A Ferencváros építhet az ellenfél kapusának gyengeségére

A Bayer Leverkusen magabiztosan érkezhetett Budapestre. A német csapat 2-0-s előnyből várja a Ferencváros elleni Európa-liga-párharc visszavágóját. A Leverkusen kapusa, Lukas Hradecky a hibák elkerülésének fontosságára hívta fel a figyelmet, s ezzel talán leginkább saját magának üzent.

2023. 03. 16. 7:01
Jonathan TAH, Kristoffer ZACHARIASSEN Lukas Hradecky
Európa-liga - Bayer Leverkusen-Ferencváros Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Xabi Alonso az Atlético Madrid stadionjához hasonlította a Puskás Arénát, ahol a Ferencváros fogadja együttesét. A Bayer Leverkusen edzője talán azért is választotta a párhuzamot, hogy kapusa, Lukas Hradecky jó emlékét idézze fel. A finn hálóőr ősszel, a Bajnokok Ligája csoportkörében kulcsfontosságú büntetőt hárított a Wanda Metropolitanóban, anélkül a Leverkusen az Európa-liga-transzfert érő harmadik helyet sem szerezte volna meg a BL-csoportjában.

Xabi Alonso Lukas Hradecky Ferencváros Leverkusen
Xabi Alonso és Lukas Hradecky a Ferencváros elleni visszavágóra készül (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Madridban Hradecky volt a hős, a Ferencváros ellen erre nem volt igazán alkalma, a nyolcaddöntős párharc első mérkőzésén mindössze egy lövés találta el a finn hálóőr kapuját. Ugyanakkor Hradecky komoly bakikat is bemutatott már az idényben, s több közelmúltbeli esetből is úgy tűnik, hogy a kapus gondban van, amikor letámadással kell szembenéznie.

A Monaco elleni párharc Hradecky bakijával indult. Igaz, a németek joggal reklamálták, hogy az öngólja előtt Breel Embolo szabálytalankodott a kapussal, de ettől még Hradecky sem menthető fel teljesen.

Az idényben már nem ez volt az első Hradecky-baki. Az aktuális Bundesliga-kiírás első fordulójában a kapus a Borussia Dortmund ellen kapott piros lapot, miután annyira megzavarta a rá rontó támadó, hogy a tizenhatoson kívül megfogta a labdát. A Leverkusennek már nem volt cseréje, a Ferencváros ellen gólt szerző védő, Edmond Tapsoba lett a vészkapus.

A lábbal kevésbé magabiztos kapusok sokszor gyorsan, legfeljebb pontatlanul elrúgják a labdát, ha közelít feléjük az ellenfél támadója. Hradecky azonban már arra is szolgáltatott példát, hogy ez sem mindig jó ötlet, ezt az öngólt 2020 őszén mutatta be a Bielefeld ellen.

Minden bizonnyal a Ferencváros támadói is tudják, mi a feladat, ha Hradecky hazaadást kap a Puskás Arénában. Lehet, hogy a finn kapus éppen magának üzent a sajtótájékoztatón.

– Nem hibázhatunk a Ferencváros ellen – szögezte le Hradecky. – Jól kell védekeznünk, és az a tervünk, hogy mi szeretnénk lőni az első gólt. Remek érzés lesz ennyi ember előtt játszani, már az elejétől fantasztikus hangulat lesz, ezért kell minél hamarabb gólt szereznünk, hogy mindent bebiztosítsunk.

Hradecky egyébként élvezi a bizalmat, az egész idényben csak a piros lapja utáni meccsen, eltiltása miatt fordult elő, hogy nem ő védte a Bayer kapuját, minden bizonnyal pályára lép a Fradi elleni visszavágón is. Biztosan nem számolhat viszont a Leverkusen edzője az Eb-társgólkirály, a legutóbbi kontinensviadalon a Puskás Arénában is eredményes Patrick Schick, illetve Karim Bellarabi játékára, ők el sem utaztak Budapestre. Florian Wirtz igen, de a szupertehetséges középpályás játéka is kérdéses.

S végül még egy bátorítás a Ferencváros játékosainak: a kaput eltaláló lövés akkor is gólt érhet, ha nem a legjobban helyezett.

Európa-liga nyolcaddöntő, visszavágó

Ferencváros–Bayer Leverkusen
Puskás Aréna, csütörtök, 21.00 (tv: M4 Sport)
A párharc állása: 0-2.

 

Borítókép: Leverkusenben Zachariassen lövése Hradeckyn túljutott, de a keresztléc a németekkel volt (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.