Szegeden és Veszprémben is titkolóznak a történelmi BL-csata előtt

Történelmi ütközet lesz. A felek titkolóznak, Szegeden és Veszprémben sem akarják kiteríteni a lapjaikat a ma esti Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő előtt. A férfikézilabda két hazai nagyágyúja eddig 184 mérkőzést játszott egymással, de a nemzetközi porondon a mai lesz az első találkozójuk. A kétfelvonásos dráma a Mikler testvérek különleges találkozója is lehet: Roland a szegedi, öccse, Krisztián a veszprémi kapuban kaphat szerepet. Ilyen sem volt még a két csapat közös történetében.

2023. 03. 22. 6:15
Nedim Remili
Nedim Remili Forrás: Handballveszprem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Telekom Veszprém és az OTP Bank-Pick Szeged 1982 óta állandó résztvevő az európai kupaporondon, de a mai lesz az két csapat első, nemzetközi színtéren megvívott párharca. Tavaly ősszel még csak halvány kontúrok utaltak utaltak arra, hogy összejöhet a történelmi ütközet. A Veszprém robogott a negyeddöntőbe jutást garantáló első vagy második helyért az alapszakaszban. A januári világbajnokság után azonban alaposan visszaesett a teljesítménye, a négy idei mérkőzése közül a dán GOG, a német Magdeburg és a francia Paris SG ellenit is elveszítette, mindeközben a Szeged nem tudott elrugaszkodni a saját csoportja hatodik helyéről. A versenykiírás értelmében a két csapat egymás ellen kísérelheti meg kiharcolni a helyét a Bajnokok Ligája legjobb nyolc együttese között. 

Nem könnyű eldönteni, vajon melyik fél örült jobban a másiknak. A Szegeden kezdett kétfelvonásos párarcok eddig nem hoztak szerencsét a Veszprémnek: 2021-ben és tavaly is idegenben kezdte a magyar bajnoki döntőt a négyszeres BL-döntős, és mindkétszer az alapszakasz második helyezettje, a Szeged ünnepelt a végén. A bajnokcsapat edzője, Juan Carlos Pastor lapunknak elmondta, hogy az idei esélyekre nincsen hatással a közelmúlt szegedi sikerszériája. – Minden mérkőzés más, régen rossz lenne, ha valamelyik játékosom mentális felkészülésére külön hangsúlyt kellene fektetnünk. Telt ház előtt, a legnagyobb riválisunk ellen lépünk pályára – mondta a nyáron távozó spanyol szakember. 

Majd nem mulasztotta el megjegyezni, hogy az apró részletek dönthetik el a párharcot, de nem volt hajlandó kiteríteni a lapjait. Veszprémben a sötétben tapogatóznak, hiszen nem tudni, hogy a porckorongsérülése miatt több meccset kihagyott klasszis beálló, és a poszttársa, a szlovén Matej Gaber vállalja-e a játékot a BL-nyolcaddöntő első mérkőzésén. Bár hirtelen nehéz eldönteni, mi lenne a Veszprém érdeke: Bánhidi a bajnoki döntőben piros lapot kapott, az ő helyettese, a tavaly az év játékosának választott Rosta Miklós szerezte a bajnoki címet jelentő gólt.

Az a bizonyos Rosta-gól 2022 júniusában. Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Veszprémben a kapusposzt okoz fejtörést Momir Ilics vezetőedzőnek. Vlagyimir Cupara március 5-én a Tatabánya elleni mérkőzésen szenvedett kézközépcsonttörése ugyan javul, de sok esély nincsen a szereplésére. Az ő távollétében nem csak a Szeged, a Veszprém is bevethet egy Miklert. A válogatott kapus, Roland öccse, a nála 18 évvel fiatalabb, a 20 éves Krisztián is szerepelhet a meccsre nevezett játékosok között. Ilics lapunknak azt mondta, nem lepte meg a csapata formája, számítani lehetett arra, hogy a januári vb után kissé visszaesik a játékosok formája, és ahogy haladunk előre a BL és a magyar szezon végjátéka felé, egyre élesebbek, motiváltabbak lesznek a játékosai.

Testvérek párharcáról még nem volt emlékezetes a két hazai óriás mérkőzése, idén akár ez is megvalósulhat. Ilics ugyan nem említette, de hatással lehet a mérkőzés alakulására a januárban az anyagi ellehetetlenülés szélére sodródott Kielcétől igazolt Nedim Remili játéka. Az olimpiai és világbajnok francia klasszis valamennyi belső poszton feltalálja magát, és mivel a szabályok szerint eddig nem léphetett pályára új csapata BL-csoportmérkőzésén, a szegedi lesz az első nemzetközi fellépése a Veszprém színeiben. 
A következő három hónapban Remili és a Veszprém túladagolja magát a Szegedből. A két csapat a BL-nyolcaddöntő visszavágóján kívül magyar bajnoki mérkőzésen, várhatóan a Magyar-kupa döntőjében és a két nyert mérkőzésig tartó bajnoki döntőben is egymásnak feszülhet. Márciustól júniusig. A mai BL-nyolcaddöntővel kezdődik a több felvonásos dráma.

Remili és a misztikus szegediek

Az előzmények ismeretében a felelőtlen esélylatolgatásnak, ködszurkálásnak nincsen sok értelme. Ha csak azt a száraz tényt vesszük alapul, hogy továbbra sincs edzője a Szegednek a következő szezonra, és egy kivétellel eddig csak a távozó játékosok nevét hozta nyilvánosságra a klub, akár lefutottnak tekinthetnénk a párharcot. Mindeközben a Veszprém kihasználta az adódó ziccert, profitált a Kielce anyagi problémáiból, leigazolta a nemzetközi mezőny egyik kiemelkedő klasszisát, és a szabályok szerint a BL-csoportkörében új klubja meccsein nem szerepelt Nedim Remili nyugodtan rápihenhetett karrierje első magyar rangadójára. 

remili
Remili jelenléte lökést adhat a Veszprémnek. Fotó: Nemzeti Sport

Az ő jelenléte felsrófolja a Veszprém esélyeit.
Persze a rangadó egyik ismérve, hogy legfeljebb statisztikai alapon izgalmas a két csapat közös története, a mai párharchoz szinte semmit nem tesz hozzá.
Többek között ezért is kiszámíthatatlan a végkifejlet. És azzal mindkét oldal egyetért, hogy nem az odavágón dől el a továbbjutás, Veszprémben ér véget a párharc. 
Így vagy úgy.

Férfikézilabda Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő: OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém (tv: 18.45, Sport 1).

Borítókép: Remili először játszhat a hazai rangadón (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.