Csányi Sándort további négy évre a FIFA alelnökének választották

A következő négy évben is Aleksander Ceferin lesz az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke – döntöttek a tagszervezetek képviselői a szervezet Lisszabonban zajló szerdai tisztújító közgyűlésén, ahol Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökét is újraválasztották a nemzetközi szövetség alelnökévé.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 05. 14:37
CSÁNYI Sándor
Budapest, 2022. december 2. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2022. december 2-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aleksander Ceferin a harmadik mandátumát kezdheti meg, miután ellenjelölt nélkül, egyhangúlag megválasztották. Az 55 éves szlovén sportvezető 2016 szeptembere óta vezeti az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA), 2019-ben pedig – szintén ellenjelölt nélkül – újraválasztották. Első alkalommal az eltiltott és a tisztségről 2016 májusában lemondó Michel Platini utódjaként lett az európai szövetség első embere. Az UEFA elnökeként Ceferin automatikusan a nemzetközi szövetség (FIFA) alelnöke is marad egyben.

Megválasztása előtt a szlovén ügyvéd úgy fogalmazott, az európai futball máris globális, és miközben élvezik ennek az előnyeit, meg is fizetik ennek az árát. – Voltak kísértések, sőt kísérletek is új modellek létrehozására, de ezek ütköznek az általunk oly jól ismert és oly nagyra becsült európai modellel – fogalmazott Ceferin, hozzátéve, hogy ez a modell a sporteredményeken alapul. – Ahonnan származunk, ott az érdemnek nincs ára, arra nem lehet hivatkozni, nem lehet megszerezni, csak kiérdemelhető. Szezonról szezonra, a pályán és azon kívül. Ezen a kontinensen nincs helye a kartelleknek – jelentette ki.

Kiemelte, hogy az UEFA égisze alá tartozó versenyeken rasszista, homofób vagy szexista zaklatásnak kitett játékosokat meg kell védeniük, a bűnelkövetőket pedig hatékonyabban kell megbüntetniük. – A labdarúgás egy befogadó sportág, ami mindenki előtt nyitva áll, de sajnos néhány ember még mindig nem érti ezt a koncepciót, így át kell gondolnunk az ő megközelítésüket – mondta Ceferin.

Csányi Sándor az UEFA alelnöke és a végrehajtó bizottság tagja sem maradhatott, mert egyrészt március 20-án betöltötte a 70. életévét, másrészt az új szabályok szerint nem is lehetne egyszerre UEFA- és FIFA-alelnök.

– Annak ellenére, hogy nem lehetek már tagja az UEFA végrehajtó bizottságának a szigorú szabályok miatt, a FIFA alelnökeként továbbra is részt vehetek, nem csak a FIFA Tanács ülésein, de az UEFA vb-üléseken is, vagyis megmarad a rálátásom és a befolyásom a folyamatokra mind a két testületben. Hogy pontosan milyen speciális feladatom lesz a FIFA-ban, azt még én sem tudom, de Infantino elnök úr jelezte, hogy az eddigieknél nagyobb mértékben számít majd rám az új ciklusban – nyilatkozta a Nemzeti Sport helyszíni tudósítójának a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) első embere.

A FIFA alelnöki posztjáért Csányi mellett Ari Lahti, a Finn Labdarúgó-szövetség elnöke indult, ám utóbbi a szavazás előtt közölte, visszalép a jelöltségtől. A magyar sportdiplomatát így egyhangúlag FIFA-alelnökké választották.

– Kitűnő a kapcsolatom nem csak az európai vezetőkkel, de az összes kontinens futballszövetségi képviselőivel, ezért úgy érzem, hogy tudok segíteni a magyar futballnak ezekkel az összeköttetésekkel és bár most elég jól állunk és sokan irigyelnek bennünket, azért van még mit és van még kitől tanulni, ebből a szempontból is fontos a nemzetközi jelenlétem. Persze mindig a magyar érdek az első, de az UEFA delegáltjaként az európai szövetség érdekeit is képviselem a világszövetségben és a FIFA alelnökeként nagyban vagyok felelős a FIFA működéséért is – tette hozzá a magyar sportvezető.

Csányi Sándor a 2015-ös bécsi kongresszus döntése nyomán lett az UEFA végrehajtó bizottság tagja, míg a nemzetközi szövetség tanácsába 2017 áprilisában került be. A FIFA alelnökévé először 2018 februárjában választották meg.

Az Mlsz.hu-n olvasható közlemény szerint a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke az európai szövetségek elnökei számára küldött bemutatkozó anyagában az értékek védelmét, illetve a legnagyobb múltra visszatekintő kontinens tapasztalatainak felhasználását ígérte kollégáinak, akiket biztosított: azon dolgozik majd, hogy a labdarúgás hátországában, alapjaiban részt vevők minél többet kapjanak vissza a sikeres üzletág bevételeiből.

Borítókép: Csányi Sándor 2022 decemberében (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.