Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A románok a magyarokra hagyták, merre akarnak menni

Nagy Attilát, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) igazgatóját választotta a következő négy évre elnökév a Román Jégkorong-szövetség (FRHG). A csütörtökön Bukarestben megtartott közgyűlésen. Az előző, amúgy szabálytalanul megválasztott román elnök a támogatóival egyetemben tüntetőleg nem vett részt az eseményen. A romániai hokiháború prolongálása előre borítékolható, a románok képtelenek beletörődni, hogy a magyar vezetésű erdélyi klubok jelentik a sportág létét.

Magyar Nemzet
2023. 04. 06. 19:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Román Jégkorong-szövetség (FRHG) csütörtöki küldöttgyűlésen 21 klub képviseltette magát, közülük 17-nek a szavazati jogát igazolta az ellenőrző testület. Nagy Attilát 12 szavazattal választották meg, ellenjelöltjére, Miklós Ervinre, a Háromszéki Ágyúsok elnökére négyen voksoltak, egy szavazatot érvénytelenítettek.

Alexandru Halauca, a FRHG tavaly ősszel – a székelyföldi klubok képviselőinek kizárásával – újraválasztott korábbi elnöke és támogatóinak többsége távolmaradt a tisztújítástól. Nagy Attila az MTI-nek telefonon elmondta: biztosra vehető, hogy ők nem fogják elismerni a csütörtöki közgyűlés döntéseinek legitimitását, de mint mondta, a most megválasztott új vezetőség élvezi az aktív klubok többségének bizalmát és a sportág fejlesztésére akar összpontosítani.

 

Nagy Attila az előttük álló legfontosabb feladatok közé sorolta az infrastruktúrafejlesztést, az utánpótlásképzés javítását, az edző- és játékvezető-képzés elindítását. A statútum-módosítás bírósági bejegyzése után a FRHG mindenképpen megpróbálja normalizálni viszonyát a sportminisztériummal, és felújítani a támogatási szerződést.

Nagy Attila kifejezte meggyőződését, hogy a közgyűlés a továbbiakban is jóvá fogja hagyni az érintett erdélyi csapatok indulását a magyar bázisú Erste-ligában. Mint mondta: az Erste-liga színvonala nagyon jó, és az ott játszó játékosoknak köszönhető, hogy Románia jégkorong-válogatottja arra a szintre jutott, hogy a divízió I/A-ban játszik. Történelmi sikert elérve, fennállása első bajnoki címét szerezve idén a Gyergyói HK lett a sorozat aranyérmese.

 

Novák Eduárd sportminiszter még februárban hívta össze a közgyűlést, hogy felszámolják a belső megosztottságot és a tisztújításon felül az FRHG újjászervezéséről és a jövőkép megalkotásáról is döntsenek. Alexandru Halauca és elvbarátai távolléte arról árulkodik, további harcra van kilátás a szövetség életében.

A románok ugyanis sehogy sem akarnak beletörődni, hogy a demokratikus szabályoknak megfelelően a többségében magyar vezetésű klubok magyar elnököt válasszanak. Korábban a népszerű és elismert romániai politikust, Tánczos Barnát is támadták elnöki tisztségében.

A bukaresti sportminisztérium – a szövetség finanszírozójaként és működése törvényességének ellenőrzőjeként – az észlelt szabálytalanságok miatt tavaly ősszel felfüggesztette a szeptemberi tisztújító küldöttgyűlés határozatainak hatályát. Az ügy pereskedésbe torkollott, a FRHG egyoldalúan felmondta a finanszírozási szerződést a szaktárcával, így az olimpiai sportágak közül a jégkorong az egyedüli Romániában, amely nem részesül állami támogatásban.

Borítókép: A magyar és a román válogatott játékosai a székely himnuszt éneklik közösen a tavalyi, ljubljanai világbajnokságon (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.