Hősiesen küzdött a Fradi, de nem bírt a norvég csodakapussal a BL-döntőn

Hősiesen küzdött, de végig futott az eredmény után a Ferencváros a címvédő Vipers ellen a női kézilabda Bajnokok Ligája-döntőn. A szezon végén távozó Elek Gábor csapata 28-24-re kikapott, a Vipers zsinórban harmadszor nyerte meg a BL-t, erre korábban csak a Győr volt képes. A Vipers és a mezőny legjobbja a 16 védést bemutató Katrine Lunde volt.

Magyar Nemzet
2023. 06. 04. 19:35
null
20230604 Budapest FTC Kristiansand női kézilabda Final Four Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Final Four döntőjébe az Esbjerget az utolsó pillanatban legyőző Ferencváros és a Győr elleni elődöntőben – különösen az első félidőben – zseniálisan játszó címvédő norvég Vipers Kristiansand jutott. A szombati dráma, az ötgólos fordítás után Elek Gábor hangsúlyozta, hogy a fizikális állapot, a regeneráció kulcsfontosságú lehet a sokat futó Vipers ellen. A csapatkapitány, a pályafutása utolsó meccsére készülő Szucsánszki Zita azt emelte ki, hogy mennyire kegyes volt hozzá a sors, hogy a BL-döntőben búcsúzhat el a sportágtól, a kézilabdától. A kapus, Bíró Blanka aláhúzta, hogy a közönség támogatásával szárnyalt a Fradi, immár sokadszor bizonyosodott be, hogy ez a Ferencváros

A Ferencváros újoncként jutott a döntőbe, az előző két sorozat győztese, a Vipers azt a bravúrt akarta véghezvinni, ami eddig csak a Győrnek sikerült: zsinórban harmadszor is meg akarta nyerni a Bajnokok Ligáját. 

Mire elkezdődött a meccs, teljesen megtelt a 22 022 nézőt befogadó MVM Dome, a Győr bronzmeccsére mérsékelten kíváncsi fradisták megtöltötték a szektorukat.

Ezzel a molinóval készült a Fradi-tábor Szucsánszki búcsúmeccsére:

A klubhűséget díjazta a Fradi-tábor 

Bíró Blanka kezdett a Fradi kapujában, Klujber Katrin és Emily Bölk volt a két átlövő, Szucsánszki Zita irányított, Kisfaludy Anett volt a beálló, Márton és Malestein a két szélső. Két Vipers-góllal kezdődött a döntő, előbb Jerábková megpattanó lövése pattant be, majd Vjahirjeva labdaszerzése után szaladt végig a pályán és dobta a labdát Bíró kapujába. Az elődöntőben kizsigerelt Fradinak nem ízlett a félig-meddig nyitott Vipers-védekezés. Klujber hetesből az ötödik percben szépített. 

Jerábková újabb gólja után Lunde már a második védését mutatta be. „Mindent bele!” – zúgott a Fradi-tábor. 4-1 után a 9. percben a második góljáért támadt a Fradi, de Márton fölé lőtt a szélről. Ez nem jött össze, egy dobott góllal zárta az első tíz percet a Ferencváros.

Lekics egy alsó sarkos lövéssel lepte meg Lundét:

A második tíz percet két Bölk-bomba vezette fel. Vjahirjeva nagy kedvvel játszott, a góljai mellett gólpasszokat is adott, nem bírt vele a Fradi-védelem. Bíró Blanka sem, őt lecserélte Elek Gábor az első negyedóra végén, majd időt kért a Fradi edzője. 9-4 volt ekkor a Vipers javára, és reménytelennek tűnt a meccs. Bölkön kívül a kapust, a hatszoros BL-győztes Katrine Lundét sem érezte a Ferencváros. A 43 éves kapus az első öt fradistakísérletből hármat megfogott. 

Vjahirjeva már a negyedik gólját jegyezte a 17. percben, az oroszt nem csak lábbal, szemmel is nehezen tudta lekövetni a Fradi-védelem. Amikor volt egy kis esély, Bölk kapott egy-két percet, Elek Gábor majd felrobbant az idegességtől a kispadon. 12-9-nél kért időt a Vipers. Cvijics góljával igazán közel, két gólra került a Fradi az ellenfeléhez.

Az első félidő hajrájában még volt remény     Fotó: Mirkó István

A félidő záró tíz percében játszott addig a legjobban a Ferencváros, Szöllősi-Zácsik hatalmas, felső sarkos bombája után Janurik védett. A Fradi a mínusz egyért támadhatott bő öt perccel a szünet előtt, de ez nem jött össze. Sőt nemhogy 13-12 nem lett, de 14-11, majd csak azért nem lett 15-11, mert Janurik bravúrral védte Vjahirjeva ziccerét. Szöllősi-Zácsik videó segítségével kielemzett lövése után lett 14-12. És megint a mínusz egy volt a tét a félidő utolsó percében, és ez emberelőnyben meg is lett. Szöllősi-Zácsik újabb góljával minimalizálta a hátrányát a Ferencváros a szünetig, 14-13-ra végződött az első félidő.

Szöllősi-Zácsik Szandra csak nagy gólt lőtt     Fotó: Mirkó István

Az emberhátrányban játszó Vipers kezdte a második félidőt, Vjahirjeva-góllal indult a záró fél óra. Majd Lunde-védéssel folytatódott. A 0-3 csúnyán nézett volna ki, Januriknak hála ez nem is valósult meg. Márton Gréta lőtt egy gólt, erre Roberts felelt a túloldalon. Egy Fradi-hibát kihasználva megint az orosz zseni villant, majd Roberts is. A szoros állás után a Vipers tudott egyről a kettőre jutni: a címvédő ellépett 18-14-re. Majd jött a meccset döntően befolyásoló ítélet: a Vjahirjevát könyökkel lefékező Tomori piros lapot kapott. Roberts utána rögtön bevágott egy gólt, megint öt lett a hátrány. 

Elek kockáztatott, beküldte Kukely Annát, de ez egyelőre nem ült. Egy labdaeladás után lett 20-14, az addigi legnagyobb különbség. Bő húsz perc volt ekkor hátra. Elek időt kért, s erre minden oka megvolt, megállt a Fradi támadójátéka. 21-15-nél Klujber hetest rontott, kezdett elúszni a hajó. Szűk húsz perccel a vége előtt már hét volt a hátrány, majd Roberts gólja után nyolc. 24-16-nál Elek kikérte a harmadik idejét minden mindegy alapon.

Lunde zseniálisan védett:

De Lundén nem lehetett kifogni, a 43 éves kapus mindent védett. Jerábková kiállításánál felcsillant a remény: Malestein gólja után Kisfaludy is gólt szerzett, majd Lekics hetese is becsorgott. 24-19, ez már szebben nézett ki. Az exsiófoki Katerina Jezic zárta le a Vipers negatív sorozatát.

A záró tíz percre hétgólos Vipers-vezetéssel fordultak a csapatok, a Fradi küzdött, csökkentette, de megfordítani nem tudta a különbséget. A Vipers 28-24-re győzött. 

A Vipers zsinórban harmadszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a Fradi a Metz és az Esbjerg után nem tudott elejteni egy újabb nagy vadat. Elek Gábor és Szucsánszki Zita a Bajnokok Ligája-döntővel búcsúzott el a Ferencvárostól.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, Final Four: Vipers Kristiansand–FTC-Rail Cargo Hungaria 28-24 (14-13).

Borítókép: Bölkre nagyon figyeltek a norvégok (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.