Nagyon vártuk ezt az aranyat az Európa Játékokon, végül fölényesen lett meg

A krakkói központú Európa Játékok kajak-kenu versenyein szombatig két bronzérem volt a magyar mérleg, és ne is tagadjuk, ennél bizony többre számítottunk. A mai zárónapon a délelőtti program azonban sokat javított válogatottunk szereplésén: a férfiaknál Varga Ádám (K–1 500 méter) arany-, a nőknél Gazsó Alida Dóra (K–1 500 méter) ezüst-, Kiss Ágnes (C–1 500 méter) bronzérmes lett. Sportlövészetben pedig a Pekler Zalán, Péni István, Hammerl Soma összeállítású csapatunk megnyerte férfi légpuskások csapatversenyét.

Magyar Nemzet
2023. 06. 24. 13:48
VARGA Ádám
Kryspinów, 2023. június 24. A késõbbi gyõztes Varga Ádám a férfi kajak 500 méteres döntõjében a krakkói Európa Játékok keretében zajló Európa-bajnokságon a kryspinowi pályán 2023. június 24-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kryspinówi pályán kezdésként a Honvéd 23 éves kajakosáért, Gazsó Alida Dóráért izgulhattunk, aki csütörtökön negyedik lett a négyessel, pénteken pedig Csipes Tamarával bronzérmet szerzett párosban. Ma visszafogottan rajtolt, de aztán próbálta tartani a tempót a dánok menőjével, az élen lapátoló Emma Jörgensennel, s féltávnál a második-harmadik helyen haladt. A hajrához közelítve aztán a többi riválisát lerázta és csapásról csapásra feljött a dánra is, de beérni vagy megelőzni már nem tudta, s végül 15 századmásodperces hátránnyal második lett.

– Korábban a négyes nem úgy sikerült ahogy vártuk, de nagyon jó volt a csapattársaimmal egy hajóban menni. Kettesben Tamival tudtam jönni, egyesben pedig imádok versenyezni, így ez nekem egy nagy kincs volt. Ez az ezüst jó előjel a jövő évre nézve, nem titok, hogy szeretnék egyest indulni az olimpián, Párizsban – értékelt elégedetten Gazsó Alida Dóra.

A férfiak hasonló számában az 1000 méteren olimpiai ezüstérmes, idén kétszeres világkupa-győztes Varga Ádám az előfutamok alapján joggal pályázhatott az aranyéremre, s a KSI 23 éves sportolója már a futam kezdetén bizonyította, hogy nem véletlenül tartják favoritnak. Szinte kirobbant a rajtból, s a riválisok a folytatásban már csak a hátát nézhették. Kétszázötven méternél már egy hajóhossz volt az előnye és ellenfelei hiába várták, hogy az utolsó 200 méteren elfáradjon, bírta a saját maga által diktált elképesztő tempót, s fölényes győzelmet aratott. Tavaly második lett ebben a számban az Eb-n, most pedig felnőtt pályafutása első diadalát aratta világversenyen. S  nagyon vártuk ezt az aranyat az Európa Játékokon.

– A pálya első háromszáz métere egész jól esett, utána megindítottam a hajót, amit száz méterig bírtam. Szerencsére nem értek be a többiek, nagyon örülök, hogy idén tudok aranyérmeket szerezni – nyilatkozta Varga Ádám.

A következő döntő is hozott egy magyar érmet, de erre előzetesen nem sokan számítottak. A szegediek 18 éves, ifjúsági világbajnok kenusa, Kiss Ágnes bronzérmes lett. A férfiaknál C–1 500 méteren az elsősorban hosszabb távokhoz szokott Adolf Balázs nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába,  s a hetedik helyen végzett.  Kétszáz vegyesen a Nagy Bianka, Fekete Ádám kenus duó szoros küzdelem végén maradt le a dobogóról, negyedik lett, míg a Lucz Anna, Vajda Bence kajak kettes kilencedikként zárta a döntőt.

A pálya adottságai miatt a lengyelországi versenyen – amely Eb-nek számít – csak 200 és 500 méteres számokat rendeztek. 

Aranyat érő lövések légpuskásainktól

Sportlövészetben a Pekler Zalán, Péni István, Hammerl Soma, összeállítású csapatunk bejutott a férfi légpuskások csapatversenyének döntőjébe, s meg is nyerte azt!

A csapatverseny egyik nagy kérdése az volt, hogy a pénteki egyéni versenyben a döntőről egyaránt lemaradt Pekler és Péni miként tudta túltenni magát a csalódáson, mivel mindkettejük egyértelmű célja a fináléba kerülés és az olimpiai kvótaszerzés volt. Nos, a csapatverseny első szakaszában a mieink 940,7 körös összeteljesítményükkel a 11 csapatos mezőny hatodik helyén jutottak tovább a legjobb nyolcat felvonultató második szakaszba. A 20-20-20 lövéses folytatásban Pekler tartotta kiváló formáját (212,1 kör) és Péni is jól lőtt (209,6 kör), így Hammerl hiába volt kicsit visszafogottabb (206,6 kör), a csapat 628,3 körös eredménnyel az első helyen zárt és készülhetett a horvátok elleni aranymeccsre. S ezt a mieink nyerték meg, mégpedig imponáló fölénnyel, 16-2-re!

Pekler Zalán: Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült végre csapatban is nyernünk egy aranyérmet. Egész nap kiváló eredményeket tudtam lőni, elégedett vagyok a mai teljesítménnyel és azzal is, hogy a csapattársaim is ilyen fantasztikusan lőttek.

Péni István: Nagyon örülök, hogy a csapat aranyérmes lett, és még jobban annak, hogy ennyire magabiztosan sikerült mindezt elérni. Azt gondolom, hogy sok hasonló sikere lesz még ennek a hármasnak.

Hammerl Soma: Ez volt az első multisport esemény, amin részt vehetettm. Nagyon izgatottam vágtam neki. Reméltem, hogy Zalánnal és Istókkal egy jó helyezést tudunk elérni, ami sikerült is. Ez volt életem első felnőtt érme is, aminek szintén nagyon örülök.

A Bajos Gitta, Dénes Eszter, Mészáros Eszter összetételű női légpuskás csapatunk a negyedik helyen végzett.  

Elődöntős az Ecseki, Madarász kettős

Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra kettős elődöntőbe jutott az asztaliteniszezők vegyes páros számában, a mieink 3-0-ra nyertek a szlovák Lubomir Pistej, Barbora Balazova duó ellen. A magyar kettős – amely a májusi, durbani világbajnokságon meccslabdáról kapott ki a későbbi bronzérmes hongkongi ellenfelétől, és ez alapján Krakkóban a végső győzelemre is esélyes – az elődöntőben a George Ovidiu Ionescu, Szőcs Bernadette román vagy a Gárdos Róbert, Sofia Polcanova osztrák duóval mérkőzik majd meg vasárnap. Külön motivációt jelenthet számára, hogy az aranyérem mellé olimpiai kvóta is jár, az Európa Játékok sportági viadalán kizárólag ebben a számban.

Borítókép: A későbbi győztes Varga Ádám a férfi kajakosok 500 méteres döntőjében a krakkói Európa Játékok keretében zajló Európa-bajnokságon a kryspinowi pályán (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.