Pekler Zalán okosan beosztotta: előbb kvótát, aztán aranyérmet szerzett - frissítve

Pekler Zalán aranyérmet nyert, egyúttal olimpiai kvótát szerzett a férfi kisöbű szabadpuska összetett számában vasárnap az Európa-játékok Wroclawban zajló sportlövőversenyén.

Magyar Nemzet
2023. 06. 25. 14:08
PEKLER Zalán
Wroclaw, 2023. június 23. Pekler Zalán a férfi légpuska 10 méteres alapversenyén a krakkói központú Európa Játékokon a wroclawi sportlövész központban 2023. június 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A komáromiak klasszisa a 3x20 lövéses alapversenyből 593 körrel a harmadik helyen került be a nyolcas döntőbe, melyben két olyan sportoló volt, akinek volt már kvalifikációja a nyári játékokra, így Pekler az aranyért hét, a kvótáért öt riválissal küzdött meg.

A fináléban fokozatosan javuló teljesítménnyel a magyar lövő a második helyen zárt és bekerült az aranymeccsbe, amivel megszerezte a kvótát, miután döntős riválisa a párizsi helyét már korábban megszerző cseh Jiri Privratsky volt. 

PEKLER Zalán
Pekler Zalán két legyet ütött egy csapásra     Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A győzelemért rendezett mérkőzést aztán simán, 16-10-re nyerte meg Pekler Zalán, aki harmadik Ej-aranyérmét gyűjtötte be azok után, hogy csütörtökön Mészáros Eszterrel a légpuska vegyes csapatban, szombaton pedig Hammerl Somával és Péni Istvánnal a légpuska férficsapatversenyében diadalmaskodott.

Pekler Zalán a magyar sportlövők első párizsi kvótáját szerezte meg.

Döntős az asztaliteniszező vegyes páros

Egy lépésre került az olimpiai kvótától az Ecseki Nándor, Madarász Dóra kettős az asztaliteniszezők vegyes páros számában, mivel a vasárnapi elődöntőben váratlanul sima győzelmet aratott a krakkói központú Európa Játékokon.

   A 16 között a Samuel Kulczycki, Katarzyna Wegrzyn lengyel duót, majd a negyeddöntőben a szlovák Lubomir Pistej, Barbora Balazova kettőst felülmúló magyar párnak a négy között a románok klasszis kettősével, a George Ovidiu Ionescu, Szőcs Bernadette párossal kellett megmérkőznie a döntőért a Hutnik Aréna mintegy százfős közönsége előtt.
   A román duó ellen Madarászéknak korábban még nem sikerült nyerniük és a mostani meccs is két román ponttal indult, melyre viszont három magyar válasz jött, elsősorban Ionescu hibái révén. A folytatásban fej fej mellett haladtak a felek, a nem túl hosszú labdamenetekben hol az egyik, hol a másik duó rontott. Végül a rivális 9-8-as vezetése után megtört az addigi minta, előbb Ionescu ütött hosszúra egy könnyűnek tűnő labdát, majd Szőcs is hibázott, 10-9-nél pedig Madarászék kihasználták szettlabdájukat.
   A folytatásban a magyar pár játéka ugrásszerűen javult és gyönyörű labdamenetek végén produkált bravúros ütésekkel sorra nyerték a pontokat. Madarászék 5-1-re, majd 7-2-re húztak el, s miután végig koncentráltak maradtak, nem egyszer kifejezetten nehéznek tűnő helyzetekben is kiváló megoldásokkal rukkoltak elő, a rivális képtelen volt felzárkózni (11-6), így a magyarok gyorsan egy játszmára kerültek a finálétól.
   A harmadik szett előtti rövid pihenő a románoknak jót tett, lényegesen élesebben folytatták a meccset és gyorsan 5-2-es előnyt szereztek. Ezt követően azonban Ionescu ismét hullámvölgybe került, három labdát ütött hosszúra, majd a következőt a hálóba, így a magyar duó fordított. A látottakra a román trénernek reagálnia kellett és időt kért, ám Ionescun úgy tűnt, ez sem segített, mert rögtön egy hosszú labdamenet végén ütött hosszút. A lejtőn a románok már nem tudtak megállni, nem utolsósorban azért mert Madarász és Ecseki nagyon precízen játszott és a folytatásban két gyönyörű poénnal növelte előnyét, a végjátékban pedig 11-6-tal lezárta a 24 perces találkozót.
A hétfői fináléban a német Qiu Dang, Nina Mittelham duó lesz a magyarok ellenfele.

