Visszatér a magyar kajak dopping miatt eltiltott fenegyereke

Horváth Bence visszatér. A doppingolás miatt 2018-ban négy évre eltiltott kajakos, miként fogalmaz, hobbiból újra elkezdett sportolni, s mert őt is meglepte, hogy még mindig jól pörög a kezében a lapát, elindul az e hét végi, második válogató versenyen Szegeden. Horváth Bence felbukkanása nem arat osztatlan elismerést, korábbi klubja, a Győr nem is támogatja a próbálkozását, ezért a Tata színeiben indul a viadalon.

2023. 06. 15. 10:14
Horváth Bence
Forrás: MKKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem mondhatnám, hogy az eltiltásom óta, az elmúlt években különösebben sportszerű életet éltem. Melóztam a családi vállalkozásunkban és persze buliztam is, nem vetettem meg, ami ezzel jár. Miért szégyellném? Fiatal vagyok, szeretek élni. Januárban aztán elkezdtem edzeni. Helyesebben lejárogattam a konditerembe. Nem azzal a céllal, hogy újra sportoljak, pláne, hogy kajakosként visszatérjek, hanem hogy nyárra mégis kinézzek valahogy, a hasamon a hurkák már engem is zavartak… Magam is meglepődtem, hogy milyen gyorsan visszatért az erő az izmaimba. Májusban aztán néztem a tévében a szegedi világkupát, s láttam, hogy milyen időket eveznek a többiek. Úgy döntöttem, kipróbálom, mire vagyok képes lényegében edzés nélkül. Magam is meglepődtem azon, hogy harmichét másodpercen belül letekertem a kétszáz métert. Egy hét múlva már befértem harminchat alá, s nem tudtam elnyomni magamban a késztetést, hogy elinduljak a második válogatón – mesélte el röviden a rá jellemző laza stílusban a visszatérése történetét Horváth Bence.

Horváth Bence
Horváth Bence visszanéz. Van mire… (Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre)

Emlékezhetünk a névre, ő az a kajakos, aki doppingüggyel kétszer is alaposan felkavarta az indulatokat a magyar kajak-kenuban.

 

Atipikus, majd vegytiszta eset: Horváth Bence előélete

2016-ban csupán négy nappal a riói olimpia nyitóünnepsége előtt a Magyar Kajak-kenu szövetség (MKKSZ) úgy döntött, hogy Horváth Bence és Szomolányi Máté, noha kivívta rá a jogot, nem indulhat a riói játékokon . A két versenyző jogilag ugyan nem követett el doppingvétséget, a mintájukban azonban szintetikus anyagra bukkantak – ezt nevezték akkoriban atipikus mintának –, az MKKSZ ezért visszavonta a nevezésüket. Horváth Bence és Szomolányi Máté helyett és Molnár Péter indulhatott Rióban. Az év végén a Magyar Kajak-kenu szövetség fegyelmi bizottsága jogerősen felmentette a két sportolót, határozatba foglalva, hogy Horváth Bence és Szomolányi Máté nem követett el etikai vétséget. Az MKKSZ tehát elismerte, hogy jogilag rossz döntést hozott.

Takács Tamara is visszatért

Takács Tamara a négyes tagjaként 2017-ben világbajnoki címet szerzett, majd azzal még nagyobb feltűnést keltett, hogy az országos bajnokságon kilenc számból nyolcban is győzött. 2019-ben aztán sztanozolol használata miatt négy évre eltiltották. A versenyző végig tagadta az ellene felhozott vádat, azt állítva, fogalma sincs, hogyan került a tiltott szer a szervezetébe. Takács Tamara februárban jelentette be, hogy visszatér, a májusi, első válogatón rajthoz is állt, ám egyesben még a döntőbe sem jutott be. Ennél kínosabb, már-már krimiszerű történetbe is keveredett a versenyen, amiről mindenki hallgat a sportágban.

A másik ügy tiszta volt. Horváth Bence 2017-ben ugyan ezüstérmet szerzett a racicei világbajnokságon, de utóbb kiderült, hogy doppingvétséget követett el – EPO-t mutattak ki a szervezetében –, ezért törölték az eredményét, majd 2018 áprilisában a szövetség közleményben tudatta, hogy négy évre eltiltották

Megragadná a harmadik lehetőséget

Ennek lejártával nem volt akadálya annak, hogy visszatérjen. Amit persze nem mindenki néz jó szemmel a sportágban, korábbi klubja, a Győri Vízisport Egyesület nem is volt hajlandó benevezni őt a válogatóra, ezért Horváth Bence a tatai klub színeiben indul a szegedi viadalon. S hogy milyen céllal?

– Nincs rajtam teher. Idén eddig összesen háromszáz kilométert eveztem, szinte nulla az állóképességem, mégis élvezem a kajakozást. Az a célom, hogy döntős legyek, sőt… De többet inkább nem mondok, mert még nagyképűnek titulálnak – mondta az érdeklődésünkre, majd csak kibökte a lényeget:

– Két olimpia kiesett az életemből. Az egyiket elvették tőlem, a másikat én rontottam el. Hét éve elképesztő formában voltam, állítom, két éremmel tértem volna haza Rióból, s ha nem csinálok hülyeséget, Tokióban akár én nyerhettem volna. Noha harmincegy éves vagyok, még mindig fiatalnak érzem magam, szeretnék kijutni a párizsi olimpiára.

Ennek érdekében először is pénteken kell bizonyítania a szegedi válogató K-1 200 méteres versenyeiben. Kivárjuk, meglátjuk. S a kajakosnak persze nem csak a versenypályán, a vízen kell bizonyítania. Aki egyszer megtévedt, az könnyen esik ismét kísértésbe és persze az ellenőrök célkeresztjébe.

és főszereplésével

Csipes Tamara az előző évben nem versenyzett, idén zökkenőmentesen tért vissza. Az első válogatón ötszáz méteren győzött egyesben, valamint kettesben, Gazsó Alidával is. Csütörtök délután előbb egyesben kell ismét helytállnia, Gazsó mellett Rendessy Eszter és Pupp Noémi lehet a fő riválisa. Kopasz Bálint a szegedi után  a poznani világkupán is Varga Ádám mögé szorult K-1 1000 méteren, így az olimpiai és világbajnok klasszis idén a királyi számban nem indulhat a világbajnokságon. Kopasz K-2 500-on is vb- és Eb-címvédő Nádas Bencével, ám Nádas idén ismét Tótka Sándorral ült össze. Kopasz Bálint Szegeden az ifjúsági világbajnok Hidvégi Hunorral próbálkozik.

A 2017-es világbajnokság K-1 200 méteres döntője, ahol Horváth Bence második lett:

Borítókép: Horváth Bence ereje teljében még 2017-ben (Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.