Csipes Tamara párosban vigasztalódott, Gazsó Kozák nyomában

Egyetlen döntőt rendeztek olimpiai számban pénteken a Szegeden zajló kajak-kenu válogatóversenyen: női kajak kettes ötszáz méteren Gazsó Alida Dóra és Csipes Tamara győzött. Az olimpiai bajnoknő tehát a csütörtökön egyesben elszenvedett kudarc után párosban vigasztalódott, másfelől Gazsó Kozák babérjaira tör, jelenleg egyesben és kettesben is ő a legjobb magyar kajakos. Horváth Bence visszatérése közepesre sikeredett, ötödik lett a férfi kajakos sprinttávon.

Magyar Nemzet
2023. 06. 16. 16:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazsó Alida Dóra és a délelőtti előfutamban is a leggyorsabb volt, a döntőben szinte végig vezetve győzött egy hajó előnnyel. A honvédos duó négy hete az első válogatót is megnyerte, így kivívta a világbajnoki szereplést. Lucz Anna és Kiss Blanka lett a második, Fojt Sára és Pupp Noémi – akik a Honvédban szintén Csipes Ferenc tanítványai – pedig a harmadik.

– Hasonlóan éreztem magam, mint tegnap, de Dorkában óriási volt a tűz és az akarás, ezt rám ragasztotta és ez kitartott 350 méterig. Az utolsó 150 méter nem tetszett, bár jó formában vagyunk, technikailag jól összeraktuk a párosunkat – nyilatkozta az M1 aktuális csatornának a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara, hozzáréve, valószínűleg változtatnia kell a felkészülésének azon a részén, amely a családját is érinti, mert az elmúlt hónapokban ezen a téren nem sikerült minden úgy, ahogy szerette volna.

– Éreztem Tamiban a kétségeket, de a rajt előtt mondtam neki, hogy egy fél Csipes Tamarával is behúzzuk ezt, és szerintem jól mentünk – értékelt Gazsó Alida Dóra.  

Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra egyesben elméletileg még összacsaphat a vb-indulásért, hiszen az első erőpróbát Csipes nyerte, a másodikat viszont Gazsó, méghozzá jelentős fölénnyel, majdnem három másodperccel gyorsabb volt rutinos társánál, aki csütörtökön csak ötödik lett. Hüttner Csaba szövetségi kapitány bejelentette, Gazsó indul az Európa Játékokon, ami egyben Európa-bajnoksággal ér fel. A vb-indulás még kérdéses. Kettesben Gazsó és Csipes képviseli majd a magyar színeket.

Gazsó Alida Dóra babérjaira tör, legutóbb a hatszoros olimpiai bajnoknő tudott a legjobb lenni egyesben és kettesben is. Kozák Danuta idén nem versenyez, hiszen megszületett a második gyereke.

A férfiaknál az egy nappal korábban 500 méteren győztes Vajda Bence, Szántói Szabó Tamás egység ismét bizonyította jó formáját, K-2 1000 méteren is maga mögé utasította a teljes mezőnyt, mivel azonban versenyen kívül indult, az első hely hivatalosan a Mizsér Márk, Erdélyi Tamás duóé lett. A kenusok hasonló számában Kollár Kristóf és Fejes Dániel diadalmaskodott, tehát Adolf Balázs ezen a távon nem indult Fejessel.

Kétszáz méteren a papírformának megfelelően Birkás Balázs győzött 35 másodperc alatt idővel. A négyéves eltiltás után visszatért Horváth Bence ötödik lett. A női kenusok ezer méteres versenyében a májusi, szegedi világkupán ezüstérmes Kisbán Zsófia volt a leggyorsabb.

A szombati zárónapon további tíz döntőt rendeznek a Maty-éri pályán. A jövő heti, Európa-bajnokságnak számító krakkói Európa Játékokon induló csapat összetételét vasárnap véglegesíti a szövetség.

Fotó: Gazsó Alida Dóra és Csipes Tamara: vetély-, egyben csapattársak (Fotó: MKKSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.