Ölre ment a Fradi védőjével, de ő Európa egyik nagy tehetsége

Botka Endre az európai futball egyik legnagyobb tehetségével ment ölre a Ferencváros Bayer Leverkusen elleni Európa-liga-nyolcaddöntőjének első felvonásán. Florian Wirtz a világ egyik legértékesebb, 21 éven aluli játékosa, egymaga több mint másfélszer annyi eurót ér, mint a Fradi teljes kerete. A német középpályás fura szerzet, tavaly magántanár kíséretében érkezett az első válogatott összetartására, de a Leverkusent irányító Xabi Alonso például úgy véli, hogy miatta lesz jobb edző. Wirtz féken tartása kulcskérdés a csütörtöki, budapesti visszavágón 2-0-s hátrányból induló Fradi számára.

2023. 03. 15. 6:14
BOTKA Endre; WIRTZ, Florian
Európa-liga - Bayer Leverkusen-Ferencváros Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Abban a másodpercben, amikor nekem jött az a fiatalember, nem tudtam gondolkodni – magyarázta a Leverkusen elleni idegenbeli meccs után, amelyen szerinte valószínűleg szándékosan provokálták ki nála a németek a sárga lapot, így eltiltott lesz a budapesti visszavágón. Az a „fiatalember”, aki összeszólalkozott a pórul járt Botkával, nem más volt, mint Florian Wirtz, a német futball legnagyobb tehetsége a Bayern Münchenben futballozó Jamal Musiala mellett.

MARQUINHOS; WIRTZ, Florian
Florian Wirtz sok gondot okozhat a Fradi játékosainak a visszavágón a Puskás Arénában. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Wirtz két évvel korábbról ismerős lehetett már a Ferencváros szurkolóinak, hiszen 2021 szeptemberében ő lőtte a Leverkusen győztes gólját (2-1) a Fradi elleni El-csoportmeccsen. A még mindig csak 19 éves támadó középpályás igazi Európa-liga-specialista, 17 meccsen hét gólja és nyolc gólpassza van a második számú európai kupában. A Fradi elleni első nyolcaddöntős meccsen is fűződött a nevéhez egy assziszt, és a visszavágón Sztanyiszlav csapatának az okozhatja majd a legnagyobb fejtörést, hogy miközben kétgólos hátrányt kellene ledolgozni, így támadni kell, hogyan akadályozzák meg Wirtz kibontakozását.

Lényegében nem szabad hagyni levegőhöz jutni, mert akkor olyan megoldásokra képes, mint az előző El-körben az AS Monaco ellen:

– Élvezem, hogy nagy szabadságot kapok a labdával. Persze be kell tartanom a taktikai utasításokat, de alapvetően szabadon futballozva tudom a legtöbbet kihozni magamból – nyilatkozta Wirtz a játékáról a Kicker hasábjain, ahol a Leverkusen edzője, a korábbi világklasszis középpályás, Xabi Alonso is méltatta a fiatal labdarúgó képességeit.

– Florian még csak 19 éves, de a kor nem számít, csak az a fontos, hogy mennyire profi valaki – fogalmazott a spanyol edző. – Jobbak vagyunk azzal a minőséggel és játékintelligenciával, amit ő kivisz a pályára. Wirtznek köszönhetően meccsről meccsre javul a kapcsolat a védelem és a támadósor között.

Xabi Alonso nemrég ennél erősebben is fogalmazott: – Floriannal jobb a csapat, és hála neki, én is jobb edző vagyok.

A világ hetedik legértékesebb fiatal játékosa

Wirtz és a Leverkusenben tavaly ősszel kinevezett Alonso még a közös útjuk elején járnak, ugyanis a német tehetség csak januárban tért vissza a pályára az egy éve elszenvedett keresztszalag-szakadásából, ami miatt lemaradt a katari világbajnokságról is. Azon a tornán Musiala volt a németek legnagyobb feltűnést keltett újonca, Wirtz pedig a Bayern München ászával azonos szintű tehetségként van elkönyvelve.

