Jonas Vingegaardnak már csak a diadalmenet van hátra a Champs-Élysées-n

Tadej Pogacar diadalmaskodott a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny utolsó előtti, 20. szakaszán, amelyen Jonas Vingegaard a sárga trikó megtartásával az összetett győzelem és a címvédés küszöbére lépett.

MTI
2023. 07. 22. 18:18
null
Belfort, 2023. július 22. A Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny mezõnye halad a 20., Belfort és Le Markstein Fellering közötti 134 kilométeres szakaszon 2023. július 22-én. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton az utolsó hegyi befutós etap, a Belfort és Le Markstein Fellering közötti 133,5 kilométeres, hat kategorizált emelkedőt tartalmazó táv várt a mezőnyre. Az idény végén visszavonuló francia közönségkedvenc, Thibaut Pinot számára ez volt az utolsó esély egy jó szakaszeredmény elérésére hazája háromhetes körversenyén. Rajta kívül is többen komoly motivációval vágtak neki a tekerésnek: a szakaszgyőzelmen túl vetélkedés folyt a hegyi pontverseny győztesét illető pöttyös trikóért, amelyért még hárman voltak harcban: a kategóriát vezető olasz Giulio Ciccone, az osztrák Felix Gall és az összetettet vezető dán Nem dőlt még el eddig az összetett harmadik helye sem, ezt a brit Adam Yatesnek ikertestvére, Simon, valamint két spanyol rivális, Carlos Rodríguez és Pello Bilbao ellen kellett megvédenie.

 

A számos különböző célkitűzésnek megfelelően nagy iramú szakasz korai részén földre került Rodríguez, illetve Vingegaard első számú hegyi segítője, a kilencedik pozíciót elfoglaló amerikai Sepp Kuss is, akik sérüléseik ellenére folytatni tudták a versenyt, mindketten vérző arccal. A tízfős szökevénycsoportban tekerő Ciccone az első négy emelkedőn gyűjtött pontjaival biztosította elsőségét a hegyi pontversenyben, így amennyiben vasárnap célba ér Párizsban, Claudio Chiappucci (1992) után lesz ismét olasz pöttyös trikós.

VINGEGAARD, Jonas
Fotó: Martin Divisek

Bő harminc kilométer volt hátra, amikor az utolsó előtti emelkedőn Pinot megindult a széthulló élcsoportból. A hegyre kilátogató több tízezer szurkoló üdvrivalgása között szelte a kilométereket, miközben lejtmenetben az esélyesek csoportjában csapat- és honfitársa, az összetettben tizedik David Gaudu bukott egy kanyarban. Az utolsó hegyen az összetettben második helyen tetemes hátránnyal álló szlovén Tadej Pogacar megindulása rombolta szét ezt a bolyt, Pinot-t utolérve összeért egy hatfős csoport, amelyből Gall, Vingegaard és Pogacar tudott továbbmenni, hozzájuk a záró öt kilométerre értek fel a Yates ikrek.

Ők öten döntötték el az elsőséget, a sprintjében bízó Pogacar tökéletes felvezetést kapott csapattársától, az összetettbeli harmadik helyét megőrző Adam Yatestől, aki a Touron és a Vuelta a Espanán elért korábbi negyedik helyei után pályafutása legjobb eredményével zárhat háromhetes körversenyen. A 24 esztendős Pogacar idei második, pályafutása 11. Tour-szakaszsikerét ünnepelte, Vingegaard-t pedig a párizsi finálé választja el attól, hogy a múlt év után idén is sárga trikósként térhessen haza Dániába.
A 110. Tour de France vasárnap a Saint-Quentin-en-Yvelines-ből induló 115,1 kilométeres szakasszal zárul a Champs-Élysées-n. A 33 éves Pinot hetedikként fejezte be az etapot.

Eredmények. 20. szakasz, Belfort-Le Markstein Fellering, 133,5 km, hegyi befutó: 1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 3:27:18 óra, 2. Felix Gall (osztrák, AG2R Citroën) azonos idővel, 3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) a. i., 4. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) a. i., 5. Adam Yates (brit, UAE) 7 másodperc hátrány. Az összetett élcsoportja: 1. Vingegaard 79:16:38 óra, 2. Pogacar 7:29 perc hátrány, 3. A. Yates 10:56 p h., 4. S. Yates 12:23 p h.
5. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 12:57 p h.

Borítókép: Itt még együtt tekert az egész mezőny (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.