Fetter Erik több mint száz riválisát megelőzte a Giro első szakaszán

Megkezdődött a Giro d’Italia, és a háromhetes olasz kerékpáros-körverseny első szakaszán – amely egy 19,6 kilométeres egyéni időfutam volt – a végső győzelemre is esélyes Remco Evenepoel nagyon elverte a mezőnyt. Az idei Giro egyetlen magyar indulója, Fetter Erik több mint száz ellenfelét megelőzte, s a 70. helyen végzett.

Magyar Nemzet
2023. 05. 06. 18:46
null
Fotó: Massimo Fulgenzi / SprintCyclingAgency©2023
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 106. Giro d’Italia országúti kerékpáros-körversenyt nyitó mai időfutamon a Fossacesia Marinából induló 19,6 kilométeres táv jelentős része, mintegy 16 kilométer sík terepen zajlott az Adriai-tenger partján, majd az utolsó kilométereken Ortona városközpontjában egy rövid, kanyarokkal megtűzdelt emelkedőt kellett leküzdeniük a résztvevőknek. Fetter Erik a Giro 176 indulója közül a 174. elrajtoló kerékpáros volt. Az EOLO–Kometa magyar időfutambajnoka a 70. időt tekerte, 2 perc 10 másodperccel elmaradva a belga Remco Evenepoeltól (Soudal Quick-Step).

– Az első fele egészen jól ment, aztán a lábaim megadták magukat, nagyon elsavasodtam és nem igazán tudtam már leadni az erőt. Ugye az a baj ezzel a pályával, hogy nincsen benne semmi pihenő: nem igazán van kanyar, ha van, az is felfelé, így nem nagyon tudtam helyrejönni. Ennek ellenére annyira nem volt rossz – mondta az M4 Sport helyszíni stábjának a 23 éves magyar kerékpáros, hozzátéve, hogy motiváltan várja a folytatást.

A Giro a háromhetes spanyol körversenyen, a Vueltán címvédő, világbajnok Evenepoel és a háromszoros Vuelta-győztes szlovén Primoz Roglic (Jumbo–Visma) párharcát ígéri, és a belga 43 másodperces előnyt szerzett nagy riválisával szemben, ennyit vert a hatodik legjobb időt jegyző szlovénra. De a második helyezett, kétszeres időfutam-világbajnok olasz olasz Filippo Gannát (Ineos Grenadiers) is – aki eddig pályafutása mind az öt Giro-időfutamát megnyerte – huszonkét másodperccel előzte meg. S Evenepoel felvehette az összetettben vezetőt megillető ikonikus rózsaszín trikót.

Giro d’Italia, 1. szakasz, Fossacesia Marina–Ortona, 19,6 km, időfutam:
1. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 21:18 perc
2. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 22 másodperc hátrány
3. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) 29 mp h.
…70. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 2:10 perc hátrány

Az olasz körverseny vasárnap a Teramo és San Salvo közötti 202 kilométeres távval folytatódik. A 106. Giro d’Italia mezőnye összesen 3489 kilométert tesz meg és mintegy 51 400 méter szintkülönbséget küzd le, amíg május 28-án célba ér Rómában.

Chris Froome nem jön a Tour de Hongrie-ra

Chris Froome sérülés miatt lemarad a jövő heti Tour de Hongrie-ról, csapata, az Israel–Premier Tech legfrissebb rajtlistáján Reto Hollenstein került be a négyszeres Tour de France-győztes brit bringás helyére. A szervezők szombaton közösségi oldalukon osztották meg az Israel közleményét, miszerint a 37 éves Froome a Tour de Romandie-ra való felkészülése során összeszedett kisebb sérülése miatt jelenleg nem áll versenyzésre kész állapotban. Más csapatoknál is történtek változások: a Soudal Quick-Stepnél James Knox helyét Fausto Masnada, a Bahrainnél Johan Price-Pejtersen helyét Hermann Pernsteiner, a Bora-hansgrohénál Jordi Meeus és Ben Zwiehoff helyét Shane Archbold és Matteo Fabbro veszik át. Más sztárok megerősítették indulásukat: Sam Bennett, Caleb Ewan, Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen, Elia Viviani és Egan Bernal helye biztosnak tekinthető a mezőnyben.

A május 10. és 14. között sorra kerülő, immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó 44. magyar kerékpáros körversenyt a tervek szerint 22 csapat részvételével rendezik meg. Az M4 Sport élőben közvetíti a keddi keszthelyi csapatbemutatót, valamint teljes hosszában az összes szakaszt.

Borítókép: Fetter Erik a magyar bajnoki trikóban (Forrás: Facebook/Erik Fetter - Athlete)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.