A háború elől menekült olasz oktatja a nagyokat a Premier League-ben

Roberto De Zerbi az új olasz edzőgeneráció kiemelkedő egyénisége. A 43 éves edző tavaly nyáron az orosz–ukrán háború elől menekült el a Shaktar Donecktől, szeptemberben nevezték ki a Premier League-ben szereplő Brighton élére. De Zerbi a nagy csapatokra specializálódott, tegnap a szezonban másodszor legyőzte a csapatával a Chelsea-t, korábban a bajnokesélyes Arsenal és a Liverpool ellen is nyert a Brightonnal.

2023. 04. 16. 8:39
FBL-ENG-PR-CHELSEA-BRIGHTON Brighton's Italian head coach Roberto De Zerbi gestures on the touchline during the English Premier League football match between Chelsea and Brighton and Hove Albion at Stamford Bridge in London on April 15, 2023. (Photo by Ben Stansall / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: Europress/AFP/Ben Stansall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roberto De Zerbi kinevezése a Brighton menedzserének telitalálatnak bizonyult. A 43 éves olasz edző nem nyeretlen kétévesként érkezett a Premier League-be, a 2020–21-es szezonban az akkori csapata, a Sassuolo csak a rosszabb gólkülönbsége miatt maradt le a Konferencialiga-indulásról a – későbbi győztes – Rómával szemben. De Zerbi a szezon végén ott hagyta Itáliát, és meg sem állt az ukrán sztárcsapat, a Shaktar Doneck kispadjáig. Ukrajnában 2021-ben Szuperkupa-győzelemmel indított, ő volt az első olasz edző, akinek sikerült ezt elérnie. Tavaly júliusban az orosz–ukrán háború miatt beszüntetett ukrán bajnokság élén hagyta ott a Shaktart, és szerződött az angol Premier League-ben szereplő Brighton csapatához. 

De Zerbi könnyedén vette fel a világ egyik legerősebb bajnokságának tartott Premier League tempóját, az olasz szaklapok már óriásgyilkosnak becézik. A Brighton fontos skalpokat szerzett a szezonban: a Chelsea-t hazai pályán 4-1-re, tegnap idegenben a Stamford Bridge-en 2-1-re győzte le. A Kékek mellett a Liverpool és az Arsenal is De Zerbi áldozatai között szerepelt a szezonban, a Poolt az FA-kupa negyeddöntőjében, a bajnokságot vezető Arsenalt a Ligakupában búcsúztatta a Brighton. 

Az argentin világbajnok középpályással ünnepli a Chelsa legyőzését     Fotó: Europress/AFP/Ben Stansall

Pep Guardiola, a City menedzsere is tisztelettel és elismeréssel beszélt De Zerbi munkásságáról. A Brighton jelenleg a hetedik helyen áll a PL-ben, öt ponttal megelőzve az őt követő Liverpoolt, és hét ponttal a harmadik helyen álló Newcastle mögött. Az olasz lapok időről időre összeboronálják De Zerbit az edzőt kereső olasz sztárcsapatokkal, legutóbb a bajnokságban bukdácsoló Internél vetődött fel a szerződtetése, de a makacs olasz állítólag jól érzi magát Angliában, egyelőre nem kíván visszatérni a Serie A-ba.  

A 43 éves edző tavaly nyáron négyéves szerződést kötött a Brightonnal, a megállapodásában szerepel egy 13 millió eurós kivásárlási záradék. Ez nem fogja elrettenteni a nagy csapatokat attól, hogy elcsábítsák a legtehetségesebb fiatal olasz edzőt.

Borítókép: De Zerbi jól érzi magát a Premier League-ben (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.