Hírzárlat az Európa Játékokon a magyar világbajnok rejtélyes eltűnése miatt

A világ- és Európa-bajnok tekvondós, Salim Omar Gergely éremesélyekkel utazott a krakkói Európa Játékokra, de egyelőre nem tisztázott okokból visszalépett az 54 kg-os súlycsoport mai küzdelmeitől. A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint nem tudta hozni a súlyát, a magyar szövetség szerint pedig meg sem jelent a mérlegelésen. Az üggyel kapcsolatban sokáig hírzárlat volt érvényben.

Magyar Nemzet
Forrás: M4sport.hu2023. 06. 23. 12:16
SALIM Omar Gergely; RODRÍGUEZ, Cesar;
Guadalajara, 2022. november 20. Salim Omar Gergely (pirosban) és a mexikói Cesar Rodríguez a guadalajarai tekvondo-világbajnokság férfi 54 kilogrammos súlycsoportjának döntõjében 2022. november 19-én. Az aranyérmet Salim nyerte meg. MTI/EPA/EFE/Francisco Guasco Fotó: Francisco Guasco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2021-es tokiói játékokon ötödik helyezett, 20 éves csütörtök délelőtt még az indulók között szerepelt, délutánra tűnt el a rendszerből. A visszalépés pontos okára azóta sem derült fény. A magyar szövetség számára ez azért is érzékeny veszteség, mert az Európa Játékokon kvalifikációs pontokat lehet gyűjteni a 2024-es párizsi olimpiára.

Két magyar valóban érdekelt a pénteki küzdelmekben, a 16 éves Csáki Hanna az első meccsén vereséget szenvedett a 46 kg-os súlycsoportban. Mivel legyőzője, a világbajnok szerb Lena Sztojkovics bejutott a döntőbe, a vigaszágon kapott még egy esélyt, de a brit Phoenix Faith Goodman is jobbnak bizonyult nála.  Salim Omar Gergely bátyja, a 21 éves Salim Sharif Gergely az 58 kilogrammos súlycsoportban bejutott a negyeddöntőbe. A 16 között a moldovai Serghei Uscov ellen lépett tatamira, s az első menetet ugyan elvesztette, de a másodikat simán, a harmadikat pedig szorosabb küzdelembe hozta. A negyeddöntőben a második helyen kiemelt francia Cyrian Ravet ellen lépett a küzdőtérre, és ezen a mérkőzésen nem sikerült bravúrt elérnie a kétszeres Európa-bajnok riválisa ellen. 

Az M4sport.hu részletesen beszámolt Salim Omar Gergely esetéről, ez ITT tekinthető meg.

FRISSÍTÉS!

A hazai szövetség a hivatalos jegyzőkönyv alapján úgy tudja, hogy Salim Omar Gergely nem jelent meg a tekvondósok mérlegelésén.

– Megvan a jegyzőkönyv, és tudjuk, hogy a sportoló nem jelent meg a mérlegelésen. Az okáról nem közölt nekünk semmit sem az edző, sem a sportoló. Kivizsgálása folyamatban van. Annyi bizonyos, hogy a szövetség és a MOB minden segítséget és feltételt biztosított az eredményes versenyzéshez – közölte este a Magyar Tekvondo Szövetség elnöke, Márton Zsolt Krisztián, aki azt is elárulta, hogy a hivatalos jegyzőkönyv alapján sem tudtak meg több részletet, ezért értetlenül állnak a történteket illetően.

Asztaliteniszben az Ecseki, Madarász duó vegyes párosban negyeddöntős

Az Európa Játékokon az asztaliteniszezőknél az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros bejutott a negyeddöntőbe. Az ezer férőhelyes külvárosi Hutnik Arénában, ahol a délelőtti programra csak pár tucat néző volt kíváncsi, fél 12-kor szólították a magyarokat, akik a Samuel Kulczycki, Katarzyna Wegrzyn lengyel kettőssel mérkőztek meg a 16-os tábla első fordulójában, s a mieink 3-2-re győztek. Az Ecseki, Madarász duó – amely a májusi, durbani világbajnokságon meccslabdáról kapott ki a későbbi bronzérmes hongkongi ellenfelétől, és ez alapján Krakkóban a végső győzelemre is esélyes – a negyeddöntőben a Barbora Balazova, Lubomir Pistej szlovák duóval mérkőzik majd meg szombaton. Külön motivációt jelenthet számára, hogy az aranyérem mellé olimpiai kvóta is jár, az Európa Játékok sportági viadalán kizárólag ebben a számban.

