Marco Rossi kecskeméti újoncot is behívott az Eb-selejtezőre készülő keretbe

Marco Rossi szövetségi kapitány kihirdette a magyar labdarúgó-válogatott keretét a júniusi Montenegró és Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőre. A szövetségi kapitány egy újoncot hívott be, ő a kecskeméti Szalai Gábor, nem hívta be viszont a tavasszal a Ferencvárosba berobbant Lisztes Krisztiánt, és meg is indokolta, hogy miért nem.

2023. 05. 23. 13:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak három és fél hét van addig, hogy a magyar válogatott újra Európa-bajnoki selejtezőt játsszon: június 17-én Montenegróban lép pályára a csapat, majd három nappal később a Puskás Arénában Litvániát fogadja. kedden kora délután hirdette ki a keretét, amelynek a tagjai június 5-én kezdik meg a közös edzéseket, de csak egy hét múlva költöznek be az MLSZ telki edzőtáborába. A szövetségi kapitány ismerős, tehát a keretben már megfordult neveket sorolt, kivéve egyet: a kecskeméti Szalai Gábor először kapott tőle meghívót.

Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

– Figyeltük őt, és láttuk, hogy nagyon jó szezonja van – indokolta a döntését Marco Rossi. – Akadtak persze hullámvölgyek a teljesítményében, de van karaktere, a fizikai adottságai nagyszerűek, az erőnléte kiváló, ráadásul ballábas, és mindez a meghívása mellett szólt. Nagy szükségünk van a védelem közepébe ilyen ballábas hátvédre, és biztos vagyok benne, hogy az összetartás idején olyan tulajdonságokat mutat majd, hogy tagja lehet a szűkebb keretnek is.

LISZTESNEK MÉG VÁRNIA KELL

Nyilván sokan azt várták, hogy miként korábban az akkor 17 éves Vancsa Zalán, most a 18. születésnapját áprilisban ünnepelt és a tavasszal a Ferencvárosba berobbant Lisztes Krisztián is tagja lesz a keretnek, ám ők csalódhattak, mert a fiatal csatár még nem lesz ott a válogatott edzőtáborában. Marco Rossi erről ezt mondta:

– Rendszeresen ott vagyok a Ferencváros mérkőzésein is, és nem borozni vagy a büfében a fejemet tömni megyek, hanem a játékosokat figyelem. Lisztes Krisztiánt már három éve szemmel tartom, követem a fejlődését. A Fradiban több szakaszban kapott lehetőséget, és még nincsen teljesen készen a felnőttválogatottságra. Remélem, az U21-es csapatba viszont kap meghívót, mert ott sokat tehet a sikerért. Nem elég négy-öt jó mérkőzés a Ferencvárosban, a válogatottsághoz huzamosabb időn át kell jól teljesíteni. Nincsenek mostoha vagy örökbe fogadott fiaim, aki rászolgál, az megkapja a meghívót a keretbe.

A szövetségi kapitány kapott kérdést Szoboszlai Dominikról is. Az RB Leipzig középpályása, a válogatott csapatkapitánya több jel szerint elhagyja Lipcsét, és a sajtóhírek szerint minden bizonnyal az angol Newcastle-nél folytatja a pályafutását.

– Önző módon mindig azt mondom, annak örülnék a legjobban, ha Dominik az olasz élvonalban folytatná, mert taktikai szempontból az szolgálná a legjobban a fejlődését – mondta Marco Rossi. – Ugyanakkor az is tény, hogy a Premier League is nagy előrelépés lenne számára, hiszen az angol első osztály a világ talán legerősebb bajnoksága. 

TÖKÉLETES JÁTÉK KELL

Kérdésre válaszolva elárulta, nem lát esélyt kedvenc magyar csapatának, a Bp. Honvédnak a bennmaradására – Marco Rossi 2017-ben bajnoki aranyérmet nyert a kispestiekkel –, szerinte a Mol Fehérvár megtartja az előnyét a kiesés elleni harcban szombaton este. Ezután visszatért a válogatotthoz, és a következő Európa-bajnoki selejtezőről beszélt:

– Más minőségű stadionban játszunk majd roppant fanatikus szurkolók előtt, Montenegró minden szempontból roppant nehéz ellenfél lesz. Kiváló futballistákat is találunk a csapatában, és bár a rangsorban mögöttünk állnak, ha nyerni akarunk, akkor szinte tökéletesen kell lehoznunk a meccset.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A JÚNIUSI MECCSEKRE

KAPUSOK: Demjén Patrik (Zalaegerszegi TE FC), (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Bp. Honvéd)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), (Ferencvárosi TC), (Omonia – Ciprus),  Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), (Fenerbahce – Törökország), Szalai Gábor (Kecskemét)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Ferencvárosi TC), Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Ferenczi János (DVSC), (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország), (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Callum Styles (Millwall)
TÁMADÓK: (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), (SC Freiburg – Németország), (RB Leipzig – Németország), Varga Barnabás (Paksi FC)

Borítókép: Szalai Gábor a Kecskemétben játszva hívta fel magára a kapitány figyelmét (Forrás: Kecskemétite.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.