Három éve a Fradi ellen felsült, most 100 millió euróért vinné Guardiola

Josko Gvardiol lehet minden idők legdrágább védője, ha Pep Guardiola kívánsága teljesül, és leigazolja a nyáron a Manchester City. Willi Orbán lipcsei védőtársának kivásárlási ára 100 millió euró, ezzel megdöntené Harry Maguire jelenlegi világrekordját. Gvardiol három évvel ezelőtt a Fradi elleni BL-selejtezőn óriásit hibázott az Üllői úton, most úton van a csúcs felé.

Magyar Nemzet
2023. 06. 25. 11:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átigazolási hírekben rendszerint hiteles forrásként hivatkozott Fabrizio Romano tette közzé, hogy a Manchester City a személyes feltételekben már megegyezett Josko Gvardiol képviselőivel egy hosszú távra szóló szerződésről. Pep Guardiola úgy véli, a 21 éves horvát játékos a jövő nagy sztárja középhátvéd poszton. Már a klubok tárgyalnak Gvardiol átigazolásáról, akinek a szerződésben rögzített kivásárlási ára 100 millió euró, amihez a Lipcse ragaszkodik.

Josko Gvardiol sok pénzt hozhat a Lipcse konyhájára. Fotó: AFP/Christof Stache

A kivásárlási záradék csak jövő nyáron aktiválódik, ám a Lipcse már most sem hajlandó ennél kevesebbért megválni Gvardioltól, akinek 2027-ig szól a szerződése a német klubbal. Ha a Manchester City kifizeti ezt az összeget, akkor a horvát a világ valaha volt legdrágább védője lenne. Ezzel Harry Maguire rekordját döntené meg, akit 2019-ben 87 millió euróért vett meg a Manchester United a Leicester Citytől.

Gvardiol a Dinamo Zagreb neveltje, 2020 nyarán még a horvát bajnok színeiben lépett pályára az Üllői úton a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában. A még Szergej Rebrov vezette Fradi 2-1-re győzött azon a meccsen, továbbjutott és végül a BL-csoportkörbe került. A Dinamo elleni sikerben nagy szerepet játszott Gvardiol látványos hibája: 1-1-es állásnál a felezővonalnál lelopta a lábáról a labdát Myrto Uzuni, aki ziccerig futott és nem is hibázott.

Orbán után is erős párt kaphat Gvardiol

Egy évvel később Gvardiol a Lipcse csapatához igazolt 18,8 millió euróért, s az eddigi két Bundesliga-idénye alatt alapemberré nőtte ki magát. Az elmúlt évadban többnyire a magyar válogatott mellett ő játszott a lipcsei védelem közepén. A mindössze 21 éves védő máris nagy tapasztalattal rendelkezik, a horvát válogatottban már 21-szer szerepelt, tavaly az ő góljának is köszönhetően lett bronzérmes a nemzeti csapat a katari világbajnokságon.

Zlatko Dalic horvát szövetségi kapitány már akkor kiemelkedő képességű játékosnak nevezte Gvardiolt, aki szerinte a világ egyik legjobb védője. – Gvardiol már most topkategóriát képvisel – jelentette ki a kapitány.

Gvardiol piaci értéke 75 millió euró a Transfermarkt szerint, ezzel máris a második legértékesebb védő a világon a holland Mathijs de Ligttel holtversenyben. Mindössze a 80 millióra tartott Rúben Dias előzi meg – a portugál középhátvéd lehetne Gvardiol új párja Orbán után a Manchester Cityben.

Borítókép: Josko Gvardiol Szoboszlai Dominikkel is jól megérti magát Lipcsében (Fotó: Ralf Ibing /augenklick/firo Sportphoto/dpa Picture-Alliance via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.