Fél éve még a halállal dacolt, most az ő góljaival lehet bajnok a Dortmund

Tíz éve tart a Bayern München egyeduralma a Bundesligában, ám egyre valószínűbb, hogy véget ér a bajor korszak. A bajnokság utolsó fordulója előtt a Dortmund kétpontos előnnyel az élre állt, miután Sébastien Haller két góljának is köszönhetően legyőzte az Augsburgot vasárnap. Az elefántcsontparti csatárt tavaly nyáron rákkal diagnosztizálták, ami után januárban tért vissza a pályára, most pedig a Dortmund legfontosabb vezére lett a bajnoki hajrában. Haller története az emberi akaraterő diadala.

2023. 05. 22. 10:12
Football 1st Bundesliga/ FC Augsburg -Borussia Dortmund.
goal Sebastian HALLER (DO) to 1-0, action, goal shot versus goalwart Tomas KOUBEK (FC Augsburg) and Renato VEIGA (FC Augsburg). Football 1st Bundesliga season 2022/2023, 33rd matchday, matchday33, FC Augsburg - Borussia Dortmund on 05/21/2023, WWK ARENA Augsburg. ? (Photo by Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP/Frank Hoermann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dortmund legutóbb 2012-ben volt német bajnok, azóta zsinórban tízszer a Bayern München szerezte meg az aranyérmet. Sokáig úgy tűnt, hogy a bajorokat idén sem lehet letaszítani a trónról, de a müncheniek teljesítménye a tavaszra visszaesett és az edzőváltás sem jött be, miközben a Dortmund nagyszerű formában kezdett el futballozni. A két hatás együttesen vezetett odáig, hogy Sébastien Haller hétvégi duplája után a Bayern igazából már nem nyerheti meg a bajnokságot, csupán a Dortmund veszítheti el azt.

Soccer 1. Bundesliga/ FC Augsburg -Borussia Dortmund 0-3.
Sébastien Haller és a Dortmund jó úton halad a német bajnoki cím felé. Fotó: AFP/Frank Hoermann

Hihetetlen, hogy honnan jött fel a Dortmund. Januárban úgy kezdte a csapat a Bundesliga-idény második felét, hogy tulajdonképpen esélytelen volt a bajnoki címre. Tizenöt forduló után a hatodik helyen állt a Dortmund, a hátránya pedig 11 pont volt az éllovas Bayern München mögött. Ebből a mínusz tizenegyből lett plusz kettő az utolsó forduló előtt.

Haller: Ha valaki ezt mondja fél éve, nem hiszem el

A Dortmund mindent elsöprő lendülettel kezdte a 2023-as évet, az első nyolc bajnokiját megnyerte, aztán ugyan március–áprilisban volt némi megingás, a legutóbbi három fordulóban megint három győzelem következett, méghozzá 14-2-es összesített gólkülönbséggel. Az óriási tavaszi fordulat egybeesett Sébastien Haller csodával határos visszatérésével.

Az elefántcsontparti válogatott csatár tavaly nyáron szerződött az Ajaxtól a Dortmundhoz több mint 30 millió euróért, miután remek idényt futott az amszterdami klubban, 43 tétmeccsen 34 góllal zárta a 2021–2022-es idényt. A Dortmund bevallottan vele pótolta volna Erling Haalandot, aki a Manchester City futballistája lett. Csakhogy a németek terveit keresztülhúzta, hogy Haller nem sokkal az érkezése után hererákkal lett diagnosztizálva.

A 28 éves játékos az edzések helyett kemoterápiás kezelésekre járt, és csak az idei első fordulóban, január 22-én mutatkozott be a Dortmundban az Augsburg ellen 4-3-ra megnyert meccsen, amivel elkezdődött a csapat tavaszi sikersorozata. Sorsszerű, hogy vasárnap a Dortmund épp az Augsburg újbóli legyőzésével vette át az első helyet a Bayerntől a Bundesligában, méghozzá úgy, hogy a 3-0-s siker első két gólját Haller jegyezte.

