Az ilyen disznóságok rántották sárba az atlétikát

A francia legfelsőbb bíróság pontot tett az atlétikát 2014-ben sárba rántó korrupciós ügy utolsó fejezetére. A bűnösök kígyót-békát kiáltottak a a Nemzetközi Doppingellenes ügynökség vezetőire, pereskedtek, de veszítettek, és most még fizetniük is kell.

Magyar Nemzet
2023. 03. 12. 17:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia legfelsőbb bíróság végérvényesen bűnösnek ítélte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 1995-ben súlyos törvénysértések miatt menesztett szenegáli elnökének, Lamine Diacknak a fiát, az apja jóvoltából az IAAF (ma már WA) marketingkonzultánsának kinevezett és e minőségében garázdálkodó Papa Massata Diackot. Vele együtt bűnhődik a francia Habib Cissé, a szervezet első emberének egykori vezető jogtanácsosa.

Régi történet, gondolhatnánk, csak éppen máig érezteti a hatását. A kilencvenes években még tündökölt az atlétika, a sportág világbajnokságát az olimpia és a labdarúgó-világbajnokság mögött a harmadik legnézettebb és legfontosabb sporteseményének tartották. A sportok királynője azóta folyamatosan veszít a nézettségéből, a válságból – átmenetileg – csak Usain Bolt tudra kirántani.

A korrupciós ügyek főkolomposa persze maga Lamine Diack volt, akit 2015-ben előbb házi őrizetbe helyeztek, majd 2020-ban fiával és az IAAF doppingellenes osztályának lebukott francia vezetőjével, Gabriele Dolléval és más bűntársaikkal együtt letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. Korára és megromlott egészségi állapotára való tekintettel a megszégyenült Lamine Diack nem került a rácsok mögé, de 2021. december 3-án bekövetkezett haláláig házi őrizetben kellett maradnia. 

Futni hagyták az oroszokat

A sportágnak hatalmas erkölcsi és anyagi károkat okozó ügy kirobbanása előtt a kanadai székhelyű Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelezte az illetékes francia hatóságoknak, hogy valami nagyon nincs a rendjén az IAAF monacói főhadiszállásán, azaz fennáll a gyanúja annak, hogy az olimpiai sportág nemzetközi szövetségének több tisztségviselőjét lefizették. Mégpedig azért, hogy a doppingvétségek ne kerüljenek nyilvánosságra és persze ne legyen következményük. Eurószázezreket zsebeltek be, és nem sokkal később az is kiderült, hogy a „fizetségért” cserébe orosz atlétákat hagytak futni, ha azok fennakadtak az ellenőrzések rostáján. A hivatali asztalfiókokban és páncélszekrényekben elrejtett terhelő dokumentumok évekig ott lapultak, miközben orosz atléták  jobbnál jobb eredményeket értek elaz olimpiákon, a világbajnokságokon és más nemzetközi versenyeken.

Az elnökváltással, a tekintélyt parancsoló és makulátlan korábbi olimpiai bajnok brit Sir Sebastian Coe színrelépésével szerencsére új szelek kezdtek fújni a sportágban, amelynek azonban addigra alaposan megtépázták a hírnevét.

 

A Diack klán tagjai és a cinkostársaik persze kígyót-békát kiáltottak a küldetését teljesítő Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségre, minden bűnüket letagadták és pereskedésbe is kezdtek. Az ügyre most a francia legfelsőbb bíróság tett pontot, mondhatni úgy, ahogy kellett. Veszítettek a vádaskodó elkövetők, ráadásul több mint 200 000 euró büntetést is kiszabtak rájuk.

A papa meghalt, a fia elmenekült, vagyonát zárolták 

– Ezúttal nem egy dopping- vagy sportjogi kérdés került terítékre, még csak nem is olyan ügy, amiben a sport döntőbíróságnak (CAS) kellett állást foglalnia, hanem egy súlyosnak számító következményes büntetőügy, amely bíróságokat megjárva jutott el a párizsi székhelyű francia legfelső bíróságig – véleményezte a hírt az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, hozzátéve, hogy ez esetben a WADA nem döntéshozóként, hanem ügyfélként vett részt a peres eljárásban.

– Lamine Diack kihallgatására nem kerülhetett sor, mert ő 2021 decembere óta nincs az élők sorában. A fia, Papa Massata Diack pedig azért nincs letartóztatásban, mert Szenegálba, a hazájába menekült, ahonnan nincs kiadatás. Az országot nem hagyhatja el, amúgy meg minden vagyonát zárolták. Egy nagyszabású nemzetközi jogi per zárult le végre Párizsban; e végkifejletnek azért is örül a WADA, mert ez egy nagyon hosszú és kemény menet volt. A véleményem az, hogy ha minden „bűnös” azonnal beismerné a vétkességét, akkor az ilyen ügyek gyorsan lezárulnának, de sajnos nem ez a jellemző a világban, így Magyarországon sem. Az első évek általában a heves tagadással és a doppingellenes rendszer szidalmazásával telnek el, de a végén mégiscsak az igazság győz. Örömmel olvasom, hogy Witold Banka, a WADA nemrégiben Magyarországon járt elnöke is úgy véli, hogy Párizsban a tiszta sport aratott győzelmet. A szervezet elnöke arra is emlékeztetett, hogy 2015-ben éppen azok az információk segítették a bűnelkövetők elszámoltatását, amelyeket a WADA osztott meg az illetékes hatóságokkal – hangsúlyozta a magyar szakember, aki szombaton a magyar úszósport élvonalbeli képviselőinek tartott előadást, és hívta fel ott is a résztvevők figyelmét az előírások pontos betartására, valamint arra, hogy az ellenőrzések és az elemzések hatékonysága évről évre magasabb színvonalú.

 

Mindehhez még annyit, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kezdeményezésére, de attól és a WADA-tól is függetlenül doppingellenes feladatokat lát el az Athletics Integrity Unit elnevezésű testület, amely – tanulva a Diack-éra hibáiból – példátlan szigorral sújt le a doppingolókra. Nagyon sok pénzt költenek mintavételre és analízisre, és elképesztően profi szakértői és jogászcsapatuk van. Ma ők a legerősebb, egy nemzetközi szövetség által létrehozott, doppingellenes feladatokat ellátó testület.

Borítókép: Sebastian Coe 2015-ben lépett elnökként Lamine Diack örökébe (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.