A lefújás után is nyerhetett volna az Atlético, de így is kiesett

A labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapján a már kiesett Barcelona otthon is kikapott a Bayern Münchentől, amely a jövő héten csoportelsőként fogadja a szintén továbbjutott Internazionalét egy tét nélküli meccsen. A Liverpoolnak egy pontra volt szüksége idegenben az Ajax ellen, simán megszerezte mind a hármat, ugyanakkor az Atlético Madrid otthon nem bírt a Leverkusennel, és már nem juthat tovább. Csak a D csoportban nem tudni, hogy melyik két csapat folytathatja majd a tavasszal is a BL-ben.

2022. 10. 26. 23:08
Liverpool's Egyptian striker Mohamed Salah (3rd L) celebrates scoring his team's first goal with teammates during the UEFA Champions League group A football match between Ajax Amsterdam and Liverpool at the Johan Cruijff ArenA in Amsterdam, on October 26, 2022. JOHN THYS / AFP Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár a játéknap slágere is lehetett volna, ám szerda kora estére jelentéktelen meccsé vált a Barcelona és a Bayern München találkozója a Bajnokok Ligája C csoportjában. Azzal ugyanis, hogy az Internazionale gond nélkül lelépte hazai pályán a cseh Viktoria Plzent, már eldőlt, hogy a C csoportban a már korábban továbbjutott bajorok mellett az olasz csapat lép tovább a kieséses szakaszba. A  Barcelona ezzel kiesett, és az Európa-ligában folytatja a szereplését a nemzetközi porondon. Ez nagy érvágás a katalánoknak, hiszen a nyáron arra alapozva költekeztek, hogy annak a Bajnokoki Ligájából származó bevétel lesz a fedezete, és ez a terv most füstbe ment. A Bayern elleni meccsnek számára már nem maradt tétje, a németek viszont arra még hajthattak, hogy jövő kedden már biztos csoportelsőként fogadhassák az Intert.

 

 

Ezt el is érték. A 10. percben Gnabry indítása után Sadion Mené 11 méterről lőtt a jobb alsó sarokba, majd a 31. percben ismét Gnabry adott gólpasszt, ezúttal Eric-Maxim Chuopo-Motingnak, aki Ter Stegen lábai között talált a kapuba. A katalánok teljesen veszélytelenül futballoztak, de a 44. percben egy kontrájuk végén Robert Lewandowskit Matthijs de Ligt úgy látszott, buktatta, amiért sárga lapot kapott, a játékvezető pedig büntetőt ítélt – majd a VAR-t igénybe véve mindkettőt visszavonta. Az 55. percben Gnabry magára vállalta a góllövést, ám a VAR megmutatta, hogy milliméterekkel lesen kapta a labdát. Mégsem csak két gólpassz maradt a meccs statisztikájában a neve mellett, mert a 94. percben eltört egy lövést, de az Pavard elé kerül, aki a hálóba fejelt, tehát meglett a harmadik assziszt is. Sok érdemleges már nem történt, a Bayern München sorozatban 14 gólt lőtt a Barcelonának úgy, hogy egyet sem kapott. A bajorok tehát csoportelsők, a katalánok pedig az Európa-ligába csúsznak le.

 

Fotó: AFP/Josep Lago

Izgalmasabb volt tehát például a Liverpool amszterdami játéka az A csoportban, mert az angol csapatnak egy pont is elegendő volt a továbbjutáshoz, az Ajax halvány reményeit viszont csak a győzelem tarthatta életben. A hollandok kezdtek jobban, Blind megpattanó passzát követően Brobbey továbbított Berghuisnak, aki egy testcsellel elvitte a labdát Van Dijk mellett, majd tíz méterről a bal kapufát találta el. Ezután viszont sokáig nem forogtak veszélyben a kapuk, és az angolok szinte a semmiből szereztek vezetést a 42. percben, amikor Henderson szép passzából Szalah 15 méterről higgadtan pörgette a labdát a kilépő kapus mellett a hálóba, egy perc múlva pedig Nunez közelről a kapufát találta el. A 48. percben javította a hibáját: Robertson balról érkező szögletéből nyolc méterről úgy fejelt a bal alsó sarokba, hogy a labda a bal kapufa tövéről vágódott a hálóba. Kapufa, de mekkora különbség... Három perccel később pedig Szalah adott szépen Elliott elé, aki jobbról, az ötös sarkától a léc alá bombázott – 0-3, és ezzel el is dőlt a meccs, valamint a továbbjutás kérdése is. 