Varga és Gazsó a két kivétel
Egyfelől csupán tesztverseny, másfelől viszont az Európa Játékok programjába ágyazott Európa-bajnokság. A magyar kajak-kenu válogatott szereplését a krakkói multisporteseményen két irányból kell értékelni. Az első mérce szerint fontos tapasztalatokkal szolgált a viadal, a második szerint azonban a mieink elmaradtak a várakozásoktól. Varga Ádám aranyérme bravúr, Gazsó Alida triplázása, az egyesben szerzett ezüstje dicséretes, Magyarország azonban csupán hatodikként végzett a sportági éremtáblázaton. Nem dráma, de mégis csak az elmúlt évtizedek legsikeresebb magyar olimpiai sportágáról van szó.

Egy héttel az Európa Játékok előtt rendezték a második hazai válogatóversenyt Szegeden. Ez sokat elárul arról, a magyar kajak-kenu válogatott milyen céllal vágott neki az Európa-bajnokságként is jegyzett viadalnak. A magyar versenyzők többsége nem élesítette a formáját, lendületből vágott neki a krakkói regattának, az élmezőnyből csupán Varga Ádám és a férfi-kajaknégyes jelentett kivételt, akik mentesültek a második válogató alól. Közülük is kiemelendő a négyes, hiszen Varga nem versenyezhetett a fő távján, az olimpiai programban szereplő ezer méteren, merthogy a krakkói pálya az egy kilométeres futamok megrendezésére a mérete folytán alkalmatlan. Varga Ádám az ötszáz méteren aratott diadalával ismét bizonyította a klasszisát, az idei formája alapján már nem is csak az idei világbajnokság, hanem egyben a párizsi olimpia egyik fő esélyesévé lépett elő.

– A pálya első háromszáz métere egész jólesett, utána megindítottam a hajót, amit száz méterig bírtam. Szerencsére nem értek be a többiek, nagyon örülök, hogy idén tudok aranyérmeket szerezni – értékelt szerényen Varga Ádám.

Az Európa Játékok kajak-kenu versenyeinek magyar szempontból legfontosabb száma egy látszólag elsikkadt futam, hiszen kajak-kenuban Magyarországon ugyan ki figyel oda egy hatodik helyezésre. A férfi-kajaknégyes jelentősége mégis megkerülhetetlen. Kajakban (a nőknél és a férfiaknál egyaránt) hat kvótát lehet szerezni az olimpiára, s a négyes nélkül maximum hármat lehetne begyűjteni. A kvartettnek a duisburgi világbajnokságon az európai egységek közül az első hat között kell végeznie. A Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, összetételű magyar hajó felkészülését és szereplését ezért övezi megkülönböztetett figyelem. Nos, a magyar hajó Krakkóban éppen a hatodik helyre futott be. Méghozzá nagyon szoros versenyben. Az első helyezett spanyolok kiemelkedtek a mezőnyből, némi jóindulattal a második ukránok is, mögöttük a harmadik szerbek és a hetedik csehek között kevesebb volt a különbség négy tizedmásodpercnél. A hatodik helyezést maguk a magyar versenyzők is csalódásként élték meg, ám nem is annyira az eredmény nyugtalanító, sokkal inkább az, hogy a magyar hajó a minden szegmensében professzionális felkészülés dacára sem képes előrejutni, az 1:20 perces határt sehogy sem képes áttörni. Pedig a minőségi eredmény ott kezdődik. Bízzunk benne, a kvótaszerzés ennek ellenére is meglesz.

Ugyanerre K–2 500-on kevesebb az esély az Európa Játékok alapján, a tavaly U23-ban világbajnok Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás duó ugyanis nem jutott fináléba Krakkóban, igaz, legalább a B döntőt megnyerte. Főhet Hüttner Csaba szövetségi kapitány feje, hogy mitévő legyen. Kitartson a fiatalok mellett, vagy akár újabb válogató kiírásával kísérletezzen. A helyzet azért is furcsa, mert ebben a számban tavaly Nádas Bence és a vb-t és az Eb-t is megnyerte. Erre az évre egyikük sem kapacitálta a folytatást, Nádas inkább a négyesre, Kopasz pedig az egyesre fektette a hangsúlyt. Az Európa Játékok után azonban új helyzet állt elő. Kopasznak erre az évre mindenképpen elúszott az egyes, a kettesben viszont szükség lenne rá.

