Magyar aranyérmek az Európa Játékok zárónapján is

A záróünnepséggel vasárnap este ér véget Lengyelországban a III. Európa Játékok, a versenyek azonban magyar szempontból már délután befejeződtek. Teqballban a Bányik Csaba, Katz Balázs férfi páros aranyérmet nyert, akárcsak kick-boxban Bálint Martin. Utóbbi sportágban Fésű Lajos és Busa Andrea elveszítette döntőjét, így másodikként zárt. A magyar küldöttség összesen tíz-tíz arany- és ezüst-, valamint tizennyolc bronzéremmel, továbbá öt olimpiai kvótával zárta az Európa Játékokat.

Magyar Nemzet
2023. 07. 02. 14:36
Katz Balázs Bányik Csaba  magyar aranyérem Európa Játékok
Európa Játékok - Teqball - Aranyérmes a magyar férfi páros Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy döntőben volt magyar érdekeltség az Európa Játékok utolsó versenynapján. Az utolsó teqball-versenyszám a férfi páros volt, amelynek az elődöntőit és a fináléját is vasárnap rendezték, Bányik Csaba és Katz Balázs ebben a sportágban Magyarország harmadik aranyérmét nyerte a lehetséges ötből Lengyelországban. A kick-box-versenyszámok közül három ért véget olyan döntővel, amelyben volt magyar résztvevő, ebben a sportágban végül egy aranyat, két ezüstöt és öt bronzot hozhatnak haza versenyzőink.

BÁLINT Martin magyar
Bálint Martin (pirosban) szerezte a magyar kick-box-csapat aranyérmét Lengyelországban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A magyar fejlesztésű teqballban a szombati eső miatt csúszott vasárnapra a férfi párosok küzdelmének végjátéka. Bányik Csaba és Katz Balázs a szombat este megkezdett elődöntőt vasárnap 2-1-es győzelemmel fejezte be a hazai Duszak, Pokwap kettőssel szemben, majd ugyanilyen arányban nyerte meg a finálét is a világbajnok szerb Marojevics, Mitro duó ellen.

Teqballban az EJ egyben Európa-bajnokságnak is számított, a kontinensviadal éremtáblázatán Magyarország végzett az élen, hiszen szombaton a Janicsek Zsanett, Vasas Lea női páros is aranyérmes lett, akárcsak pénteken Katz és Vasas vegyes párosban.

Olimpiai kvótáról a teqball esetében egyelőre nem beszélhetünk, ahogy a zárónap másik magyar érdekeltségű sportága, a kick-box sem lesz része a jövő évi, párizsi ötkarikás játékok programjának. Az Európa Játékokon viszont nyolc érmet szereztünk a sportágban. A zárónapon Bálint Martin megnyerte a férfi pointfighting 74 kilogrammos súlycsoportjának döntőjét, míg Busa Andrea (női pointfighting, 60 kg) és Fésű Lajos (férfi light-contact, 79 kg) fináléját elveszítve ezüstérmes lett.

Az eddigi legjobb magyar eredménysor

Összességében a magyar küldöttség tíz arany-, tíz ezüst- és tizennyolc bronzérmet szerzett a krakkói központú multisporteseményen, a harmincnyolc dobogós hely éppen annyi, mint amennyit Magyarország az első két Európa Játékokon összesen gyűjtött. Presztízs szintjén maga a multisportesemény is előrelépett a négy évvel ezelőtti, bakui játékokhoz képest, a jövő azonban továbbra is képlékeny, egyelőre nincs házigazdája a 2027-re tervezett következő Európa Játékoknak.

Olimpiai szempontból is érdemes megvizsgálni a magyar szereplést. Ha csak a jövő évi, párizsi ötkarikás játékok programjában szereplő versenyszámokat vesszük figyelembe, akkor három arany, hat ezüst és kilenc bronz a mérleg.

Legeredményesebb versenyzőnk minden szempontból a sportlövő Pekler Zalán volt, aki négy számban is a dobogó legfelső fokára állhatott, s ezek közül kettő – a kisöbű szabadpuska összetett és a légpuska vegyes csapat – az ötkarikás programban is szerepel.

Pekler egyéni aranyérme egyben kvótát is ért a jövő évi párizsi olimpiára, hasonló sikert könyvelhetett el bronzérmével az ökölvívó Hámori Luca (66 kg) és Kovács Richárd (63,5), valamint az öttusázó Bőhm Csaba is. Utóbbi sportágban női egyéniben érem ugyan nem jutott a magyaroknak, de hetedik helye szintén ötkarikás indulási jogot ért, azaz a magyar küldöttség összesen öt olimpiai kvótával tér haza Lengyelországból.

Borítókép: Katz Balázs és Bányik Csaba ünnepel (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.