Ebben a csoportban a Napoli páholyban volt már a kezdés előtt, de még kényelmesebbé tette a helyzetét azzal, hogy Giovanni Simeone két góljával már a 16. percben biztos, kétgólos vezetésre tett szert, ami a hajrában háromra nőtt, és az olasz csapat százszázalékosan maradva csoportelső, megy vele a Liverpool a kieséses szakaszba, az Ajaxnak pedig marad az Európa-liga.

 

Fotó: AFP

Óriási nyomás nehezedett az Atlético Madridra a B csoportban, számára csak a Leverkusen legyőzése jelenthetett esélyt a továbbjutásra. A hazai pálya mellette szólt, ám a németek Diaby révén gyorsan vezetést szereztek, amit Carrasco az első félidő derekán kiegyenlített. Hudson-Odoi azonban gyorsan visszavette az előnyt, és ezzel ismét szorult helyzetbe került a spanyol csapat. A fordulást követően De Paul 2-2-re alakította az állást, de fordítania nem sikerült az Atléticónak, pedig a 99. percben a hármas sípszót követően(!), VAR-vizsgálat után, kezezés miatt tizenegyest lőhetettek! Carrasco próbálkozását Lukas Hradecky hárította, majd a labda még két lövési kisérlet során is érintette a keresztlécet! A döntetlen azt jelenti, hogy már nem léphet tovább, még az Európa-ligában sem lehet biztos, innen a belga Club Brugge és a portugál Porto megy a kieséses szakaszba, az utolsó fordulóban dől el, hogy melyikük az első és a második helyen. 

Zavaros maradt a helyzet a D csoportban. A Tottenham nagyon sokáig hátrányban játszott a saját otthonában a portugál Sporting ellen, amely Edwards révén szerzett vezetést a 22. percben. Ezt Bentancurnak a 80. percben sikerült kiegyenlíteni, mi több, a 96. percben a győztes gólt is berúgta, ám a londoniak korán örültek, a VAR-ra támaszkodva a játékvezető nem adta meg a gólt, maradt az 1-1. Ráadásul a reklamáló Antonio Conténak a játékvezető piros lapot adott, így ő nem ülhet le a kispadra a Tottenham utolsó, egyben sorsdöntő csoportmeccsén. A másik meccsen az Entracht Frankfurt 2-1-re nyert otthon a Marseille ellen, és ezzel roppant szoros lett az állás, nyílt maradt a csoport: az első helyen álló Tottenham és a negyedik Marseille között csupán két pont a különbség. Az angolok a franciákhoz, a németek a portugálokhoz utaznak a jövő heti záró fordulóban.
 

BAJNOKOK LIGÁJA, szerdai játéknap

A csoport

Napoli (olasz)–Rangers (skót) 3-0 (2-0), gólszerző: Simeone (11., 16.), Ostigard (81.)

Ajax (holland)–Liverpool (angol) 0-3 (0-1), gólszerző: Szalah (42.), Nunez (48.), Elliott (51.)

az állás: 1. (már csoportelső) Napoli 15 pont, 2. (már továbbjutott) Liverpool FC 12, 3. AFC Ajax 3, 4. Rangers FC 0.

B csoport

Club Brugge–Porto (portugál) 0-4 (0-1), gólszerző: Taremi (33., 70.), Evanilson (57.), Eustaquio (60.)

Atlético Madrid (spanyol)–Bayer Leverkusen (német) 2-2 (1-1), gólszerző: Carrasco (22.), De Paul (50.), illetve Diaby (9.), Hudson-Odoi (29.)

az állás: 1. (már továbbjutott) Club Brugge 10 pont, 2. ( már továbbjutott) Porto 9, 3. Atlético Madrid 5, 4. Leverkusen 4.

C csoport

Internazionale (olasz)–Viktoria Plzen (cseh) 4-0 (2-0), gólszerző: (Mhitarjan 35.), (Dzeko 42., 66.), Lukaku (87.)

Barcelona (spanyol)–Bayern München 0-3 (0-2), gólszerző: Mané (10.), Chuopo-Moting (31.), Pavard (94.)

az állás: 1. (már továbbjutott) Bayern München 15 pont, 2. (már továbbjutott) Internazionale 10, 3. Barcelona 4, 4. Plzen 0.

D csoport

Tottenham Hotspur (angol)–Sporting (portugál) 1-1 (0-1), gólszerző: Bentancur (80.), illetve Edwards (22.)

Eintracht Frankfurt (német)–Olympique Marseille (francia) 2-1 (2-1), gólszerző: Kamada (3.), Kolo Muani (27.), illetve Guendouzi (22.)

az állás: Tottenham 8 pont, 2. Sporting 7 (7-7), 3. Frankfurt 7 (5-7), 4. Marseille 6

Borítókép: Ünnepelhettek a liverpooliak, továbbjutottak egy magabiztos győzelemmel (Fotó: AFP/John Thys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.