Az NBA egyik legjobbját csapata nem akarta a rájátszásban látni

Vasárnap véget ér az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakasza. S olyan történt meg, ami korábban sosem a liga történetében: két olyan kosaras is lemarad a rájátszásról, aki 32 pont felett átlagolt az idényben. Damian Lillard és a Portland Trail Blazers sorsa már korábban eldőlt, Luka Doncic csapata, a Dallas Mavericks viszont még küzdhetett volna a rájátszásért, csak nem akart.

2023. 04. 08. 9:04
Luka Doncic Dallas Mavericks NBA
Luka Doncic Dallas Mavericks NBA Fotó: AP Photo/Hakim Wright Sr.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dallas Mavericks magyar idő szerint szombat hajnalban 115-112-es vereséget szenvedett a Chicago Bulls ellen, ezzel eldőlt, hogy nem juthat be az NBA aktuális idényének rájátszásába. A tavalyi nyugati döntős szurkolóinak már ez is önmagában nagy csalódás, az meg pláne, ahogy kiesett a csapat. A csapat vezetősége úgy döntött, hogy a szlovén klasszis, Luka Doncic csak egy negyedet játszhat a sorsdöntő meccsen, míg öt játékos, köztük Kyrie Irving egyáltalán nem léphet pályára.

New York Knicks v Dallas Mavericks
Luka Doncic NBA
Luka Doncic lemarad az NBA rájátszásáról (Fotó: Getty Images via AFP/Tim Heitman)

Doncic az egész liga egyik legjobb játékosa, a különböző toplistákon rendszerint az első öt kosaras között kapott helyet az idényben. Csak Joel Embiid (Philadelphia 76ers) ért el a szlovénnál magasabb pontátlagot a szezonban.

Egyértelmű, hogy ha egy csapat komolyan gondolja, hogy küzd a rájátszásért, akkor nem padoztatja a mérkőzés érdemi részében a Doncic-kaliberű játékosát, ahogy nem mond le teljesen további öt kosaras, köztük az idény közben nagy reményekkel szerződtetett Kyrie Irving játékáról sem. A Dallas az utolsó fél percen belül négyszer próbálkozott triplával az egyenlítésért, de egyik dobás reménytelenebb volt, mint a másik.

Már a csapat aggasztó helyzetét látva is sokan amiatt aggódtak, hogy Doncic a gyenge idény után marad-e Dallasban, a mostani vezetőségi döntés aligha javította a Mavericks pozícióját.

– Amíg van esély a rájátszásra, játszani fogok – szögezte le kedden Doncic. A vezetőség másképp döntött, a Chicago elleni meccs után a szlovén játékos nem nyilatkozott a sajtónak.

Edzője, Jason Kidd viszont igen.

– Nem fehér zászlót lengettünk. Bajnokcsapatot akarunk építeni. Most egyet visszaléptünk, de remélhetőleg innen felfelé vezet az út.

A szakembertől megkérdezték azt is, hogy egyetért-e a vezetőség döntésével. Kidd válasza árulkodó.

– Ők a főnökeim, úgyhogy igen.

A vezetőségi döntés hátterében minden bizonnyal a jó draftpozícióra való esély javítása áll.

NBA-rájátszás a pontgyárosok nélkül

A liga történetében korábban mindössze öt alkalommal fordult elő, hogy egy játékos meccsenként átlagosan 32 pont felett dobott az idényben, mégsem jutott be a rájátszásba. Az viszont a 2022/23-as idényben történt meg először, hogy egy szezonon belül két ilyen játékos is akadt.

Doncic 32,4-es átlaggal zárt, a portlandi Damian Lillard 32,2 ponttal, mindketten a képzeletbeli dobogón végeztek a pontgyárosok versenyében Joel Embiid (33,1) mögött. Utóbbi ott lesz a rájátszásban, a Philadelphia a harmadik kiemelést szerezte meg Keleten a Milwaukee Bucks és a Boston Celtics mögött. A Cleveland, a New York és a Brooklyn helye is biztos, a play-inből a Miami, Atlanta, Toronto, Chicago négyesből csatlakozik még két csapat.

Nyugaton még kicsit bonyolultabb a képlet, mindössze négy csapat rájátszásbeli részvétele biztos. A Denver Nuggets, a Memphis Grizzlies, a tizenhét éves playoff-mentes sorozatát megszakító Sacramento Kings és a Phoenix Suns mögött óriási a tömörülés, a címvédő Golden State Warriors, a Los Angeles-i Clippers és Lakers, a New Orleans és a Minnesota közül három csapatnak a play-in jut majd, ahol játszhat még az Oklahoma City Thunder is.

AP Photo/Hakim Wright Sr.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.