Hadobás megúszta, Sofron talán meggondolja magát

Harmadszor sem sikerült. A magyar jégkorong-válogatott 2009, 2016 után 2023-ban sem tudott megkapaszkodni az elitben. Egyetlen ponton, egyetlen gólon múlt a bennmaradás, a mieink Ausztriával szemben 3-3-as rendes játékidő és hosszabbítás után, szétlövésben maradtak alul. A szövetség vezetői szeretnék, ha Kevin Constantine szövetségi kapitány folytatná a munkáját. A magyar válogatott jövőre Szlovénia, Olaszország, Románia, Korea és Japán társaként szerepel a divízió I/A vb-n, ahol nem lehet más a cél, mint a feljutás. Remélhetőleg továbbra is Sofron István vezérletével, aki talán mégsem mondja le a válogatottságot.

Magyar Nemzet
2023. 05. 23. 10:14
magyar jégkorong-válogatott
Tampere, 2023. május 22. A magyar válogatott tagjai a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkõzés végén a finnországi Tamperében 2023. május 22-én. Búcsúzott a 16 csapatos elitvilágbajnokságtól a magyar jégkorong-válogatott, mivel szétlövéssel 4-3-ra kikapott az osztrák együttestõl. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utólag mindig könnyű okoskodni. Azon múlt a győzelem, hogy 3-1-es vezetés után nem tudtunk előnnyel fordulni az utolsó harmadra. Előbb kaptunk egy peches gólt – Bálizs hiába feküdt hanyatt a korongra, Strong kipiszkálta alóla –, majd a bírók belenyúltak a meccsbe, nem kellett volna Sebőköt kiállítani. A Sport Tv stúdiójában a nemzetközileg jegyzett játékvezető, Gebei Péter is hibásnak nevezte az ítéletet, pedig tudjuk, hogy a bírók összetartanak. Az utolsó harmadban már mindkét csapat a biztonságra helyezte a hangsúlyt, majd a a hosszabbításban a magyar válogatott kapott még egy nagy sanszot, Erdély kecsegtető helyzetben sajnos nem találta el a kaput, helyesebben csak az oldalhálót. A szétlövésben aztán már nem volt esélyünk, az osztrák kapus, Starkbaum kottából olvasta a magyar próbálkozásokat, az ellenféltől viszont ketten is eredményesek voltak. Így hivatalosan 4-3-ra kapott ki a magyar válogatott, és pontegyenlőség mellett, az egymás elleni eredménnyel a csoport utolsó helyére szorult, azaz kiesett.

BÁLIZS Bence, a magyar jégkorong-válogatott kapusa
Manuel Ganahl a büntetőnél sajnos túljárt Bálizs Bence, a magyar jégkorong-válogatott kapusa eszén. Ha nem is örülünk neki, a pillanat megörökítése bravúr (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

– Mint amikor gyerekként nagyon remélsz, vársz valamit, és mégsem kapod meg. Valahogy így érzek. Csalódott vagyok és szomorú a játékosok miatt. Kemény kilenc hónap munkája a lehető legkisebb különbség miatt nem hozta meg az eredményét. Egy pici momentum döntött az osztrákok javára – értékelt érzelmesen Kevin Constantine, a magyar jégkorong-válogatott a búcsú után.

A szövetség kitartana Constantine mellett

Aztán összeszedte magát és szakmailag is megpróbált magyarázatot adni arra, miért nem sikerült kivívni a bennmaradást az elitben. Az emelte ki, hogy az emberelőnyös és -hátrányos játék nem érte el a kívánt színvonalat. A miein az egész tornán egyetlen gólt lőttek fórban, viszont tizenegyet kaptak hátrányban.  – A kapus Bálizs Bence teljesítményével ugyanakkor elégedett vagyok – tette hozzá.

Constantine – aki egyúttal a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzője – tavaly kettő plusz egyéves megállapodást kötött a magyar szövetséggel (MJSZ), tehát a szerződése még érvényben van. Sipos Levente, az MJSZ főtitkára elmondta, Kevin Constantine élvezi a bizalmukat, azt szeretnék, sőt az a céljuk, hogy a válogatott jövőre az amerikai szakemberrel jusson vissza az elitbe.

Magyarország mellett Szlovénia esett ki az A csoportból, a divízió I/A-ból idén Nagy-Britannia és Lengyelország került fel az elitbe, Litvánia esett ki, s az I/B-ből Japán jutott fel. A 2024-es mezőnye tehát a következő: Magyarország, Szlovénia, Olaszország, Koreai Köztársaság, Románia és Japán. A két kieső nem pályázhat, Olaszország, közelebbről Bolzano a legesélyesebb a rendezésre.

Sofron: Csak egy karnyújtányira volt...

Sofron István Ausztria ellen kettőt, az egész tornán négy gólt szerzett, ezzel a világbajnokságon ő volt a magyar válogatott legeredményesebb játékosa.

 

– Egy karnyújtásnyira volt a bennmaradás, amiért augusztus óta, vagy inkább egész pályafutásunk alatt küzdöttünk. Megtettünk mindent, harcoltunk, és büszkén távozhatunk Tamperéből – mondta a 35 éves csatár, hozzátéve, eredeti terveivel szmben lehet, hogy mégsem mondja le a válogatottságot, a folytatásról először a családjával egyeztet.

Hadobás megúszta a lábtörést

Hadobás Zétény, a magyar válogatott húszéves hátvédje az osztrákok elleni meccs harmadik harmadában hatalmas osztrák lövést blokkolt, ami után sántikálva hagyta el a pályá. Aztán persze visszatért s a hosszabbításban is játszott. A felnőtt mezőnybe ebben az idényben berobbant játékos a mérkőzés után attól tartott, hogy elrepedt a csont a lábában, de úgy tűnik megúszta az esetet komoly sérülés nélkül.

Sebők Balázs ereje teljében van, még csupán 28 éves, s továbbra is az a célja, hogy pályafutása során átélje a bennmaradást az elitben. Aminek érdekében persze előbb ismét vissza kellene kerülni az A csoportba.

– Az álmokért még többet kell tenni. Büszke vagyok, hogy itt lehettem a válogatottal – jelentette ki Sebők, aki tizennégy év után elhagyja Finnországot és Németországban folytatja a pályafutását.

Borítókép: A magyar jégkorong-válogatott játékosai csalódottan sorakoztak fel a himnuszhoz (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.