Eredmény: vegyes páros, nyolcaddöntő: Ecseki Nándor, Madarász Dóra–Samuel Kulczycki, Katarzyna Wegrzyn (lengyel) 3-2 (5, 6, –7, –9, 7)

A lőtéren egyelőre nem sikerült kvótát szerezni

Sportlövészetben a világranglista-vezető Pekler Zalánnak és Péni Istvánnak sem sikerült bejutnia a fináléba férfilégpuskában, így nem szereztek kvótát az olimpiai kvalifikációs versenyen. Pekler Zalán végül a 12., Péni István pedig a 15. helyen végzett.

– Technikámhoz híven versenyeztem ma is, gyors ritmusban lőttem, de sajnos nem éreztem igazinak a mai formát. Csalódott vagyok nyilván, mert nem hiányzott sok a döntőhöz – nyilatkozta a verseny után az MTI-nek Pekler Zalán.

Mindkét magyar puskásnak még lesz lehetősége kvótát szereznie és bíznak benne, hogy vasárnap az 50 méteres összetett viadal jobban sikerül a számukra.

A férfiakéhoz hasonlóan a női légpuskások versenyében sem jött ki a lépés a magyar versenyzőknek, ugyanis Dénes Eszter – mindössze két tizedkörrel – és Mészáros Eszter is lemaradt a fináléról, így ők sem szereztek kvótát pénteken. Dénes a 10., Mészáros a 29. helyen végzett.

Bronzérem a Gazsó Alida Dóra, duótól

A magyar kajak-kenu válogatott ma egy bronzérmet gyűjtött: a Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara duó lett harmadik a kajak kettesek 500 méteres versenyében.

– Nagyon örülök ennek a harmadik helynek. Tudom, hogy megszokták tőlünk, hogy mindig elsők vagyunk, és azt gondolják, hogy valami történt, de nem tudom ezt mondani. Nagyon jól éreztem magam a pályán belül, nem tudok olyan dolgot mondani, ami miatt harmadikak lettünk. Én a pályának az összes méterét élveztem – mondta az M4 Sportnak Gazsó Alida Dóra, aki csütörtökön negyedik lett a négyessel, szombaton pedig még 500 méter egyesben is döntőzik.

A férfi kajaknégyesek 500 méteres döntőjében a Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, szoros küzdelem után lett hatodik. A harmadik szerbek és a hatodik magyarok között mindössze 19 századmásodperc volt a különbség.

– Nem vagyok boldog, igaz, hogy nem sokon múlt a dobogó. Reménykedtünk egy éremben. Most ez valamiért így sikerült, majd kielemezzük, átbeszéljük és remélhetőleg nekiugrunk a vb-nek – nyilatkozott az olimpiai bajnok Tótka Sándor.

A 200 méteres egyes döntőkben három honfitársunkért szoríthattunk. A férfi kenusoknál Hajdu Jonatán hatodikként zárt, miként a nőknél Balla Virág is. A nap utolsó magyar érdekeltségű fináléjában, a női kajakosok sprintversenyében Lucz Anna negyedik lett. A magyar küldöttség csütörtökön, 500 méteren már szerzett egy bronzérmet a Nagy Bianka kenus duónak köszönhetően, így jelenleg két harmadik hellyel áll.

Borítókép: Salim Omar Gergely (pirosban) és a mexikói Cesar Rodríguez a guadalajarai tekvondo-világbajnokság férfi 54 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében 2022. november 19-én. Az aranyérmet Salim nyerte meg (Fotó: MTI/EPA/EFE/Francisco Guasco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.