Kiderült, hogy ki veszélyezteti Dárdai Pál állását a Hertha élén

Miután a múlt hétvégén biztossá vált, hogy a Hertha labdarúgócsapata kiesik a német élvonalból, Dárdai Pál vezetőedző kijelentette, hogy biztosan marad a klubnál a következő idényben is, azt viszont még ő sem tudja, milyen pozícióban. Német sajtóhírek szerint a klub nem vele próbál majd visszajutni a Bundesligába, kiderült, hogy ki a legveszélyesebb Dárdai állására.

Magyar Nemzet
2023. 05. 24. 19:18
DÁRDAI Pál
Berlin, 2023. május 20. Dárdai Pál, a Hertha BSC (j) és Thomas Letsch, a Bochum vezetõedzõje kezet fog a német elsõ osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott Hertha BSC VfL Bochum mérkõzés után Berlinben 2023. május 20-án. A Hertha 1-1-es döntetlent játszott és ezzel búcsúzik az elsõ osztálytól. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

már az áprilisi kinevezésekor tudta, hogy szinte lehetetlen küldetést vállal az utolsó helyezett Hertha vezetésével, de bízott magában, és abban, hogy ha korábban kétszer már megmentette szeretett klubját a kieséstől, akkor ez harmadjára is sikerülhet. De nem sikerült, a Bundesliga utolsó előtti fordulójában, a Bochum elleni peches 1-1-gyel eldőlt, hogy a Hertha kiesik.

DÁRDAI Pál
A Hertha kabalafigurája már búcsúzik Dárdai Pál vezetőedzőtől? Fotó: Clemens Bilan

Így aztán a berliniek már elkezdhettek foglalkozni a jövővel, ugyanis a szombati utolsó meccsük az idényben a Wolfsburg otthonában már semmilyen téttel nem bír a számukra. Természetesen az egyik kiemelkedő téma a vezetőedző jövője. Dárdai tehető a legkevésbé felelőssé a Hertha kiesése miatt, hiszen ő már egy romokban heverő csapatba próbált életet lehelni, ami hellyel-közzel sikerült is neki, a Stuttgart ellen tavaly október óta először nyert a csapat, de a csodához ez nem volt elég.

– Egyelőre annyi biztos, hogy a következő idényben is a Herthánál fogok dolgozni, az viszont még kérdéses, hogy milyen pozícióban – tisztázta Dárdai a jövőjére vonatkozó kérdéseket múlt héten, miután eldőlt a csapat kiesése.

Eszerint két forgatókönyv képzelhető el. Az egyik szerint marad Dárdai a vezetőedző a másodosztályban is, a másik szerint nem marad, hanem nagy valószínűséggel visszatér a klub utánpótlásába dolgozni. A német Bild című lap információja szerint ez utóbbi verzióra van nagyobb esély, ugyanis az újság azt is tudni véli, ki veheti át Dárdai helyét vezetőedzőként a következő idénytől.

Két jelölt is van Dárdai Pál helyére – kik ők?

Florian Kohfeldt, a Hertha legfőbb edzőjelöltje, aki legutóbb tavaly a Wolfsburgot irányította, előtte pedig a Werder Bremen edzője volt a Bundesligában. Fiatal edzőről van szó, mindössze 40 éves, és állítólag a Hertha új befektetője, a 777 Partners szeretné őt a csapat élére. Kohfeldt neve nem először vetődött fel Berlinben, már tavaly nyáron szó volt róla, hogy őt nevezik ki, de akkor Sandro Schwarz lett a befutó, és most áprilisban is volt esély a szerződtetésére, de a tűzoltómunkát inkább Dárdaira bízták.

Harmadik nekifutásra már megkaphatja az állást Kohfeldt, ami egyben azt is jelentené, hogy Dárdai harmadjára is elköszönne, mint a Hertha vezetőedzője. 

Arról is írnak ugyanakkor, hogy nem Kohfeldt az egyetlen edző, aki pályázik Dárdai állására. Esélyes Oliver Reiss is, aki jelenleg a Hertha U19-es csapatát vezeti, tehát ő az edzője Dárdai Pál legkisebb fiának, Bencének, aki a német U17-es válogatott színeiben már gólt is szerzett a Magyarországon zajló korosztályos Európa-bajnokságon.

Az ugyancsak 40 éves Oliver Reiss tizenöt éve a Hertha utánpótlásában dolgozik, és már más klubok is érdeklődtek iránta, így a berlinieknek lépniük kell, ha meg szeretnék tartani. Ő Dárdaihoz hasonlóan ízig-vérig ismeri a klubot.

Teljes összeomlás a Hertha jövője?

Mindeközben a Hertha súlyos anyagi gondokkal néz szembe, a kölni Német Sportegyetem Sportközgazdaságtani Intézetében tanító Dr. Christoph Breuer szerint a klub jövője egy 40 millió eurós kölcsön visszafizetésének halasztásától függ. Ennek a visszafizetését két évvel eltolná a klub, így az új határidő 2025 novembere lenne, míg a kamat 6,5 százalékról 8,5 százalékra emelkedne. Breuer szerint a sikeres halasztás csupán tüneti kezelés lenne, a klub pénzügyi gondjai még messze nem lennének megoldva.

„A Hertha a szakadék szélén áll, kis híján már le is zuhant, de még megpróbál belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba, így akarja elkerülni a teljes összeomlást. Egyelőre nem tudni, hogy képes lesz-e megkapaszkodni” – idézte a szakértőt a Kicker.

Borítókép: Dárdai Pál marad a Herthánál, jövője mégis bizonytalan (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.