Sebők Balázs a fél életét Finnországban töltötte, most távozik

Sebők Balázs még 14 évesen került Finnországba, azóta folyamatosan az északi országban játszott. Huszonnyolc évesen úgy érezte, eljött a váltás ideje, a válogatott jégkorongozó az Ilves Tamperétől a német Iserlohn Roosters csapatához szerződik. Előbb persze még visszatér Tamperébe, ahol az A csoportos világbajnokság csoportkörében a magyar válogatottal szerepel.

Magyar Nemzet
2023. 04. 26. 12:36
Sebők Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebők Balázs 14 éves volt, amikor a MAC-cal egy nemzetközi utánpótlástornámn felfigyeltek rá, így került Finnországba. Öt éven keresztül az Oulun Kärpät együttesénél pallérozódott, majd egy átmeneti idény után a KalPa profi jégkorongozója lett. A legjobb eredményét 2017-ben érte el az együttessel, amikor ezüstérmet szerzett a finn bajnokságban. Egy évvel később az alapszakaszban a Kalpa második számú, a rájátszásban pedig a legeredményesebb játékosa volt. 2021-ben igazolt az Ilves Tamperéhez, amellyel az elmúlt két idényben egyaránt bronzérmet szerzett.

A különböző jégkorongfórumokon már napok óta kész tényként tálalták a távozását, ő maga a következőképpen indokolta, miért szerződik Németországba, az Iserlohn Roosters együtteséhez.

– Nagyon jól éreztem magam Finnországban, erre az időre végig pozitívan tekintek vissza. De az elmúlt hónapokban azt vettem észre, hogy új kihívást keresek, és egy másik európai topbajnokságban szeretnék bizonyítani. Nagyon korán megkerestek, és bemutatták a tervüket: azonnal meggyőződtem a filozófiáról és a szerepről, amit ebben a projektben játszanom kell, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült a váltás – nyilatkozta Sebők.

A német csapatnál tárt karokkal fogadják a magyar hokist.

– Balázs mindig gondot okoz az ellenfélnek a kapu felé mozgásával és a jégfelület mindkét végén való jelenlétével. A játékstílusa azonnal meggyőzött minket, ezért nagyon akartuk őt. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy központi szerepet töltsön be a rendszerünkben: kemény, technikailag jó, és tudja, hol a cél. Emellett nem rest megtenni az extra lépéseket, hogy a csapattársait is jobbá tegye – dicsérte a 28 éves játékost Christian Hommel sportigazgató.

Sebők csak a világbajnoki felkészülés hajrájában csatlakozik a magyar válogatotthoz, jelenleg nem tagja az Angliában szereplő csapatnak. Szlovénia, majd Kanada ellen már ő is pályára lép az MVM Dome-ban. Kevin Constantine szövetségi kapitány csapata kedden 7-4-re kikapott Nagy-Britanniától, s a két gárda szerda este is megmérkőzik. 

Sebőknek különleges helyzet, hogy a magyar válogatott éppen Tamperében játssza csoportmérkőzéseit az A csoportos világbajnokságon.

Borítókép: Sebők Balázs a Tampere Ilves nem éppen ízléses mezében (Forrás: Tampere Ilves) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.