– Ha valaki azt mondta volna nekem hat hónappal ezelőtt, hogy ilyen helyzetbe kerülök, nem hittem volna el – nyilatkozta Haller, akit a Kicker idézett. – Mindannyian tudtuk, hogy nagy lehetőség előtt állunk, amilyenekből korábban elszalasztottunk néhányat. Hűek akartunk maradni az elveinkhez, pozitívak és türelmesek vagyunk. Nincs varázslat, csak sok munka és pozitív gondolkodás.

A rák legfájdalmasabb pillanata: elmondani a gyerekeknek

Haller korábban elmesélte, hogy mit élt át, mióta kiderült, rákos lett, és nem titkolta, hogy a legnehezebb az volt, amikor be kellett avatnia a gyerekeit az állapotába.

– Egy kisebb videó segítségével igyekeztünk elmagyarázni nekik a helyzetet – árulta el Haller a Daily Mail cikkében: 

– A legnehezebb azt volt megértetni velük, hogy ugyan épp jól éreztem magam, de beteg voltam, ami miatt kórházba kellett mennem hetekre vagy akár hónapokra. Őszinték akartunk lenni velük, mert a gyerekek okosak és jó érzékük van kiszagolni a dolgokat.

Haller életigenlése, kitartása, emberi akaratereje példaértékű, ennek köszönhetően térhetett vissza a pályára a világ egyik legerősebb bajnokságában mindössze fél évvel azután, hogy felfedezték nála az alattomos betegséget: – Egyből tudtam, hogy nincs választásom. Semmi jót nem teszel magaddal ilyen helyzetben, ha depresszióba esel. Ezért azt mondtam magamnak: pozitív maradok, összehozom a családot és a barátokat, nem vagyok egyedül, közösen túlleszünk rajta.

Fantasztikus formába lendült a gyógyulása után

Haller akaratereje mintha átragadt volna a csapattársaira is, legalábbis nehéz nem meglátni az egybeesést a Dortmund pálfordulása és az ő öltözőbe való visszatérése között. Ráadásul a pályán is főszerepet játszik abban, hogy a Dortmund 2012 óta először bajnok lehet. Gyógyulása után az első gólját a negyedik bajnokiján, a Freiburg ellen szerezte, mostanra pedig 18 meccsen már kilenc gólt és öt gólpasszt számlál a Bundesliga-idényben. Fantasztikus mutató ez olyasvalakitől, aki fél éve még a halállal dacolt.

Az Augsburg elleni 3-0 és Haller-dupla:

Az elmúlt négy meccsen pedig Haller volt a Dortmund legfontosabb vezére. Ezen a négy találkozón ugyanis öt gól és négy gólpassz fűzödött a nevéhez, tehát Haller a legfontosabb időszakban állt az együttes élére, azokban a hetekben, amikor eldől a Bundesliga-arany sorsa.

Mi kell a Dortmund bajnoki címéhez?

A képlet innentől egyszerű. Ha a Dortmund legyőzi az utolsó fordulóban, szombaton hazai pályán a 9. helyezett Mainzot, biztosan bajnok. A kétpontos hátránnyal második Bayern Münchennek csak akkor van esélye, ha a Dortmund hibázik. A bajoroknak mindenképpen győzniük kell a tizedik helyezett Köln otthonában a bajnoki címhez, ám ez nem elég nekik, a Dortmundnak nem szabad nyernie.

Ha a Dortmund csak döntetlent játszik és a Bayern nyer, akkor pontegyenlőség lesz, ám ez esetben a müncheniek örülhetnek, mert a gólkülönbség rangsorol a Bundesligában, az pedig nagy bajor fölényt mutat (+53 vs. +39).

– Egy héten belül vége lesz az idénynek, aztán a fiúk bármit megvehetnek, amit akarnak, a következő autót, egy új házat vagy nyaralást – nyilatkozta Edin Terzic, a Dortmund vezetőedzője. – De ezt a pillanatot, ezt az esélyt nem lehet megvásárolni, ezért keményen dolgoztunk és szenvedtünk. Most meg kell tennünk az utolsó lépést, a szurkolóinkkal együtt, a saját otthonunkban, hogy végre visszahozzuk a trófeát Dortmundba.

Borítókép: Sébastien Haller fontos gólokat lő az idény hajrájában, itt éppen az Augsburg ellen a Bundesliga utolsó előtti, 33. fordulójában. (Fotó: AFP/Frank Hoermann)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.