A Honvéd korábbi játékosának szíve ismét összetört

Véget ért az észak- és közép-amerikai zóna (CONCACAF) kontinensviadala. Az Arany Kupa döntőjében Mexikó Santiago Giménez góljával 1-0-ra legyőzte Panama válogatottját, amelyne csapatkapitánya a korábbi Honvéd-játékos, Aníbal Godoy volt.

Magyar Nemzet
2023. 07. 17. 7:29
Santiago Giménez Arany Kupa 2023 Mexikó Panama
Fotó: Twitter/Gold Cup
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túl változatos az Arany Kupa történelme, ha csak a győzteseket nézzük. Az 1991 óta megrendezett kontinensviadal trófeáján rendszerint Mexikó és az Egyesült Államok osztozik, az egyetlen kivételt a 2000-es viadal jelentette, amelyet Kanada nyert meg. Idén Panama megakadályozta az álomdöntőt, az elődöntőben tizenegyespárbajt követően búcsúztatta az amerikai válogatottat. A panamai válogatott csapatkapitánya Aníbal Godoy volt a kontinenstornán, aki 2013 és 2015 között a Honvéd futballistája volt.

Aníbal Godoy ( Panama, ex Honvéd )
Aníbal Godoy, a panamai csapatkapitány, a Honvéd korábbi játékosa (Fotó: ESPN)

Mexikó már az első félidőben is gólt ünnepelt, de Henry Martín találatát a VAR-vizsgálat után érvénytelenítették.

Így egészen a 88. percig kellett várni szabályos gólra, a Martín helyére beküldött Santiago Giménez döntötte el a trófea sorsát. A Feyenoord futballistája nagyszerűen verte meg védőjét, majd higgadtan lőtt a kapuba.

Panamának korábban megvoltak a helyzetei, de a gól után már nem volt valódi esélye az egyenlítésre, így a 2005-ös és a 2013-as finálé után ismét csak az ezüst jutott az országnak. Utóbbi fináléban már szintén játszott Godoy, aki az idei döntő előtt szokatlan nyíltsággal kifejtette: reméli, hogy nem a játékvezetés dönt majd. Ez a kívánsága teljesült, de ez aligha vigasztalja.

Mexikó megerősítette a rekordját, immár kilenc aranyérme van az Egyesült Államok hét Arany Kupa-trófeájával szemben.

A régió két óriása a kontinensviadalon nem találkozott egymással, néhány hete viszont a Nemzetek Ligája elődöntőjében az amerikaiak ünnepelhettek. Érdekesség, hogy az Arany Kupára az Egyesült Államok az NL-győztes keretet szinte teljesen lecserélte, ami arra utal, hogy az USA számára az a trófea volt a fontosabb.

Borítókép: Giménez lábát már elhagyta a labda, ez a gól döntött a trófeáról (Fotó: Twitter/Gold Cup)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.