Kitömött rókával és motoros fűrésszel – megőrültek az olasz szurkolók + videó

A végén bolond időjárás és „őrült” szurkolók – a Giro d’Italia mai 19. etapját, a királyszakaszt a kolumbiai Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) nyerte meg. Az összetettben továbbra is a brit Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) vezet, az előnye 26 másodperc Primoz Roglic (Jumbo–Visma) előtt. A szlovén ma három másodpercet rávert, a Giro a szombati utolsó előtti szakaszon dől el, a hegyi egyéni időfutamon.

Magyar Nemzet
2023. 05. 26. 18:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 106. Giro d'Italia ma a Longaronéból induló 183 kilométeres etappal folytatódott, amelynek hegyi befutója a 2304 méter magas Tre Cime di Lavaredo, az idei olasz körverseny legmagasabb hegye, azaz a Cima Coppi volt. Itáliában ezzel az elnevezéssel a legendás Fausto Coppira emlékeznek, aki 1940 és 1953 között ötször nyerte meg a Girót, s kétszer a Tour de France-ot, volt világbajnok és az az egyórás kerékpározás világrekordere is. A mai penzum jelentette az idei Giro királyetapját, és nem csak a befutó volt komoly kihívás a Lavaredo 7,2 kilométeres, átlagosan 7,6 százalékos, de helyenként 18 százalékos meredekségű emelkedőjével. A mezőnynek 5400 méter szintkülönbséget kellett leküzdenie, és összesen öt kategorizált emelkedőt, közte a 2236 méter magas Passo Giaut (9,9 kilométer, 9,3 százalék) megmászni.  

 

Itt is remek hangulat fogadta a versenyzőket, a hegytetőn akadt, aki berregő motoros fűréssszel a kezében szaladt az aszfalton a bringások mellett. Ez azért annyira nem volt megnyugató, el is zavarták az extrém szurkolót…

A szakaszon az összetettben vezetőt megillető rózsaszín trikóban a brit Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) tekert, akinek a nap elején 29 másodperc volt az előnye a szlovén Primoz Roglic (Jumbo–Visma) és 39 másodperc a portugál Joao Almeida (UAE Team Emirates) előtt. A három sztár és csapataik egymásra figyeltek, az nem zavarta őket, hogy egy több mint tízfős szökevénycsoport nyolc perccel elhúzott tőlük. A Passo Giauról le kellett menni a völgybe, Cortina d’Ampezzóban, de a Dolomitok síparadicsoma is magasabban fekszik, mint a Kékestető. 1956-ban itt rendezték a téli olimpiát, és a következőt, 2026-ban is a város rendezi, de ezt Milánóval közösen. 

A főmezőnyben itt Roglic kerékpárt cserélt, előre tervezetten ilyesmit ritkán látunk, technikai hiba miatt vagy bukás után szokott előfordulni.

Az utolsó húsz kilométernek úgy vágtak neki a bringások, hogy sütött a nap, de közben esett az eső, még jégeső is! Aztán az égiek megkönyörültek a kerékpárosokon és a szurkolókon is – olyan fanatikust is láttunk, aki egy kitömött rókával szaporázta a szökevények mellett, és a megboldogult ravaszdi nyakába stílszerűen rózsaszín szalag volt kötve. 

Ilyesmit még a Giro Twitter-oldalának adminja sem látott.

A végjátékban elképesztő volt a hangulat az emelkedőn, és a szakaszt a szökevények közül a kolumbiai Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) nyerte meg. Az első három helyezett a szökevények csoportjából került ki. A többieket bedarálták, s negyedikként Roglic ért be a célba, három másodperccel Thomas előtt. Almeida hatodik lett, de ő 23 másodpercet kapott a szlovéntól. A Giro a szombati utolsó előtti szakaszon dől el, a hegyi egyéni időfutamon, Thomas előnye 26 másodperc Roglic, 59 másodperc Almeida előtt – közöttük még bármilyen sorrend kialakulhat.

Giro d’Italia, 19. szakasz, Longarone–Tre Cime di Lavaredo, 183 km, hegyi befutó:
1. Santiago Buitrago (kolumbiai, Bahrain Victorious) 5:28:07 óra
2. Derek Gee (kanadai, Israel–Premier Tech) 51 másodperc hátrány
3. Magnus Cort (dán, EF Education–EasyPost) 1:46 perc hátrány
4. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) azonos idővel
5. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 1:49 p h.
6. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) 2:09 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Thomas 81:55:47 óra
2. Roglic 26 másodperc hátrány
3. Almeida 59 mp h.

Borítókép: A Giro d’Italia királyetapján többször is 2000 méter fölé kellett menni (Forrás: Twitter/Giro d’Italia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.