Újra eredményes volt a légió, Szoboszlai és Sallói is gólt ünnepelt

Megkezdi a felkészülést a Montenegró és Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőkre a magyar válogatott kerete, amelynek természetesen sok légiós is a tagja. Bár a többségük már befejezte a bajnokságát, néhányuk pályára lépett a múlt héten, és szokásos összeállításunkban felidézzük, hogyan és mennyit játszottak külföldön honfitárs labdarúgóink.

2023. 06. 05. 6:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A légió legnagyobb dobása Németországban történt. Ott a kupadöntő volt hátra magyar szereplőkkel, és teljes sikerrel zárult. Az RB Leipzig 2-0-ra legyőzte az Eintracht Franfurtot , a védelemben remekelt, lőtte a győzelmet bebiztosító második gólt, és a súlyos, hosszú sérülése után még nem játszhatott, de ott ünnepelt a többiekkel a kupa átadásakor. A lipcsei csapat ezzel megvédte a címét, hiszen tavaly is kupagyőztes volt.

Fotó: Europress/AFP/Tobias Schwarz

Jött az rossz hír is Németországból: a sérülés miatt hiányzó Németh András csapata, a Hamburg csak a harmadik helyen végzett a másodosztályban, ezért osztályozóra kényszerült, ami nem sikerült túl jól, mert az első meccsen 3-0-ra kikapott Stuttgartban. A visszavágó hétfőn este 20.45 órakor lesz természetesen Hamburgban.

 

Az olasz másodosztályban más rendszerben zajlik az osztályozó, és Balogh Botond együttese, a Parma a héten az elődöntőben szerepelt úgy, hogy először 3-2-re kikapott Cagliariban, majd hazai pályán 0-0-t játszott, ezzel marad a Serie B-ben, és a magyar védő mindkét meccsen a kispadról szurkolhatott a társainak. A svájci élvonalban a Grasshoppers Bolla Bendegúz nélkül kapott ki 3-1-re Baselben, a csapat a hetedik helyen zárta a bajnokságot. Az osztrák első osztályban a cserék között ragadó Kecskés Ákos csapata, a LASK 2-0-ra kikapott a Sturm Graz otthonában, és a harmadik hellyel az Európa-liga selejtezőjében indulhat majd.

 

Hiába győzött 2-0-ra a Szalai Attilát végig soraiban tudó Fenerbahce az Antalyaspor ellen, a Galatasaray az Ankaragücü vendégeként elért 4-1-es sikerrel tette biztossá 23. bajnoki címét a török élvonalban. A tabella második helyén álló Fener 74, az éllovas Galata pedig 79 pontról várta a 36. fordulót, így utóbbi már a felek vasárnapi meccse előtt biztossá tehette az aranyérmét az élvonalban, ehhez pedig csak nyernie kellett az Ankaragücü otthonában. csapata hiába szerzett már a második percben vezetést Enner Valencia góljával az Antalyaspor ellen, ugyanis a Galatasaray Mauro Icardi duplájával már az első félidőben 2-1-re vezetett az Ankaragücü vendégeként, majd a második félidőben Burak Yilmaz és Sergio Oliveira is betalált, eldöntve ezzel a lényegi kérdéseket.

Galatasaray v Fenerbahce - Turkish Super Lig
Fotó: Europress/AFP/Emrah Yorulmaz

Vasárnap este a 61. perctől emberhátrányban játszó Fenerbahce 3-0-ra kikapott a Galatasaray vendégeként a szuper rangadón, Szalai Attila végigjátszotta a mérkőzést, amely után csapata ugyanannyi (77) ponttal várja az utolsó fordulót, mint a Besiktas. Szerdán a Fener a már biztosan kieső Gaziantepet, a Besiktas a hetedik helyezett Konyasport fogadja.

Európán kívülre tekintve meglepetésre kikapott 2-0-ra Dél-Koreában az Ulszan Hyundai a Csonbuk vendégeként, a 66. percben állt be még 0-0-s állásnál. Az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben viszont több magyar siker született. Szerdán Gazdag Dánielt a 96. percben cserélték le a Philadelphia Union 1-0-ra megnyert hazai meccsén a Charlotte ellen, vasárnap hajnalban pedig végigjátszotta az FC Montreal elleni mérkőzést, a csapata 3-0-ra győzött, a magyar támadó pedig gólpasszt adott, a harmadik találatot készítette elő. A Philadelphia sorozatban negyedik győzelmét aratta és harmadik helyen áll a főcsoportban.

Az MLS másik magyarja még többet tett a sikerért a múlt héten. Sallói Dániel a vendég Dallasszal szemben 2-1-re megnyert csütörtök hajnali összecsapáson kezdőként lépett pályára, előbb egy gólpasszt osztott ki, majd 60. percben maga is betalált, a 16-os bal sarkánál tört be, aztán kilőtte a hosszú sarkot. Vasárnap a Kansas City a Vancouver Whitecaps vendége volt, a találkozó 1-1-gyel zárult, Sallói Dániel végig a pályán volt.

Borítókép: Sallói Dániel továbbra is vezéregyénisége a Kansasnak (Fotó: Sporting Kansas City)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.