Musiala, aki már a BL-ben varázsol, az elmúlt egy évben, aminek Wirtz a nagy részét sérülten töltötte, lépéselőnybe került, nem véletlen, hogy az ő értékét 100 millió euróra becslik, a Leverkusen karmesterét pedig „csak” 70 millióra. Ezzel persze Wirtz így is a világ hetedik legdrágább U21-es labdarúgója, az értéke pedig több mint a másfélszerese a Fradi teljes keretének (43,75 millió).

A világ legértékesebb, legfeljebb 21 éves futballistái:
1. (Dortmund, angol, 19 éves), 110 millió euró
2. (Barcelona, spanyol, 20), 100 millió
2. Jamal Musiala (Bayern München, német, 20), 100 millió
2. (Arsenal, angol, 21) 100 millió
5. (Barcelona, spanyol, 18)  90 millió
6. Josko Gvardiol (Leipzig, horvát, 21) 75 millió
7. Florian Wirtz (Leverkusen, német, 19) 70 millió
* Az adatok forrása a Transfermarkt.

Magántanár kísérte a német válogatotthoz

Wirtz és Musiala tavaly márciusban (még a sérülése előtt) egyszerre kerültek be először a német felnőtt válogatott keretébe, és a leverkuseni tini nem egyedül érkezett az összetartásra, hanem egy magántanár társaságában. A különös eset oka az volt, hogy Wirtz épp az érettségire készült, amit olyan komolyan vett, hogy még a válogatott edzései között is tanult.

– Mindkét területre, a futballra és az iskolára is ugyanannyit kell áldoznom, ami nem könnyű, de a sulinak már a vége felé járok, és a hajrában nem szabad kiengednem – árulta el akkor Wirtz, aki láthatóan nem az a tipikus fiatal labdarúgó. Nincs tetoválása, divatosan belőtt frizurája, ellenben a korát meghazudtoló érettség jellemzi, amit edzői rendre kiemelnek.

ALONSO, Xabi; WIRTZ, Florian
Wirtz már Xabi Alonso elismerését is kiérdemelte. Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Kivételes tehetség, ami mellett elképesztően elhivatott. Ez ritka kombináció – mondta Wirtzről a Köln akadémiájának korábbi vezetője, Jörg Jakobs. Tíz évig ugyanis a Leverkusenhez közeli Köln utánpótlásában edzett, ám mivel ott nem kínáltak neki gyors előremenetelt a felnőtt csapathoz, 2020 januárjában a Bayerhez igazolt. Azóta is foghatják a fejüket Kölnben.

Florian Wirtz kétszer játszana Budapesten

Wirtz jól jött ki a 2020 tavaszán elhatalmasodott koronavírus-járványból is, mert a tanítás leállt, így több időt szentelhetett a futballnak, és gyorsan bemutatkozott a Bundesligában. Májusban 17 évesen és 15 naposan debütált, amivel megdöntötte a klubrekordot, amely addig a ma már a Chelsea-ben futballozó Kai Havertz nevéhez fűződött. Az első Wirtz-gólra sem kellett sokat várni: június 6-án a Bayern München ellen hidegvérű csel után lőtt Manuel Neuer kapujába. Ezzel ő lett a Bundesliga történetének legfiatalabb gólszerzője – a rekordot hivatalosan a dortmundi Youssoufa Moukoko döntötte meg, bár a legfrissebb hírek szerint ő négy évvel idősebb, mint amennyinek kiadja magát

Leverkusen olyan német sztárközéppályások ugródeszkája volt, mint Michael Ballack, vagy a már említett Havertz. Könnyen lehet, hogy a következő a sorban Wirtz lesz, aki Budapesten először lép pályára csütörtökön (2021-ben a csoportkörös visszavágót egy iskolai vizsgája miatt kihagyta, akkor 1-0-ra nyert a Fradi a Leverkusen ellen), de a számításai szerint idén nem utoljára.

– A célunk a döntőbe jutás, hogy visszatérhessünk a Puskás Arénába egy második meccsre is – jelentette ki Wirtz. A budapesti El-döntő felé vezető úton tehát a következő lépést Budapesten kellene megtennie. Érdemes odafigyelni a lépteire, bár a Fradi-szurkolók nem bánnák, ha csütörtökön megbotlana.

Borítókép: Botka Endre és Florian Wirtz kakaskodnak egymással a Leverkusen és a Ferencváros első összecsapásán az Európa-liga nyolcaddöntőjében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.