Csodát tett, BL-döntőt játszhat a Ferencváros + galéria

Remekül kezdett az újonc Ferencváros a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében a dán Esbjerg ellen. De a második félidőben már ötgólos hátrányban volt, innen fordított, és nyert a végén 30-29-re. Elek Gábor csapata vasárnap a Vipers ellen játszhat a döntőben.

Magyar Nemzet
2023. 06. 03. 19:40
null
20230603 Budapest FTC Esbjerg női kézilabda Final Four Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István

Remekül kezdett az újonc Ferencváros a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében a dán Esbjerg ellen. De a második félidőben már ötgólos hátrányban volt, innen fordított, és nyert a végén 30-29-re. Elek Gábor csapata vasárnap a Vipers ellen játszhat a döntőben.

A Győr veresége után az volt a kérdés, hogy összejön-e a magyar rangadó a női kézilabda Bajnokok Ligája Final Fourban, vagy a Ferencváros a Metz csodaszerű legyőzése után a dán Esbjerg ellen is képes lesz-e a bravúrra. A kezdés biztatónak tűnt, Szucsánszki Zita vigyázott Henny Reistadra, a dánok norvég világsztárja próbált kilépni a 24 éves átlövőre, a meccs elején sikerrel. Hátul Bíró Blanka bravúrokkal segítette a Fradit, elöl pedig több hangszeren játszott a szezon végén búcsúzó Elek Gábor csapata. 

Ezzel az üzenettel küldte csatába szurkolótábora a Ferencvárost         Fotó: Mirkó István

Hat perc alatt már három védésnél járt a válogatott kapus. A Fradi tudatosan igyekezett lassítani a dán támadásokat, a 11. percben vette át a vezetést az esélyesebbnek tartott Esbjerg a Final Fourban első bálozó Magyar Kupa-győztes ellen. Reistad feléledt, Ingstad, a beálló is egyre aktívabb lett. Az eredmény szoros volt, de a Fradi nem szakadt le, ellenfele nem tudott megnyugtató különbséget kialakítani.

A kettős emberhátrány sem törte meg a Ferencvárost, Szöllősi-Zácsik Szandra fontos gólokat szerzett, Malestein már öt gólnál járt a félidő hajrájában. Bíó újabb védése után az egyenlítésért támadott a Fradi, de Klujber passzívnál elvállalt kísérlete nem jelent gondot a dán kapusnak. Ingstad volt a legnagyobb veszélyforrás, Reistad és Breistöl nem villogott úgy, ahogy szokott, a beálló viszont igen.

Malestein (zöldben) védekezésben is bizonyított     Fotó: Mirkó István

Bő öt perccel a félidő vége előtt kért időt Elek Gábor, mert megállt a csapata támadójátéka. Klujber rontott ziccere után Ingstad alakította ki az addigi legnagyobb különbséget (13-16). Mivel Malestein kihagyott egy hetest, az Esbjerg a négygólos előnyért támadhatott a az utolsó percben. Reistad nem hibázott. 17-13-as dán vezetéssel zárult az első félidő. Az önmaga legjobbjához képest visszafogottan játszó Reistad végül így is eljutott öt gólig, csakúgy, mint Vilde Mortensen Ingtad, a Fradi legeredményesebb játékosa a szintén ötgólos Angela Malestein volt.

Lekics önkívületben játszott a második félidőben   Fotó: Mirkó István

A folytatásban Nora Mörk kezdett góllal, ezzel lett 13-18, majd Alicia Stolle a szünet előtt nem látott német átlövő és Andrea Lekics percei következtek. Malestein labdalopása után megint szebben, szorosabban nézett ki az állás. Ingstad megint szót kért, a Bírót váltó Janurik Kinga tehetetlen volt vele szemben. 

Lekics és Stolle megrázta magát, az ötgólos hátrányból négyet eltüntetett a Fradi. Bő húsz perccel a vége előtt megint nyílt lett a meccs, a Fradi az egyenlítésért támadhatott, de Szöllősi-Zácsik Szandránál belemenést fújtak a játékvezetők. Mörk góllal büntetett, Bölk erre emberelőnyből szerzett góllal válaszolt. Majd Malestein egyenlített ki a 43. percben. Janurik védése után a Fradi a vezető gólért támadt, de eladta a labdát, Stolle két percet, a Fradi hetest kapott, Mörk ezt belőtte. 

Nyílt maradt a meccs. Bölk újabb egyenlítő gólja után Mörk hetese következett, megint az Esbjerg mozdult el a döntetlen állásról. Lekics hetesből egyenlített. Reistad a második félidőben szerzett első gólja után Stolle egyenlített. A Fradi nem tudta átvenni a vezetést, szűk tíz perccel a vége előtt a kétgólos vezetésért támadt az Esbjerg, de nem járt sikerrel, Bölk egyenlített. Majd Janurik káprázatos bravúrja újra a vezetésért támadt a Fradi. Tombolt az MVM Dome. Klujber meg is szerezte a Fradi 27. gólját.

Majd megszerezte a labdát, és Bölk belőtte a 28. gólt. Teljesen megzavarodott az Esbjerg, kevesebb mint négy perc volt hátra, amikor időt kért Jesper Jensen, 28-26-ra vezetett ekkor a Fradi. Sanna Solberg szépített. Kkujber hetese után megint kettő lett közte. Döbbenetes fordulat. Breistöl bevágott egyet. Mivel támadásban rontott a Fradi, az Esbjerg az egyenlítésért támadt, Reistad magára vállalta a felelősséget, az egyéni akciójával lett 29-29. Huszonnyolc másodperccel a vége előtt kért időt a Fradi, és támadhatott a győzelemért. Emily Bölkl volt az utolsó szó, a Fradi 30-29-re nyert, és bejutott a BL-döntőbe, vasárnap a címvédő Vipers ellen játszhat.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, elődöntő: FTC-Rail Cargo Hungaria–Esbjerg (dán) 30-29 .(13-17).

A mérkőzés hivatalos statisztikája ITT.

Borítókép: A Fradi örült a végén (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.