Michael Jordan trónja szilárdan áll az interneten

Michael Jordan ma ünnepli hatvanadik születésnapját, népszerűsége pedig továbbra is felfoghatatlan mértékű. A Chicago Bulls legendáját sokan a kosárlabda történetének legjobb játékosának tartják, bár LeBron James és rajongói ezzel ma már nem értenek egyet. Sok érv szól azonban amellett, hogy Michael Jordan továbbra is a rangsor élén áll.

2023. 02. 17. 6:50
(FILES) In this file photo taken on January 24, 2020 former NBA star and owner of Charlotte Hornets team Michael Jordan looks on as he addresses a press conference ahead of the NBA basketball match between Milwaukee Bucks and Charlotte Hornets at The AccorHotels Arena in Paris. - Basketball great Michael Jordan will make a record-breaking $10 million donation to the Make-A-Wish foundation to mark his 60th birthday later this week, a statement said on February 15, 2023. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) Fotó: FRANCK FIFE / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Már majdnem hatvanéves, de mégis úgy tekintünk rá, mint a világ legjobb kosárlabdázójára – a két NBA-döntő legjobbjának is megválasztott Kevin Durant tavaly, az észak-amerikai profi kosárlabda-liga 75. évfordulós ünnepének kapcsán mondta ezt Michael Jordanről. Azóta a trónkövetelő LeBron James egy újabb, korszakos rekorddal érvelt maga mellett, de ha a népszerű internetes keresőbe beírjuk, hogy „basketball goat”, azonnal válaszol a feltett kérdésre: Michael Jordan minden idők legjobb kosarasa.

Chicago Bulls v Portland Trail Blazers
Michael Jordan
Michael Jordan a Chicago Bulls mezében. Fotó: Getty Images via AFP/Steve DiPaola

Jordan az Egyesült Államokban már az egyetemi éveiben szupersztár volt. Távoli szemlélőként nézve felfoghatatlan, hogy mennyire népszerű és mennyire színvonalas lehet egy iskolák közötti bajnokság. Az amerikaiak az olimpia amatőr érájában az egyetemi bajnokságból (NCAA) állították össze az ötkarikás válogatottjukat, amely rendre meg is nyerte az aranyérmet. Jordan is így lett olimpiai bajnok 1984-ben, korábban pedig az amerikai válogatottnak köszönhetően Magyarországon is játszott, Európa legjobbjai ellen.

Azonban Michael Jordan hazánkban sem ennek a látogatásnak köszönhetően vált ismertté.

Hogyan emelkedett fel a Chicago Bulls?

Michael Jordan 1984-ben lett NBA-játékos, és a Chicago Bullshoz került, amely nem tartozott a liga ünnepelt sztárcsapatai közé, korábban soha nem jutott be a döntőbe, a Jordan draftolását megelőző három idényben pedig lényegében pofozógép volt. A kosaras azonban kifejezte vágyát, hogy a Bullst ligaszerte tiszteljék, s ezért rengeteget tett a következő szűk másfél évtizedben.

Az 1986/87-es idényben lett először a liga pontkirálya, 37,1 pontos meccsenkénti átlaggal, ennél jobbra csak a 60-as évek sztárja, Wilt Chamberlain volt képes a liga történetében. A pontkirályi címet végül csúcsot jelentő tíz alkalommal hódította el Jordan, akit az 1987/88-as idényben az idény legjobbjának és a legjobban védekező játékosnak is megválasztottak. A Bullst azonban ekkor még megállította a Detroit Pistons – a két csapat rivalizálása a következő években ellenségeskedéssé fajult.

Talán szerencséje is volt abban Jordannek, hogy a párharc éppen az 1990-es évek elején fordult meg a Chicago javára. Az NBA a világban bekövetkezett változásokat kihasználva újabb piacokat – többek között Magyarországot – hódított meg ekkor, s mindenhol azzal szembesültek, hogy a Bulls a legjobb csapat, annak vezére, Michael Jordan pedig a legjobb játékos.

S ugyanerre az időre tehető, hogy az amerikai válogatott sem egyetemistákból állt már az olimpián: az 1992-es barcelonai olimpián megjelent az NBA-sztárokból álló álomcsapat, azaz a Dream Team, s a világot megleckéztető gárda vezére szintén Michael Jordan volt.

Michael Jordan felfoghatatlan népszerűsége

Jordan egymás után három bajnoki címre vezette a chicagói csapatot, 1993 nyarán azonban édesapja rablógyilkosság áldozata lett. Az eset megviselte a sportolót, aki néhány hónappal később, mindössze harmincévesen bejelentette visszavonulását. Édesapja álmát akarta megvalósítani, baseballra váltott, ám a sportág csúcsát jelentő MLB-ben csak egyetlen bemutatómeccsen lépett pályára. Alsóbb ligás csapata mérkőzésein azonban mindig telt ház volt.

