Budapestre is begyűrűzött az új orosz–ukrán módi

Az orosz Marija Tyimofejeva nyerte a Hungarian GP salakpályás női tenisztornát, de a fő kérdés az volt, vajon a döntő után kezet fog-e vele az ukrán Katerina Baindl. Nos, Budapestre is begyűrűzött az új módi, teniszben áthidalhatatlan az oroszok és ukránok közötti háborús szakadék.

Magyar Nemzet
2023. 07. 23. 19:50
Marija Tyimofejeva
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Melbourne-ben még vegyes volt a kép, Párizsban már Elina Szvitolina és Marta Kostyuk vezérletével az ukránok megcselekedték, amit az ukrán nép, de legalábbis annak vezetősége elvár: ha orosz játékossal találkoztak, nem fogtak kezet velük. A módi aztán Wimbledonban folytatódott. A párizsi közönség füttyel fogadta az ukránok viselkedését, a londoni reakció nélkül vette tudomásul azt. 

Marija Tyimofejeva
A 19 éves Marija Tyimofejeva pályafutása legnagyobb sikerét aratta Budapesten. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Az új ukrán etikett immár valamennyi versenyen érvényes. Vasárnap a Római Teniszakadémián, a 250 ezer dollár (86 millió forint) összdíjazású  Hungarian GP salakpályás női tenisztorna döntőjében lehettünk ennek a tanúi. A fináléba az ukrán Katerina Baindl (leánykori nevén Katerina Kozlova) és az orosz  Marija Tyimofejeva jutott be. Utolsó hatalmas meglepetésre és jó adag szerencsével. A 19 éves játékos a selejtezőből ugyanis csupán szerencsés vesztesként jutott fel a főtáblára, ott aztán megállíthatatlan volt. A fináléban két szoros szett (6:3, 3:6) után lemosta a pályáról (6:0) Baindlt is.

 

A kézfogás ezúttal is elmaradt. Ami egyrészt nem meglepő, mert a két játékos állítólag már előre megállapodott abban, hogy elkerülik a meccs végén a kínos jelenetet, ami az elmúlt hónapokban többször is láthattunk: az orosz fél álldogál a hálónál, de ukrán ellenfele kerüli a kézfogást. Másrészt viszont mégis meglepő, mert Baindl az Australian Open első körében az ugyancsak orosz Kamilla Rahimovával még fogott kezet.

 

Párosban magyar siker

Stollár Fanny – a lengyel Katarzyna Piterrel az oldalán – megnyerte a párosok fináléját. A találkozó érdekesen indult, mert a lengyel, magyar kettős úgy vezetett 3:2-re Jessie Aney és Anna Siskova ellen, hogy mindkét duó kétszer vesztette el az adogatójátékát. A rivális ezt követően sem tudott szervajátékot nyerni, míg Stolláréknak a nyitógémet követően újra sikerült, így játszmaelőnybe kerültek. A folytatásban mindkét páros stabilizálta a szervajátékát, így 3:3-ig csak egy-egy brék volt. Ekkor az amerikai, cseh kettős másodjára is brékelőnyt szerzett, melyet ezúttal végigvitt a szettben. A döntő rövidítésben megint elbizonytalanodtak az adogatók, de aztán Stollár és Piter 2-2 után már nem hibázott, így végül 10-4-re lezárta a meccset.

Stollár 2021 után másodjára diadalmaskodott párosban a budapesti tenisztornán, két éve a román Mihaela Buzarnescuval győzött

Hungarian GP, döntők
Egyes:
Marija Tyimofejeva (orosz)–Katerina Baindl (ukrán) 6:3, 3:6, 6:0
Páros:
Katarzyna Piter, Stollár Fanny (lengyel, magyar)–Jessie Aney, Anna Siskova (amerikai, cseh) 6:2, 4:6, 10-4

Borítókép: Marija Tyimofejeva győzelme meglepetés a javából (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.