Az újabb két magyar arany mellé három bronz is társult az Európa Játékokon

A Lengyelországban zajló Európa Játékokon a magyar versenyzők keretbe foglalták a pénteket. Az első és az utolsó magyar érem is arany volt, az előbbi a teqball vegyes páros számában született, Vasas Lea és Katz Balázs révén, az utóbbit pedig a férfi-párbajtőrcsapat szerezte meg. A két arany közé három bronz került be, kettő ökölvívásban, a harmadiknak a női kardcsapat örülhetett.

Magyar Nemzet
2023. 06. 30. 20:29
null
Krakkó, 2023. június 30. Vasas Lea és Katz Balázs az olasz Mara D'Alessandro és Johnny Lombardi (nincsenek a képen) elleni teqball vegyes páros mérkõzésen az Európa Játékokon Krakkó fõterén 2023. június 30-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nap első magyar érme egy vadonatúj sportágban, a teqball vegyes páros számában született meg, és ez rögtön aranyérem lett. Vasas Lea és Katz Balázs ellenfele a szerb Maja Umicevic, Nikola Mitro duó volt a fináléban. Jól kezdett a zöld mezben játszó magyar kettős, előnyét végigvitte a szetten, amelyet 8-5-ös előnynél Katz ápolása miatt szakított meg kényszerszünet. Ez sem törte meg Vasasék lendületét, akik magabiztos előnnyel nyerték az első felvonást. A második szett elején többet hibázott a magyar páros, a játékrész derekán aztán el tudott lépni riválisától és szettveszteség nélkül diadalmaskodott a tornán.

Vasas Lea szép akciója pontot hozott Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ökölvívóink sem maradtak érem nélkül tegnap. A 66 kilogrammban szereplő 22 éves Hámori Luca már sporttörténelmet írt Lengyelországban, ahol cseh és norvég rivális, majd szerdán a holland Luna Amaro Beeloo legyőzésével megszerezte a magyar ökölvívás történetének első női olimpiai kvótáját. 

Hámori a szerdai siker után elmondta, hogy még Nowy Targban sem ért véget számára a verseny és szeretne a dobogó tetejére állni, ám a belga Oshien Derieuw útját állta, ő jutott be a szombati fináléba. Hámori Luca ezzel bronzérmes lett, akárcsak a férfiaknál a 63,5 kilogrammban szereplő Kovács Richárd. 

A nyíregyházi öklöző nagyszerű teljesítménnyel jutott el a legjobb négyig a versenyen. Előbb a litván Andriejus Lavrenovast, majd az örmény Narek Hovhaniszjant verte magabiztosan, szerdán pedig a szerb Aleksej Vitorov Sendrik elleni pontozásos sikerrel szerezte meg az ötkarikás indulás jogát.

A tavaly Európa-bajnoki bronzérmes kisváltósúlyú magyar sportoló tegnap a torna egyik legnagyobb favoritjával, a legutóbbi két világbajnokságon bronzérmes Lasha Gurulival találkozott. Az esélyek a grúz bokszoló mellett szóltak, ám Kovács kiegyenlített mérkőzést tudott vívni vele, Guruli végül egyhangú pontozással (30-27, 30-27, 29-28, 29-28, 29-28) nyerte meg az elődöntőt. Ezzel a magyar ökölvívó-válogatott két párizsi kvótával és két bronzéremmel zárta a versenyt.

KATONA Renáta; BATTAI Sugár Katinka; SZÛCS Luca; PUSZTAI Liza
Így örültek a bronznak a magyar csapat tagjai Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

És még nem volt vége a magyar bronzoknak: a magyar női kardcsapat is harmadik lett az Európa Játékokon, amely vívásban egyben Európa-bajnokság is. A Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású, világbajnoki címvédő együttes kiemeltként a negyeddöntőben vívott először, ahol fölényesen győzött a görögök ellen. Ezt követően a végig vezető olaszoktól öt találattal kapott ki, így utolsó mérkőzésén a bronzéremért mérkőzhetett a bolgárokkal. 

Az első körben hiányzott a határozottság a magyarok akcióiból, rövidek voltak a támadások és a bolgárok vezettek, a második jobb lett, de a harmadikra 28-30-cal fordult rá a két csapat. Szűcs 34-32-re fordított, Pusztai 6-1-re nyert Hramova ellen, ami azt eredményezte, hogy Battai és Ilieva záróasszója 40-36-ról indult. Végül ez is magyar sikerrel zárult, így 45-40-es magyar győzelemmel ért véget a mérkőzés.

Gárdos Gábor vezetőedző elárulta később, hogy a helyosztó első harmada után kénytelen volt beszélni a vívóival, mert nagyon gyenge produkciót nyújtottak addig.

– A bronzmeccsre szerencsére a bolgár csapatot kaptuk, amelyik jóval gyengébbnek tűnik, mint a miénk, aztán az első kör után 15-9-re ők vezettek. Akkor odahívtam a lányokat magamhoz, és azt kérdeztem tőlük, hogy milyen ellenfelet szeretnének a bronzért, ha nem a bolgárokat. Ezzel sikerült megfordítani a történéseket, és megszereztük a bronzérmet, ami nagyon fontos volt a számunkra – mondta Gárdos, aki különösen a görögök elleni negyeddöntőben nyújtott vívással volt elégedett. – Azt hittük reggel, hogy az ukránok jönnek a nyolc között, ezért örültünk a görögöknek. Persze náluk a világranglista harmadik és negyedik helyezettje vív, így egyáltalán nem lehetett könnyű meccset várni, de ott nagyon jól és összeszedetten vívtak a lányok, az egy csoda volt.

HEINZER, Max; KOCH Máté
Koch Máté (jobbra) a svájci Max Heinzer elleni találata a döntőben Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar férfi-párbajtőrcsapat aranyéremmel foglalta keretbe a pénteket, zárásként megnyerte a versenyét. A Koch Máté, Nagy Dávid, Andrásfi Tibor összeállítású együttes a dánokat, a spanyolokat és az Eb-címvédő olaszokat legyőzve jutott el a döntőig, ahol a svájciakkal mérkőzött meg. A finálé rendkívül izgalmasan alakult, a várakozásnak megfelelően nagy taktikai csatát hozott, minden tusnak jelentősége volt vagy lehetett. 

Nagy és Bayard asszója 20-17-ről indult, majd csakhamar meg is állt, mert a svájciaknál nem szerepelhetett volna Alexis Bayard, akit a hivatalos versenyorvos az elődöntőben sérülés miatt visszaléptetett. Emiatt a franciák óvtak, de a mérkőzés mintegy közel húszperces állás után mégis folytatódott. 

Bayard 4-3-ra nyerte a furcsa asszót, így Siklósi és Heinzer döntő meccse 23-21-nél kezdődött. A csapatban világbajnok és háromszoros Eb-aranyérmes rutinos svájci egyenlített, de 25-25 után Siklósi a hátralévő fél percben háromszor is megszúrta ellenfelét. A harmadik után letépte fejéről a maszkját és üvöltve ünnepelt, mert tudta, hogy megvan a meccs. A svájci adott még egy tust, de ennek már nem volt jelentősége, a magyarok 28-26-os eredménnyel harcolták ki az első helyet. A férfi párbajtőrözők a magyar EJ-küldöttség 24. érmét, a hetedik aranyat nyerték.

Borítókép: Vasas Lea és Katz Balázs aranyérmet nyert a teqball vegyes páros számában (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A párbajtőrcsapat főszereplői:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.