Felelőtlen hibákkal megkönnyítettük az amerikaiak dolgát

A magyar jégkorong-válogatott a második mérkőzését 7-1-re veszítette el az Egyesült Államok ellen az A csoportos világbajnokság tamperei csoportjában. Az amerikaiak ugyan sokkal jobbak voltak, de még meg is könnyítettük a dolgokat. Sofron István vezetést szerzett, utána azonban a talán legtechnikásabb magyar játékos, Hári János két korongeladásából fordítottak az amerikaiak. Ettől mintha csökkent volna a lelkesedés, csak a kiütéses vereség elkerülése maradt a cél, de ez sem adatott meg. A hétfői pihenőnap után kedden Franciaország ellen sorsdöntő meccs következik.

Magyar Nemzet
2023. 05. 14. 13:38
amerikaiak
Jégkorong-vb - Egyesült Államok-Magyarország Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bátran és frissen kezdett a magyar jégkorong-válogatott az Egyesült Államok ellen, pedig lénygesen kevesebbet pihenhetett a mérkőzés előtt. Az első fordulóban az USA még pénteken győzött 4-1-re Finnország ellen, a mieink viszont szombat délután kaptak ki 3-1-re Dániától. Talán éppen emiatt Bálizs Bence pihenőt kapott, a 22 éves Horváth Dominik kezdett a kapuban.

Nem túlzunk, ha azt mondjuk, megérdemelten szereztünk vezetést az 5. percben. Csakúgy, mint a dánok ellen, Sofron István ezúttal is Szabó Bence passzából talált be (1-0).

Sajnos csak két percig örülhettünk a vezetést. A 7. percben egy nagy hibából az USA egyenlített. Hári János kissé lezseren akart passzolni, ami ezen a szinte nem fér bele, Tuch büntetett (1-1).

A magyar válogatott ezután is egyenlő ellenfele volt az amerikaiaknak, mégsem sikerült kihúzni döntetlennel az első harmadot. Hári újabb hibát követett el, még bosszantóbbat, mint először, „vakon” passzolt középre, az ellenfélhez. Köszönték az amerikaiak, a támadás végén Bonino közelről varrta fel a korongot a felső vas alá (1-2). Mindez már a 19. percben történt. A két kapott gól azért is bosszantó, mert Hári János talán a magyar válogatott legtechnikásabb hokisa.

A középső játékrészben, ne szépítsük, felborult a pálya, örülhettünk, hogy megúsztuk újabb két góllal. A két találat mellett az amerikaiak háromszor a kapuvasat is eltalálták (1-4).

Nemcsak a lábakat, hanem a lelkeket és a fejeket is elérte a fáradtság.

Az utolsó húsz percre csupán a kiütéses vereség elkerülése lehetett a cél. Az amerikaiak gyorsan berámoltak még két gólt (1-6), után végre visszavettek az iramból… A végén azért ütöttek még egyet, így 7-1 nyert az USA. Ne szépítsük, ez bizony már kiütéses vereség.

Jókor jön a pihenőnap, kedden aztán Franciaország ellen már sorsdöntő mérkőzés következik. Előzetesen úgy kalkuláltunk, hogy a franciák és az osztrákok ellen lehet esély a pontszerzésre. Remélhetőleg nem alaptalanul.

Kevin Constantine: Az amerikaiak megbüntetik az ilyeb hibákat

– Most jól vágtunk bele a mérkőzésbe, de fokozatosan fogyott ki az üzemanyag a tartályunkból, hiszen alig volt pihenő időnk, a mai korongbedobás előtt 16 órával hagytuk abba az előző összecsapást. Nagyon örülök annak, ahogy Horváth Dominik teljesített, négy hete nem játszott meccset. Sajnos, voltak eladott korongjaink, és ezt az amerikaihoz hasonló csapatok könyörtelenül kihasználják – értékelt Kevin Constantine, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, majd a folytatásról, a franciák elleni keddi meccsről így beszélt:

– A cél semmit sem változott: szeretnénk bennmaradni, ezért dolgoztunk egész szezonban, és ezért dolgozunk a vb-n is. Meg kell ragadnunk azt a bizonyos, sokat emlegetett pillanatot. Kedden nagyon fontos mérkőzés vár ránk.

A magyar válogatott vb-mérkőzései Tamperében, az A csoportban:

Május 13.: Magyarország–Dánia 1-3
Május 14., vasárnap, 11.20: Magyarország–USA 1-7
Május 16., kedd, 19.20: Magyarország–Franciaország
Május 18., csütörtök, 15.20: Magyarország–Svédország
Május 19., péntek, 15.20: Magyarország–Finnország
Május 21., vasárnap, 15.20: Magyarország–Németország
Május 22., hétfő, 19.20: Magyarország–Ausztria

Borítókép: Gyakran csak bottal ütöttük az amerikaiak nyomát (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.