Jordan a Space Jam – Zűr az űrben című 1996-os filmmel is kasszasikert hozott, még ha szakmailag nem is lehet túlságosan nagyra tartani az alkotást, amelyben rajzfilmfigurákkal kosarazik.

Egészen más a helyzet a 2020-ban bemutatott Michael Jordan – Az utolsó bajnokságig (The Last Dance) című sorozat esetében, amely remek kritikákat kapott, s hozzájárult ahhoz is, hogy Jordan népszerűsége ne halványuljon meg. 
Jordant azzal győzték meg a forgatásról, hogy kézben tartotta a sorozat időzítését, az ő engedélye nélkül hozzá sem nyúlhattak a készítők a felvételekhez. Nem kellett sietnie, de talán ma már a sorozat is hozzájárul ahhoz, hogy továbbra is elképesztő összegekért cserél gazdát egy-egy őt ábrázoló kosaras kártya vagy a híres Air Jordan cipő.

A 23-as mezszám

Jordan a baseballban tett kirándulás után rövid faxüzenetben tudatta a világgal, hogy visszatért. Már pályafutása első szakaszában letett annyit az asztalra, hogy a Bulls addigra hivatalos ünnepség keretében visszavonultatta a 23-as mezszámot, így Jordan a baseballpályán használt 45-ösben játszott újra az NBA-ben.

– A 45-ös már nem olyan robbanékony, mint a 23-as volt – mondta Nick Anderson, az Orlando Magic játékosa, miután az 1995-ös rájátszáspárharc első meccsének hajrájában kulcsfontosságú labdaszerzést mutatott be Jordan ellen. A második meccsen visszatért a 23-as mezszám: Jordan 38 pontot dobott benne, s az üzenet értékét nem csökkentette, hogy a számcsere miatt a liga huszonötezer dollárra büntette a Bullst.

Azt a párharcot végül elveszítette a Chicago, a következő három szezonban viszont Jordan újabb triplázásra vezette a Bullst, mielőtt másodszor is visszavonult. Chicagóba már nem tért vissza, viszont a Washington Wizards játékosaként a 2000-es évek elején még teljesített két felejthető szezont, amelyek összes korábbi NBA-idényével szemben nem hoztak rájátszásbeli részvételt. Furcsán vette ki magát, amikor a csapattársait kritizálta, hiszen a Wizardsnak nemcsak játékosa, hanem sportigazgatója is volt, azaz ő felelt a keret összeállításáért.

Jordan ma is jelen van a ligában, ő lett az első, aki NBA-játékosból valamelyik csapat többségi tulajdonosa lett, de a Charlotte Hornets fejeként a háttérben marad.

Valóban Michael Jordan minden idők legjobb kosarasa?

A két Wizardsban töltött idény ahhoz még éppen elég jó volt, hogy Michael Jordan meccsenkénti pontátlaga a legmagasabb maradjon az NBA történetében: 30,12-es mutatójához csak Chamberlain 30,07-es átlaga mérhető. LeBron James 27,22-vel jelenleg az ötödik ebben a rangsorban. Jordan az egyetlen, akit hat döntő után is MVP-nek választottak, egyetlen finálét sem veszített el. Ő került be legtöbb, kilenc alkalommal az NBA legjobb védőötösébe.

A trónkövetelő, a saját magát már a valaha volt legjobbnak tartó LeBron James is tart jó néhány rekordot, a leghíresebbet múlt héten állította fel, most már ő az NBA történetének legtöbb pontot szerzett játékosa. Csakhogy ez a csúcs irrelevánsnak tekinthető a Jordannel való összevetésben, ugyanis a Bulls-legenda sosem szállt harcba ezért az egyéni rekordért, különben nem vonult volna vissza kétszer is a csúcson. Meccsenkénti átlagot tekintve pontokban és labdaszerzésekben Jordan, lepattanókban és gólpasszokban James a jobb.

Mielőtt ennél is mélyebb statisztikai elemzésbe bonyolódnánk, szögezzük le: nem adható egzakt válasz arra, hogy ki minden idők legjobb kosarasa. Nem is kell azonban más klasszisok érdemeit csökkenteni ahhoz, hogy hatvanadik születésnapján tisztelettel adózzunk az NBA-legenda, Michael Jordan pályafutása előtt.

Borítókép: Michael Jordan (Fotó: AFP/Franck Fife)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.