Erdélyiek vívják a Román Kupa döntőjét, címvédésre készül a Sepsi

A romániai labdarúgó-kupatörténelem első erdélyi döntőjét rendezik ma este (19.30) Nagyszebenben. A Sepsi OSK–Kolozsvári Universitatea mérkőzést hatalmas érdeklődés, szurkolói felvonulás előzi meg, Székelyföld pedig természetesen a háromszékiek újabb kupagyőzelmére számít.

2023. 05. 24. 17:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, tényleg mindent meg lehet szokni. Ha egy évvel korábban, 2022. május 19-én, a labdarúgó Román Kupa bukaresti döntőjének napján úgy fogalmaztam, hogy több szempontból is különleges napra ébredt Székelyföld, idén már korántsem hatott annyira az újdonság erejével, hogy a háromszékiek idén is a fináléba bekerültek. Ami azonban változatlan: a Nagyszebenben rendezendő Sepsi OSK–Kolozsvári Universitatea finálé változatlan szurkolói mozgósítást idézett elő, alsó hangon is közel 4000 piros-fehér szurkolót vártak a 2023 novemberében átadott új stadionba. A kolozsváriak ennek a duplájával számoltak, így garantált volt a telt ház, a 12 ezer néző, és ezt a helyzetet a pénztárakon lévő kiírások is nyomatékosították: minden jegy elkelt.

A két együttes alapvetően eltérő irányokból „érkezett” a döntőbe. A kupavédő Sepsi OSK immár egyfajta kupaspecialistának számít, hiszen az elmúlt négy esztendőben a harmadik – eddig egy vesztes, egy győztes – döntőjét vívja. Ha visszább megyünk a történelemben, az Universitatea sem számít „novíciának”, az 1919-ben alapított kolozsvári egyetemista klub öt alkalommal is finalista volt, egyetlen győzelmét viszont már jó régen, 1965-ben aratta. A többéves vesszőfutás után az élvonalba 2022-ben visszatérő kolozsváriak számára egyfajta bónusz a nagyszebeni fellépés, hiszen nehezen kiharcolt bennmaradás után tehetik fel a koronát az idényre. A Sepsi OSK ugyanakkor jóval kényelmesebb pozícióban, kevesebb feszültség közepette készülhetett Szebenre, miután a felsőházi rájátszás tagjaként nem végezhetett a hatodik helynél hátrább. Bár korántsem játszotta a pofozógép szerepét, igazából a feljebb lépésre sem volt esélye, így a másik kolozsvári csapat, a CFR elleni elődöntőbeli 3-0 után kimondatlanul is a kupadöntőre készült.

Ennek megfelelően időnként pihentette egyes kulcsjátékosait, időt hagyott a felépülésre a maródiak számára, és a legjobb összeállításban – Tamás Márkkal a kezdőben, Varga Rolanddal a kispadon – léphet pályára az UEFA Konferencialiga-részvételt garantáló kupagyőzelem megszerzésére.

A mérkőzés előéletéhez tartozik a jegyárusítás körüli zűrzavar is. Miután hivatalosan is közölte az online jegyértékesítés kezdetének időpontját, a szövetség másfél órával korábban nyitotta ki a kapukat, így aki nem ült készenlétben a számítógép előtt, bizony lemaradt a szabadpiaci részedésről, mivel a meghirdetett kezdési időpontra már valamennyi jegy elkelt. A kluboknak garantált 2500 belépő persze megmaradt, de a „trükk” hagyott maga után némi rossz szájízt, hiszen a korán levadászott jegyek nagy részét bizonyítottan kolozsvári IP-címekről vásárolták meg.

A meccs délutánján fekete-fehérbe öltözve, kolozsvári rigmusok – amelyek közé magyarellenes kiszólások is becsúsztak – és petárdák hangzavarával volt tele Nagyszeben történelmi központja. Innen indult este hatkor a szurkolói menet, amelyet jelentős csendőri-rendőri készültség övezett, akárcsak a stadionba való bejutást. A kiemelt készültségi fokozatot az is indokolta, hogy éppen a két csapat közötti tavaly augusztusi kolozsvári bajnoki mérkőzésén robbant ki az egyik legnagyobb nézőtéri botrány. Már-már tettlegességgel fenyegető atrocitások és magyargyalázás közepette győzött akkor a Sepsi OSK, ám a mérkőzés időleges megszakításával is járó botrány akkor csak néhány mérkőzésre szóló stadionbezárás és pénzbírsággal járt.

A nagyszebeni kupadöntőben elsősorban az esélyességet emlegették a legnagyobb veszélynek a Sepsi OSK vezetői. Kétségtelenül a piros-fehéreké a jobb csapat, ám a tudáskülönbséget a futballban sok szubjektív tényező írhatja felül. A 13 különbusszal, egy különvonattal és számtalan személyautóval érkező székelyföldi szurkolók azonban ünnepelni jöttek.

Borítókép: Gyülekeznek a Sepsi-szurkolók a sepsiszentgyörgyi vasútállomáson különvonat indulása előtt. (Forrás: Sepsi/Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.