Elvesztegetett milliók: LeBron James rekordot érő dobása

Megdőlt a korszakos rekord az NBA-ben. LeBron James eljutott harminchat pontig az Oklahoma City Thunder ellen, így a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar csúcsát, és immár ő szerezte a legtöbb pontot az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság történetében.

2023. 02. 08. 6:45
LeBron James rekordja
LeBron James Los Angeles Lakers Oklahoma City Thunder NBA 2023 Fotó: Los Angeles Times/Robert Gauthier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

LeBron James kezét elhagyta a labda, és megállt a játék. Pedig 10,9 másodperc még hátravolt a Los Angeles Lakers és az Oklahoma City Thunder mérkőzésének harmadik negyedéből, de abban a pillanatban senki nem a rájátszásra gondolt. LeBron James ugyanis a duplával eljutott harminchat pontig a meccsen, azaz az eddigi éllovas, Kareem Abdul-Jabbar elé lépett a pontszerzési örökranglistán.

LeBron James rekordja
LeBron James ünnepli az új rekordot. Fotó: Getty Images/Ronald Martinez

A rekord meccsére csillagászati magasságokban szöktek a jegyárak, volt, aki 36 millió forintnak megfelelő összeget fizetett, hogy a helyszínen lássa a történelmi pillanatot.

Még rosszabbul járt azonban, aki úgy kalkulált, hogy James nem jut el harminchat pontig a Thunder ellen, és két nappal később, a Milwaukee Bucks ellen dönti meg a csúcsot, ő elvesztegette az 57 millió forintnak megfelelő összeget.

Íme, ezzel a kosárral lett LeBron James a csúcstartó.

A trónfosztott Kareem Abdul-Jabbart hamar megtalálta a kamera. Bár a két korszakos klasszis többször vitába keveredett, Abdul-Jabbar a meccs közben rendezett ünneplésen szimbolikusan átadta a kosárlabdát utódjának, míg James a rövid beszédében nagy tapsot kért a szintén Lakers-legenda Abdul-Jabbarnak.

Alig nevezhető túlzásnak, hogy az Egyesült Államokban mindenki ezzel foglalkozott: hírességek egész sora gratulált azonnal LeBron James teljesítményéhez, s nem sok idő kellett ahhoz sem, hogy a közvetítésben megjelenjen az amerikai elnök, Joe Biden is, akinek szintén volt néhány elismerő szava a klasszishoz.

A Lakers így is nagy bajban

A nagy ünneplés után persze folytatódott a mérkőzés, ráadásul fontos tétért, hiszen egyelőre egyik csapat sem áll rájátszást érő helyen.

Oké, most már nyerjük meg

– lehetett hallani Jamest a pálya közeli mikrofonoknak köszönhetően.

Az új csúcstartó a negyedik negyedben bokasérülés miatt kevés időt töltött a pályán, végül harmincnyolc pontig jutott, azaz jelenleg 38 390 pont a rekord.

Csakhogy hiába egyenlített ki 106-106-nál a rekordbajnok Lakers, utána teljesen leállt a Los Angeles-i csapat, a következő tizenkét pontot a Thunder szerezte, s végül 133-130-as győzelmet aratott.

Meddig élhet LeBron James rekordja?

A helyszínen szurkolt Abdul-Jabbar legendás csapattársa, Magic Johnson is. Szerinte LeBron James csúcsa soha nem fog megdőlni. Persze sokáig mindenki ezt gondolta Abdul-Jabbar rekordjáról is.

James az idényben meccsről meccsre javítgathatja a csúcsot, sőt a harmincnyolc éves klasszis szerződése még további két idényre szól a Lakersszel.

A sztár kimondott célja, hogy megvárja az NBA-ben fiát, Bronnyt, és együtt is pályára lépjenek a ligában. Hogy ez az idő mikor jöhet el, az kérdéses. A fiatalabbik James az utolsó évét tölti a középiskolában, de nincs kőbe vésve, hogy a kosarasoknak ki kellene járniuk a négy évet az egyetemen.

LeBron James például úgy lett a 2003-as draft első kiválasztottja, hogy közvetlenül a középiskolából lett NBA-játékos.

Akárhogy is, a jelenlegi 38 390 pont még messze van James végpontszámától.

A ténylegesen aktív játékosok közül (Brooklyn Nets) van hozzá a legközelebb, de neki is több mint tizenkétezer pont a lemaradása (26 684). Durant karrierátlaga hiába jobb (27,3 pont meccsenként), mint Jamesé (27,2), a 2019/20-as idényt teljes egészében kihagyta egy sérülés miatt. A jelenleg harmincnégy éves játékosnak legalább öt szezonnal tovább kellene egészségesen játszania James visszavonulása után, hogy bármiféle esélye legyen majd a csúcsdöntésre.

 Borítókép: LeBron James rekordja nem ért győzelmet (Fotó: Los Angeles Times/Robert Gauthier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.