémia 1-2 (0-2), Groupama Aréna, 7051 néző v: Pintér. Gólszerzők: Botka (96.), illetve Komáromi (28.), Puljic (38.). Kiállítva: Puljic (57.), Favorov (96.) – mindkettő Puskás Akadémia

Borítókép: csóválja a fejét. Ő sem állt a helyzet magaslatán (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.