Nagy csata, egygólos vereség, kiesett a magyar női hokiválogatott

A magyar női jégkorong-válogatott utolsó csoportmeccsén 2-1-re kikapott Németországtól a Kanadában zajló világbajnokságon, amivel eldőlt, hogy kiesik az elitből. Valószínűleg kilencedikként, a pontos végeredmény a késő esti svéd–francia meccsen múlik. A magyar lányok 2019-ben jutottak fel a legjobbak közé, nincs más hátra, jövőre meg kell kísérelni a visszakapaszkodást.

Magyar Nemzet
2023. 04. 11. 19:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Német fölényben kezdődött a találkozó, érett a gól, s Hark révén a németek a 11. percben meg is szerezték a vezetést, sőt az első harmad utolsó percében Eisenschmid találatával már 2-0 volt a németek javára.

A folytatásban feljavult a magyar válogatott, és megérdemelten szépített. A 21. percben Odnoga lövésébe Dabasi tette bele okosan az ütőjét, a korong védhetetlenül vágódott a hálóba (2-1). A magyar válogatott ezt követően is jobban játszott, többet ütött kapura, de egyenlíteni nem sikerült. Ugyanez volt a forgatókönyv a harmadik játékrészben is, ám a helyzetek továbbra sem végződtek jól. Sajnos, ilyen a jégkorong, a mezőnyfölény nem feltétlenül mutatkozik meg a gólokban.

Az állás tehát nem változott, a magyar válogatott 2-1-re kikapott, s ezzel kiesett. Mert bár a B csoport utolsó mérkőzésén a franciák még legyőzhetik a svédeket, de a mieink ebben a hármas körbeverésben sem lehetnek a legjobbak, s hát persze a svédek a találkozó favoritjai. Az elittől két csapat búcsúzik.

Pat Cortina csapata jól kezdte a tornát, 4-2-re legyőzte Franciaországot, de ezt három vereség követte, Svédországtól 6-2-re, Finnországtól 5-0-ra, Németországtól 2-1-re kaptak ki a mieink.

A magyar női válogatott 2019-ben került fel az elitbe ugyancsak Pat Cortina irányításával, a 2020-as vb a Covid-járvány miatt elmaradt, 2021-ben kilencedik lett, de akkor nem volt kieső. Tavaly, 2022-ben a mieink a csoportkör harmadik helyén végeztek, s nemhogy nem estek ki, negyeddöntőt játszottak, s összesítésben végül nyolcadikak lettek.

Jövőre ismét a divízió I/A-ban kell helytállni, s lehetőleg visszakerülni az elitbe.

Női jégkorong-világbajnokság, B csoport, 4. forduló:
Németország–Magyarország 2-1 (2-0, 0-1, 0-0)
A magyar csapat gólszerzője: Dabasi (21.)

Az állás: 1. Finnország 12 pont/4 mérkőzés, 2. Németország 9/4, 3. Svédország 3/3 (10-12), 4. Magyarország 3/4 (7-15), 5. Franciaország 0/3.

Román abszurd, döntő a Gyergyó és a Csíkszereda nélkül

Nem állt a Gyergyói HK és a Csíkszereda a román bajnokság hétfőre kiírt bronzmérkőzésére, így tiltakozva az ellen, hogy a bukaresti szövetség ismét menet közben változtatta meg a lebonyolítást. A Gyergyó az Erste-liga megnyerése után a román bajnokság középszakaszában tartalékosan, a légiósai nélkül állt ki a Steaua és Brassó ellen, mindkét csapattal nagy különbségű vereséget szenvedett, így csak a harmadik lett, Csíkszereda pedig a negyedik, de így is készülődhetett az elődöntőre. Ám április 7-én a szövetség arról értesítette a klubokat, hogy nem rendeznek elődöntőket, hanem az első és második Brassó és Steaua vívja a finálét, a harmadik és negyedik Gyergyó, illetve Csíkszereda pedig a bronzéremért küzdhet. A válogatott érdekeire hivatkozó döntés éppen azon a napon született meg, amikor a sportminisztérium kezdeményezésére új közgyűlést tartott a Román Jégkorongszövetség (FRHG) és Nagy Attilát választotta meg elnöknek. A furcsa döntést persze a régi, a román Alexandru Halauca vezette testület hozta. A frissen megválasztott elnökség beiktatása még mindig nem történt meg, mert Halauca nem ismeri el a rendkívüli közgyűlés jogosságát.

Borítókép: Hatalmas küzdelem, szoros vereség (Fotó: MJSZ/Barry McCluskey)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.