A női kajakosoknál is akadnak kételyek. Az Európa Játékok eredményei alapján a mieink közül csupán Gazsó Alida Dóra tartozik a legszűkebb elitbe. Gazsó triplázott Krakkóban, a négyessel negyedik, a párossal (Csipes Tamarával) harmadik, egyesben második lett. Ezek közül időrendben az egyes volt a harmadik fellépése, s nagy csatában, csak egészen kevéssel maradt el a dán Emma Jörgensentől, aki idestova egy évtizede az élmezőny tagja. Gazsó tehát jól bírta a sorozatterhelést, nem is félt kimondani, mi hajtja.

– Ez az ezüst jó előjel a jövő évre nézve, nem titok, hogy szeretnék egyest indulni az olimpián, Párizsban – mondta ki bátran Gazsó Alida Dóra.

Az már nagyobb gond, hogy Párizsra gondolva egyelőre csak Gazsó a biztos pont, illetve remélve, hogy az elmúlt két hétben csupán nehezen megmagyarázható hullámvölgybe került.

Tavaly az olimpiai bajnok négyes (Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra) egyik tagja sem versenyzett, sőt Kárász bejelentett a visszavonulását. Idén Csipes is Bodonyi újra ott van a mezőnyben. Előbbi öt hete meggyőzően megnyerte az első válogatót, majd a másodikon váratlanul csak ötödik lett. Ő maga azzal indokolta a visszaesést, hogy a családi életet nehezen tudta összeegyeztetni a felkészüléssel. A Krakkóban adott nyilatkozatai alapján nem úgy tűnik, mintha fásultsággal, motivációs hiánnyal küzdene, mint Bízzunk benne, a világbajnokságon ismét éles formában versenyez majd.

Bodonyi Dóra immár férjezett nevén, Hadvina Dóraként indult a válogatón. A hetedik hely szülés után szép eredmény, de még a válogatottsághoz is kevés. Pedig csúcsformában Bodonyira is szükség lenne.

S persze Kozák Danutára is. A fiatalok egy év alatt ugyanis nem fejlődtek a remélt ütemben. Persze lehetnek kétségeink afelől, hogy a hatszoros olimpiai bajnoknő jövőre, immár 37 évesen, kétgyermekes édesanyaként mire lehet képes, de a klasszisát már többször bizonyította, s ha beosztja az erejét, még mindig fontos csapattag lehet.

Kenuban a Nagy Bianka tavaly ötszáz méteren a vb-bronz-, valamint az Eb-ezüstéremmel betört a nemzetközi élmezőnybe, a krakkói bronz némi megtorpanást jelent. Ugyancsak ötszáz méteren Kiss Ágnes harmadik helye biztató, miként az is, hogy Hajdu Jonatán és Fekete Ádám negyedik lett. Szólóban Adolf Balázs hetedik helyezése kisebb csalódás, de neki az ezer méter az igazi távja. Kenuban a három-három kvóta megszerzése reális célkitűzés.

Tekvondó: bajnok született?
Pénteken még arról szóltak a hírek tekvondóban, hogy a világ- és Európa-bajnok, olimpiai ötödik helyezett 20 éves nem jelent meg a mérlegelésen, majd nyoma veszett. Szombaton már sikerekről számolhattunk be, a még csak 17 éves, de május végén Bakuban felnőttvilágbajnoki címet szerzett Márton Luana az 57 kilogrammos súlycsoportban ezüst-, a 22 éves Patakfalvy Luca pedig az 53 kilogrammban bronzérmes lett.

Márton Luana különös alakja a magyar sportéletnek. A szülei a tenerifei nyaralások során beleszerettek a Kanári-szigetekbe, Luana már Spanyolországban született, jelenleg Madridban él és ott is készül, de válogatottként a kezdetektől magyar nemzeti színekben versenyez. Az 57 kg-os súlycsoport jelentőségét növeli, hogy szerepel az olimpiai programban.

– Úgy éreztem, hogy az ellenfelem kicsit erősebb nálam, de én még sokat fogok erősödni, és a következő meccsünket már én nyerem meg. Köszönöm, hogy Magyarországon sokan szurkoltak nekem. Kilencéves korom óta az olimpiáról álmodom, a legközelebbi jövő nyáron Párizsban lesz, ott szeretnék nyerni. Tudom, és csak szólok, hogy Magyarország híres sportolójaként olimpiai bajnok leszek! – mondta mosolyogva, bájos akcentussal Márton Luana. 

Borítókép: Pekler Zalán (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.