Az NHL-klasszis Ehlers jelentette a különbséget a dánok javára

Nikolaj Ehlers vezérletével Dánia 3-1-ra legyőzte a magyar jégkorong-válogatottat Tamperében a jégkorong-világbajnokság első fordulójában. A mieink végig becsülettel küzdöttek, de jobbak voltak a dánok, Ehlers pedig kiemelkedett a mezőnyből, két gólt is lőtt; a mi találatunkat Sofron István szerezte. Vasárnap 11.20-tól az Egyesült Államok a következő ellenfél, legalább ilyen nehéz feladat vár a mieinkre.

Magyar Nemzet
2023. 05. 13. 17:35
Nikolaj Ehlers első gólja
Denmark's forward Nikolaj Ehlers (L) scores the first 0-1 goal past Hungary's defender Bence Szabo (C) and Hungary's goalkeeper Bence Balizs during the IIHF Ice Hockey Men's World Championships Preliminary Round - Group A match between Hungary and Denmark in Tampere, Finland, on May 13, 2023. (Photo by Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első perctől kezdve megmutatkoztak az erőviszonyok: a kereken húsz éve az elitben szereplő dánok birtokolták többet a korongot és többet is lőttek a kapura, a magyar válogatott a játékidő javarészében védekezésre kényszerült. Akadtak persze villanásaink, az 5. percben például Papp Kristóf szépen tört be a dán harmadba, kapura szúrta a korongot, Dichow nagyot védett. A 8. percben a dánok elcserélték magukat, ezért emberelőnybe kerültek a mieink, sajnos igazán nagy helyzet nélkül pergett le a két perc. A 12. percben Galló akasztotta az ellenfelét, ekkor mi kerültünk hátrányba. Bálizsnak a két perces hátrány alatt egyszer nagyot kellett védeni, de megúsztuk. Már ekkor is kitűnt, hogy Nikolaj Ehlers, a dánok NHL-játékosának minden megmozdulása életveszélyes.

Nikolaj Ehlers akcióban
Nikolaj Ehlers akcióban Fotó: Ilyés Tibor

A 15. percben ismét emberhátrányba kerültünk, ekkor Bartalist szórták ki a bírók, s ezt a lehetőséget már kihasználták a dámok. Nikolaj Ehlers villant egyet, Nicklas Jensen passzát közelről bevágta (0-1).

Az első harmad végén Erdély Csanád is büntetést kapott, de ennek java már áthúzódott a második játékrészre. Alighogy visszatért a jégre, Papp Kristófot állították ki. Bálizs Bence szerencsére jól állta a sarat a kapuban, bőven kilencven százalék fölötti hatékonysággal védett.

Ezután végre magyar fór következett, a mieink első sora Hárival és Sebőkkel az élen nagyon szépen járatta a korongot, de nem sikerült egyenlíteni.

Ezután is akadtak magyar lehetőségek, a dán kapu előtti tömegjelenetnél a vasról csorgott mellé a korong, majd Sofron lőhetett kiszorított helyzetből, de védett a kapus. Íme, a kapuvas:

A harmad második felére a dánok ismét nyomasztó fölénybe kerültek, ám az újabb góljukat vitatható bírói döntés előzte meg. Nagy Krisztián tört kapura, befelé indult, a dán kapus, Dichow kikorcsolyázott a védett területről, ott ütközött Naggyal, a játékvezetők mégis kiállították a magyar szélsőt. Az újabb előnyt a dánok kihasználták, megint Nikolaj Ehlers volt a gólszerző, aki nemcsak góljai, hanem sebessége okán is kiemelkedett a mezőnyből (0-2).

 

A folytatásban örülhettünk annak, hogy megúsztuk újabb kapott gól nélkül. A záró húsz percre sem változott a játék képe. Jöttek a dánok...

 

De csak néhány percig, aztán váratlanul átengedték a mieinknek a teret, akik éltek a lehetőséggel. A 48.percben gyönyörű támadás végén Szabó passzából Sofron vágta a korongot a hálóba. Sikerült szépíteni és megszerezni az első gólt a világbajnokságon (1-2).

Sajnos nem sokáig örülhettünk a találatnak, az 52. percben Poulsen visszaállított a kétgólos különbséget (1-3). A hajrában Lassen kiállítása után a mieink még kaptak egy esélyt, de sajnos nem tudtak vele élni. A dánok továbbra is inkább a védekezésre összpontosítottak, ekkor már Ehlers sem villogott, de nem sikerült áttörni a védelmüket, pedig a mieinknél az utolsó két percre Bálizs Bence helyett is mezőnyjátékos jött be.

A magyar jégkorong-válogatott 3-1-as vereséget szenvedett első mérkőzésén a világbajnokság tamperei csoportjában. Az eredmény reális és vállalható, ám a folytatás sem lesz könnyebb.

Vasárnap 11.20-tól az Egyesült Államok következik. 

A magyar válogatott vb-mérkőzései Tamperében, az A csoportban:

Május 13.: Magyarország–Dánia 1-3
Május 14., vasárnap, 11.20: Magyarország–USA
Május 16., kedd, 19.20: Magyarország–Franciaország
Május 18., csütörtök, 15.20: Magyarország–Svédország
Május 19., péntek, 15.20: Magyarország–Finnország
Május 21., vasárnap, 15.20: Magyarország–Németország
Május 22., hétfő, 19.20: Magyarország–Ausztria

Borítókép: Nikolaj Ehlers első gólja. Az NHL-ben szereplő szélső kiemelkedett a mezőnyből (Fotó: MTI/Ilyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.