Székely öröm, méltósággal hajtott fejet a Fradi a Gyergyó előtt

Hetvenöt éves fennállása legnagyobb sikereként a Gyergyói HK a jégkorong Erste-liga idei aranyérmese. A székelyföldi csapat a finálé péntek esti, hetedik mérkőzésén 2-1-re győzött az FTC ellen, s 4-3-as összesítéssel megnyerte a párharcot. A Fradi magyar bajnoki címmel vigasztalódik, ami az alapszakasz után ugyancsak szép eredmény.

Novák Miklós (Gyergyószentmiklós)
2023. 03. 31. 19:20
null
20230331 Gyergyószentmiklós Gyergyói HK FTC jégkorong Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs leadott rendszámunk, behajtási engedélyünk sem. A lezárt Stadion utca sarkán felmutatjuk a magyarországi sajtóigazolványt, a rendőr rápillant a rendszámtáblára és int: mehetünk. Szinte a csarnok bejáratáig hatolunk előre, a Fradi-busz mellett parkolunk le. Véletlenül sem a sajtó kétségbe vonható hatalma, sokkal inkább apró gesztus. Ugyanezt tapasztaljuk még a mérkőzés előtti órákban, a Rubin Hotelban, ahová Kercsó Árpádnak köszönhetően nyertünk bebocsátást, s ahol nem csupán eltűrik, hogy dolgozunk egy asztalnál több órán át, távozásunkkkor a tulaj nem engedi, hogy fizessünk. A csarnokban sem vagyunk idegenek, a sajtós kolléga, az ajtónál posztoló biztonsági őr tíz másodperc múlva már haver.

A Gyergyó legújabb zászlója. Minden benne van. Fotó: Mirkó István

A vendégszeretet egyértelmű megnyilvánulásai, Gyergyószentmiklóson örülnek a Magyarországról jött látogatónak. 

A jégcsarnok bejáratánál ugyanazt tapasztaljuk, mint délben a klubház, a jegypénztár előtt. A szurkolók egymás sarkát taposva várnak bebocsátásra. Ismerős arcok is feltűnnek, az egyik még meg is lobogtatja a jegyét boldogan, mutatva, van igazság, csak sikerült belépőhöz jutni. Azért olykor az őr elfordítja a fejét, mialatt rendszeresen egy-egy csoportnyi gyermek surran be az ajtón…

Fradi-drukkerekkel is találkozunk, számításuk szerint tízen vállalták, hogy ismét megjárják Gyergyót. Hangsúlyozzák, a kedvenceik már így is kitettek magukért a rájátszásban, de persze ők is bíznak a sikerben.

A jégcsarnok hivatalos befogadóképessége 1450 fő, de óvatos becslés szerint is több mint kétezren zsúfolódnak össze, szó szerint még a csilláron is lógnak. Több százan így is kinn rekednek, ők kicsit arrébb, a futballpályánál felállított kivetítő előtt gyűlnek össze és szurkolnak. Felrobban a csarnok, amikor a játékosok kikorcsolyáznak melegíteni, majd a kezdés előtt úgy negyedórával felcsendül az Édesanyám, kedves anyám, csak az a kérésem kezdetű nóta székely hokira szabott változata. 

Megkezdődik a meccs. Az FTC az aktívabb, olykor keményen letámadja a hazaiakat, de kimaradnak a helyzetek. Az első harmad végén aztán nagy lehetőséghez jut a Gyergyó. A játékvezetők, kissé szigorúan, a Fraditól kiállítják Mesikamment. A hazaiak kihasználják az emberelőnyt, a kapu előtt üresen hagyott Vincze Péter bök bele a korongba, Arany Gergely tehetetlen (1-0).

A második harmadban, úgy tűnik, a Gyergyó vezetése birtokában uralja a meccset, de elég egyetlen hiba és egyenlít az FTC. Két védő sem tud tisztázni, visszacsorog a korong Betteridge-hez, úgy tíz méterről kapura szúrja és a döntőben eddig rendre remeklő Rasmus Rinne nem tud hárítani a lepkéskesztyűvel (1-1). Több gól nem esik, a döntés a harmadik húsz percre marad.

– Semmi sem hiányzik, csak ez az egy kupa, ez az egy – hajtogatja az egyik hazai drukker a szünetben, s több mint kétezren éreznek ugyanígy.

A szerdai hatodik meccsen a Gyergyó 3-1-es hátrányból fordított három gólt ütve 4-3-ra, ráadásul a hazaiak pihentebbek, hiszen csütörtökön ők Budapestről repültek Marosvásárhelyig, s csak onnan buszoztak, a fradisták viszont tizenkét órán át zötykölődtek, ez alapján arra lehet számítani, hogy a székely csapat bírja jobban a hajrát.

A fáradtság jele Tóth Gergely szabálytalankodása és kiállítása is, amit ismét kíméletlenül kihasznál a Gyergyó. A 44. percben Haaranen szúrja rá a korongot, Arany Gergely takarásban szinte semmi sem lát, csak azt észleli, amikor a pakk a hálóban köt ki (2-1).

Szinte rögtön a Ferencváros kerül fórba, de a hazaiak kibekkelik a két percet. Az utolsó tíz percre felborul a pálya, egyfolytában támad az FTC, a végén a kapusát is lehozza, de mindhiába, nem tud gólt ütni, 2-1-re győz a Gyergyó, s megnyeri a párharcot.

A székely csapat eddig román bajnoki címet sem nyert soha, most pedig a magyar–román közös bajnokság, az Erste-liga győztese. 

 

Borítókép: Gyergyói eufória (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.